reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnávací test 80mm a 92mm ventilátorů

10.3.2006, Jan Vítek, recenze
Srovnávací test 80mm a 92mm ventilátorů
Ani moc vody neuplynulo a máme tu druhý srovnávací test ventilátorů. Nyní je ale k výběru již podstatně méně výrobců, a tak můžeme jedním článkem pokrýt rovnou 80mm a 92mm ventilátory, zatímco druhý článek si necháme na zajímavější 120mm třídu.

NorthQ - NQ-3701


NorthQ se prodává v prostém igelitovém obalu, ve kterém uvidíte naprosto všechno. Tedy hlavně to, že veškeré příslušenství k ventilátoru je nulové.



Ze všeho nejvíc tento bílý průhledný ventilátor připomíná staré verze Arctic Fanů a to hlavně tvarem lopatek. Kvalita zpracování je nadprůměrná. Lopatky by sice mohly být zaobleny lépe, avšak ve světle ostatních výrobků jde o příjemnou výjimku. Škoda jen, že ventilátor neumožňuje sledování otáček a také napájení je možné pouze přes molexový konektor ze zdroje.


Velikost (mm)80
Šířka (mm)25
Otáčky (RPM)1500
Hluk (dBA)17
Průtok vzduchu (CFM)17
Typ ložisek keramická kuličková
Spotřeba (W)N/A



Revoltec - Air Guard 80mm


Jako předposlední tu máme další z řady Revolteců, jehož hlavním úkolem by mělo být napravit dojem navozený z výsledků předchozích verzí, které byly vskutku nevalné. Airguard se tváří jako solidní ventilátor, jehož průměrné zpracování lopatek a rámečku mají zachránit ložiska Hysint. O těch ale více nevíme, pouze to, že podle Revoltecu mají zajistit nízký hluk a dlouhou životnost (50.000hodin). Však se brzo uvidí.



Ventilátor je celý zabalen do plastové krabičky, v níž by se vedle něj mohlo skrývat ještě bohaté příslušenství, avšak nenajdeme zde ani šroubky. Jedinou zajímavostí tak zůstává napájecí kabel s plochým flexem, který působí na pohled velice vkusně. Kabel ústí ve třípinový konektor, takže se sledováním otáček nebudeme mít problém.


Velikost (mm)80
Šířka (mm)25
Otáčky (RPM)2000
Hluk (dBA)22,4
Průtok vzduchu (CFM)25,44
Typ ložisek Hysint
Spotřeba (W)1,08




Sunbeamtech - Silent Anodized 8025 LED Fan


Pod tímto dlouhým názvem najdeme ventilátor s originální povrchovou úpravou, jaká se hodí snad jen pro výrobce casemodingových výrobků (čti svítítka a blikátka) - Sunbeamtech. Anodized znamená, že by měl být pokryt ozdobnou vrstvou a zde nezbývá než souhlasit, ovšem tato technologie se těžko dá aplikovat na plasty. Ventilátor je vskutku opatřen velmi křiklavým červeno-vínovým povrchem, jenž v sobě odráží okolí neméně dobře, jako AeroCool Centaurus.




Jak je na tom ovšem s kvalitou? S takovýmto povrchem snad ani nemůžeme očekávat, že by kvalita výlisků byla nějak mimořádná. Stejně jako u Centauru jsou lopatky ostré a na několika místech otřepané. Testovaná verze měla také přítomnou čtveřici červených diod, aby křiklavý efekt ventilátoru ještě více vynikl.



Napájecí kablík, opatřený průhlednou ochrannou bužírkou, vyúsťuje v třípinový konektor. Na ten se dá jednoduše napojit krátká redukce na molex, součást balení, stejně jako montážní šroubky. Výbava ventilátoru je tedy dostatečná.


reklama