reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnávací test 14 zdrojů - 1. část

18.5.2006, Martin Šejnoha, recenze
Srovnávací test 14 zdrojů - 1. část
Před nedávnem jsme slíbili srovnávací testy počítačových zdrojů. Dnes přinášíme první z nich. Je rozdělen do dvou částí (dnes popis modelů, zítra testy) a je v něm zastoupeno 14 zdrojů v ceně od 1000 do 2500 Kč. Jmenovitě jde o následující značky: Enermax, Eurocase, Fortron (3x), Chill Innovation, LC Power (2x), Nexus, Seasonic, Spire, Tagan, UltraPower.
Balení a příslušenství

Zdroj je zabalen v pevné kartónové krabici. V příslušenství nalezneme síťovou šňůru, manuál a sadu napájecích kabelů. Šroubky k uchycení výrobce bohužel nepřibalil.




Parametry

Výrobcem uváděný výkon je 480W. Výkony jednotlivých větví naleznete v tabulce:


Větev+3.3V+5V+12V1+12V2-5V-12V+5VSB
Proud32A38A18A18A0.5A0.8A2.0A

Zdroj je vybaven aktivním PFC. O chlazení se starají dva ventilátory, jeden 8cm a druhý 12cm, zdroj umožňuje zapojení až tří externích ventilátorů, jejichž otáčky jsou řízeny dle teploty společně s ventilátory ve zdroji.




Provedení, vzhled

Skříňka zdroje je vyrobena z plechu tloušťky 0.8mm, je nastříkaná tmavě modrou barvou, povrch je lesklý (dorazil ale dost poškrábaný). Zdroj je poněkud netradičně vybaven dvěma ventilátory, velký 12cm odtahuje vzduch z prostoru procesoru a malý 8cm fouká vzduch ven ze zdroje. Osobně tak nějak pochybuji o efektivitě tohoto řešení, menší z dvojice mi připadá poněkud zbytečný. Velkou výhradu bych měl k provedení otvoru velkého ventilátoru ve víku zdroje. Výrobce zcela překryl zaoblení rámečku ventilátoru a to je předzvěst většího aerodynamického hluku. U malého ventilátoru je vše v pořádku, plech skříňky nijak nezasahuje do zaoblení rámečku. Oba ventilátory mají poměrně ostré lopatky avšak bez nějakých otřepů, hrana je krásně hladká.














Kabeláž

Tento zdroje je vybaven kompletně odpojitelnou kabeláží, příliš se mi ale nezamlouvá to , že je odpojitelný i Main Power a +12V Power konektor, tečou zde totiž nejvyšší proudy a další vložený přechodový odpor rozhodně na spolehlivosti nepřidá. Celá kabeláž je potažena flexem modré barvy.

Main Power konektor je jak je již zvykem řešen jako dělitelný aby se dal použít i ve starších základních deskách s 20pin Main power konektorem. Zdroj je vybaven dvojitým +12V Power konektorem a jedním konektorem pro napájení PCIe karet. Déla kabelových svazků výše uvedených konektorů činí standardních 50cm. Zdroj poskytuje až čtyři Serial ATA napájecí konektory rozdělené mezi dva svazky o délce 60cm. V plné konfiguraci kabelů zdroj poskytuje 8 Peripheral power konektorů. Jeden Peripheral Power konektor má vlastní odpojitelný svazek opatřený feritovým kroužkem k zamezení šíření se rušení okolo kabelů. Další svazek je velmi prakticky udělaný, nese tři konektory a dva jsou už 16cm od zdroje, díky tomu jsou velmi dobře použitelné k napájení optických mechanik, případně regulačních panelů, šuplíků, poslední konektor je vzdálen 80cm od zdroje.

Zbývající čtyři konektory jsou rozděleny mezi dva svazky o délce 65cm, na koncích  svazků je po jednom FDD napájecím konektoru. Odpojitelná kabeláž není tak dobře vyřešena jako u zdroje Enermax, odpojování svazků Peripheral Power konektorů je velmi nepohodlné i když jsou vybaveny pomůckou pro snadné odpojení, která zde jaksi nefunguje. Jinak zdroj poskytuje dostatečné množství všech konektorů, určitě nikomu nebudou chybět.







Vnitřní provedení

Vnitřní provedení je jeden velký průšvih, výrobce velmi nešťastně umístil desku aktivního PFC tak ,že velmi blokuje průchod vzduchu zdrojem. Aktivní PFC je zde řešeno jako dodatečný modul a není začleněno do samotného zdroje jak je to třeba u Fortronu GLN, Enermaxu a Seasonicu. Vnitřnosti zdroje jsou příliš zhuštěné, takže je úplně zabita možnost proudění vzduchu mezi součástkami. Nedůvěru ve mně budí i poměrně malá kapacita kondenzátorů stejnosměrného meziobvodu. Velikost hlavního transformátoru celkem koreluje s výkonem zdroje. Pochválit mohu usměrňovače všech větví, jsou použity robustní diody a navíc zdvojené, zklamáním jsou pro mě ale filtrační kondenzátory na výstupech zdroje, jsou použity nějaké neznačkové, pravděpodobně dost pochybných kvalit. Zdroj je vybaven separátním snímáním proudu 12V větví, splňuje tedy požadavky specifikace ATX12V 2.0.

Provedení vnitřní kabeláže ke konektorům příliš nebudí důvěru, výrobce by měl na tomto velmi zapracovat. Osazení je dosti zhuštěné, pájení je na slušné úrovni, žádné závady jsem neshledal. Celkově je tento zdroj nedomyšlený, nemohu jej doporučit.









reklama