reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnávací test 80mm a 92mm ventilátorů

10.3.2006, Jan Vítek, recenze
Srovnávací test 80mm a 92mm ventilátorů
Ani moc vody neuplynulo a máme tu druhý srovnávací test ventilátorů. Nyní je ale k výběru již podstatně méně výrobců, a tak můžeme jedním článkem pokrýt rovnou 80mm a 92mm ventilátory, zatímco druhý článek si necháme na zajímavější 120mm třídu.

Coolink - SWiF-802


Dále přichází na řadu zástupce firmy Coolink, konkrétně model SWiF-802, prostřední ze tří 80mm modelů. Již od pohledu má zvláštně zpracované lopatky, a tak je vidět, že jde alespoň o originální výrobek.



Zpracování je na průměrné úrovni. Lopatky nejsou ani ostré, ani dobře zaoblené a stejně tak rámeček. Nelíbil se mi napájecí kabel, který byl sice ukryt v bužírce, ale bužírka to je zbytečně naddimenzovaná a nepoddajná. V tomto případě prostě není nad flexo, jaké využívá třeba Arctic Cooling.



Velikost (mm)80
Šířka (mm)25
Otáčky (RPM)1000 - 2000
Hluk (dBA)11 - 19
Průtok vzduchu (CFM)13,5 - 29,5
Typ ložisek dvojitá kuličková
Spotřeba (W)1,2



Coolink ale vede v oblasti výbavy, která je zde opravdu bohatá. K ventilátoru přidává i kvalitní redukci otáček v podobě zátěžového potenciometru i s efektním hliníkovým knoflíkem, záslepku pro umístění potenciometru, krátkou redukci k připojení na molexový čtyřpinový konektor a nakonec čtveřici řezných šroubků – tedy kompletní výbavu, jakou byste mohli potřebovat.




Nexus - SP802512L-03


Firmu Nexus známe především s označením real silent (skutečně tichý) a pokud se podíváme na jeho 80mm model SP802512L-03, musíme uznat, že má k tomu dobré předpoklady. Zpracování tohoto ventilátoru je jedním slovem excelentní a troufám si tvrdit, že takhle má pořádný tichý ventilátor vypadat. Vše pohyblivé i nepohyblivé je zde dokonale zaobleno, zvláště náběžné hrany lopatek, horní kryt motorku a vnitřní strana rámečku.



A jak už tomu bývá, kde je zaměřeno na kvalitu, okolní pozlátko jde většinou stranou. Kromě kvalitního plastu se tedy zde nesetkáme s žádnými LED, flexem napájecího kabelu, nebo regulací. Napájecí kabel již od výroby má na sobě přítomen jak třípinový konektor do desky, tak průchozí molexový do zdroje. Víc v balení nenajdete a popravdě řečeno, pokud bude ventilátor tak tichý, jak vypadá, ani hledat nebudete.


Velikost (mm)80
Šířka (mm)25
Otáčky (RPM)1500
Hluk (dBA)17,6
Průtok vzduchu (CFM)20,2
Typ ložisek N/A
Spotřeba (W)1,8


reklama