reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
10.3.2006, Jan Vítek, recenze
Ani moc vody neuplynulo a máme tu druhý srovnávací test ventilátorů. Nyní je ale k výběru již podstatně méně výrobců, a tak můžeme jedním článkem pokrýt rovnou 80mm a 92mm ventilátory, zatímco druhý článek si necháme na zajímavější 120mm třídu.
Oldricksnuff | 21.3.200618:10
............
Odpovědět0  0
surfis | 17.3.200623:37
Koupil jsem si dva kousky a jsem nadmíru spokojen. Za 160Kč­/ks bez DPH je to výborná volba. 13dB­/1400Rpm, 15,75CFM. Jsou slyšet tak 20cm od casu. Poměr cena­/výkon rozhodně nejlepší! Nevím, proč nebyl do testu zařazen, když ho prodávají všude!
Odpovědět0  0
MarBen (11) | 14.3.200614:57
Marně se pídím po 80 mm větráčku, který by nebyl hlubší než 15 mm. Našel jsem pouze na CC.cz Primecooler, ale ten rachot i při nízkých otáčkách je hrozný :­-­(

Potřebuji chladit dva HDD ztišující boxy od Silentmaxxu a jedno řešení bylo propašovat úzký ventilátor pod přední masku, bohužel 20 mm cvalík se tam již nevejde.

Nemá někdo nějaký tip?
Odpovědět0  0
Martin Šejnoha (242) | 13.3.200622:46
chtěl bych jen upozornit že cvakání cívek může být způsobeno špatnou regulací....skusil jsem tento větrák­(ArticFan12­) regulovat klasickým potenciometrem­(který je na to jen tak mimochodem naprosto nevhodný,používá se kvůli nízké ceně jak jinak­) a v určitém rozpětí to bylo opravdu nechutné bzučení...ale stačilo paralelně k venťasu připojit kondík 220uF­/aspoň na 16V a bylo tichoučko....nejspíš je to způsobeno tím že v určitou dobu otáčky není seplá žádná cívka ve větráku a tím se na něm objeví plné napětí a jakmile nějaká sepne napětí důpsledkem zátěže padá a ozve se cvaknutí...ten kondenzátor tohle eliminuje že vyfiltruje ty prudké změny napětí při přepínání cívek...zjistil jsem to tak že při napojení na stabilizovaný zdroj a regulování bylo ticho...u PWM regulátorů na základních deskách to nejde použít jelikož by se tím zrušila podstata PWM regulace kterážto je v tomto případě naprosto nevhodná a zbytečná vzhledem k odběrům větráčků opět je volena z cenových důvodů­(nemusí být na desce D­/A převodník a obvody okolo něj. Jo a měření průtoku vzduchu pomocí odporového drátu je výborná věc, jde k tomu dost dobře použít i žárovka s odstraněnou baňkou, teď mě napadá co tak použít více průměrů těch spirál a při měření každého venťasu je všecky pozpřepínat a zprůměrovat změřené hodnoty....asi by to bylo dost pracné ale myslím že už by to mělo slušnou vypovídací hodnotu....nehledě na to že by se to celé dalo automatizovat 8­-)
Odpovědět0  0
mastermind (217) | 14.3.20061:12
každopádně souhlasím s řešením cvakání cívek, pokud se kondenzátorem eliminují špičky a poklesy napětí, cívky se podstatně ztiší, jediná výtka k tomuto řešení je na stranu výrobce ­- proč to neimplementoval do stávajícího řešení? Za to si zaslouží oprávněné mínus!
Odpovědět0  0
Martin Šejnoha (242) | 14.3.20061:27
inu do větráku se takový kondík ani náhodou nevejde­(třeba by stačila menší kapacita ale po ruce byl zrovna 220uF­) a do regulátorů jej výrobci nedávají aby ušetřili ale myslím že by to utišilo více hlučných motorků....ale prachy sou prachy...tak proč těch pár centíků neušetřit...
Odpovědět0  0
mastermind (217) | 14.3.20062:17
Na druhou stranu, když už někdo chce za ventilátor třeba 500,­- a stžejně mu ty cívky cvykají, tak bych snesl kondík i zabudovaný v kabeláži onoho ventilátoru. Když to jde u napájecích konektorů špičkových zdrojů... holt ale výrobci mají zřejmě své ­"finanční­" důvody...
Odpovědět0  0
mastermind (217) | 14.3.20062:18
šmarjá už asi nebudu pít :o­) takovou češtinu si ode mne Svět nezaslouží!!!
Odpovědět0  0
kutilman (3) | 28.6.200712:10
Uctivý ale dotaz na p.Šejnohu: Prosím existuje na zákl.deskách snad ještě nějaká jiná než uváděná nevhodná a zbytečná PWM regulace? ­(snad má nějaký smysl a použitelnost­) Dále zpět k problému vrčících cívek,v článku

Nové ventilátory Arctic Cooling
(Jan Vítek, 3.3.2006, recenze­)

­- na obr.v tomto článku je vidět rozebraný vent. AF9225 ­- s úvahou o nevyváženém rotoru,což bych nechal stranou,zajímavé jsou na něm viditelně chybějící­(neosazené­)kondenzátory na jeho mini plošném spoji ­- 2.2uF­/asi50v ­(myslím 2kousky­) které tam mohly být a nejsou. Mám doma stejný typ na kterém od výroby osazeny jsou.Proč na stejném modelu jednou ano a podruhé ne? Je toto důvodem hlučnějších motorků? Má tedy tato dvojice pidi kondenzátorů osazená mezi cívkami stejnou funkci jako vámi testovaný paralelně připojený 220uF a dále co by se stalo kdyby touto pidi dvojkou kondíků byl ­(možná bývá nevím­) osazený třížílový model s regulací otáček,mělo by to negativní vliv na její funkci? Za případnou odpověď děkuji V. Majer
Odpovědět0  0
Dedmann (6) | 13.3.200614:53
Tak jsem si poridil zde testovany Xilencer. Loziska jdou slyset daleko vice nez u Nexusu, ale pokud se vdalite na vice jak 80 cm tak o nich nevite. Pouzil jsem tento ventilator do skrine Chiftec ktera ma HDD sloty napric bednou ne podelne, jak je u vetsiny skrini zvykem, tzn. ze mi fouka z leve strany na pravou a chladi pevny disk. Vzhledem k tomu, ze vzduch prochazi pres male otvory v bocnici a jeste pres ochranou plastovou mrizku, tak je o neco vice slyset nez kdyby tam byla jen ta ochrana mrizka. Nevim jak by to bylo v pripade Nexusu, ale vzhledem k cenovemu rozdilu Xilencer 93 kc­/Nexus 250 kc mohu jen doporucit.
Odpovědět0  0
Slezi | 11.3.200619:02
Velmi pekny test, ale jedna vec mi na tom predsa len vadi. Vykony jednotlivych vetrakov nie su zhodne pri rovnakych otackach z coho logicky vyplyva, ze vykonnejsi vetrak bude mat vacsi aerodynamicky hluk ako menej vykonny. Tento test by zrejme vyhral vetrak s uplne rovnymi lopatkami, to by sa uz ale o vetraku tazko dalo hovorit. Nemalo by byt skor kriterium pre porovnavanie hlucnosti mnozstvo prepravovaneho vzduchu ako otacky?
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 11.3.200619:44
Samozrejme a jestli mate nejaky zpusob, jakym jednoduse zjistit prutok vzduchu, sem s nim. Do te doby musime verit specifikacim vyrobcu.
Odpovědět0  0
Slezi | 11.3.200621:00
Nemal som na mysli ani tak zistovat prietok vzduchu, ako testovat hlucnost pri aspon priplizne rovnakom prietoku ­(vykone­). Ja som sa nad tym nejak hlbsie nezamyslal, nerobim testy, ale napadla ma teraz jedna moznost.
Neviem, ci by to fungovalo. Keby sa k testovanemu vetraku pripevnil druhy, s moznostou monitorovania otacok, ten by sa mal po zapnuti testovaneho vetraku roztocit. Otacky hnaneho vetraku by mali byt umerne vykonu, aky podava testovany vetrak a tieto otacky by sa mali dat bez problemov odmerat aj pripojenim na MB. Pri nastaveni vsetkych vetrakov na jeden vykon ­(rovnake otacky hnaneho vetraku­), by boli vysledky hlucnosti testovanych vetrakov porovnatelne. Naviac by bol simulovany odpor, ktory musi vetrak prekonavat pri pretlacani vzduchu cez otvory skrine ci lamely chladica.
Napadol ma este jeden jednoduchy sposob ­(neviem ako presny­) pomeroveho merania vykonu. Pred vetrak zavesit vertikalne lamelu ­(tvrdy papier, lahky plast?­) a prud vzduchu z vetraku by vychyloval tuto lamelu z vertikalnej polohy. Zmena uhlu vychylenia lamely by sluzila na nastavenie rovnakych vykonov testovanych vetrakov. Hmm?
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 11.3.200622:11
To je zajimavy napad a vysledky by jiste mely vypovidaci hodnotu, jenomze v praxi tu narazime na jeden problem. Druhy ventilator se pri tak nizkych otackach, jake dnesni ventilatory maji ­- zvlast 120mm ­- stezi roztoci a kdyz uz, tak krokem. A deska tak nizke RPM uz nedetekuje, takze by bylo zapotrebi nejake jine zarizeni, co by detekovalo pocet otacek ­- pro trochu zrucneho radioamatera by snad ale nebyl problem.

No a druhy zpusob zase narazi v tom smyslu, ze by ono zarizeni muselo byt velmi dovedne zpracovano, jinak, jak pisete, by asi nebylo spolehlive a presne. Uvazoval jsem jeste o par podobnych vecech na stejnem principu ­- nejakeho mechanickeho ukazatele ovlivnovaneho proudem vzduchu, ovsem zatim...

Odpovědět0  0
Slezi | 11.3.200622:54
:­-­) som celkom rad, ze to aspon trochu zaujalo, boli to len take napady narychlo, neodskusane v praxi. Ale ta metodika sa mi zda spravnejsia. Zbytocne si vyberiem podla testu tichy vetrak, ked mi nebude vetrat. A mozno, ze ten, co skonci v teste nie moc dobre, bude pri nizsich otackach este tichsi ako vitaz a precerpa viac vzduchu.
Tym vsak nechcem dehonestovat Vasu zasluznu a uzitocnu pracu a vysledky, ktore hodnotia ventilatory z viacerych dolezitych hladisk. Dufam, ze to tak nevyznelo. Test ma zaujal a je napomocny pri rozhodovani. Chcel som zakupit tichy vetrak a rozhodoval som sa medzi Coolink­-om a Nexus­-om, teraz sa priklanam skor k tomu Nexus­-u
Odpovědět0  0
RaStr (26) | 13.3.200612:42
Napada mne jen jediny regulerni zpusob mereni ­(alespon relatvniho­) prutoku vzduch a to je vaha vzduchu. Navrhovane reseni s druhym ventilatorem je prakticky tezko realizovatelne, vzhledem k nikym dosazitelnym otackam mericiho ventilatoru a take zavislosti na prostorove charakteristice vyfukovaneho vzduchu ­(napr. nektery ventilator muze vice foukat poblize stredu, nektery naopak pri okrajich a pri dannem zpusobu mereni budou pri stejnem celkovem prutoku namerene hodnoty velmi odlisne­). Z tohoto druheho duvodu je i metoda s lamelou jen malo spolehliva, resp. vypovidajici. Oproti tomu vaha vzduchu muze byt velmi jednoducha na realizaci, napr. by se mohlo jednat o tenky konstatntanovy dratek namotany ve smyckach na nejaky ramecek celkem libovolneho rozmeru ­(napr. 150x150 mm by melo stacit na vsechny bezne typy velntilatoru­). Do dratu je pak nutno pustit el. proud o konstatni hodnote tak, aby se odporovy drat dostatecne ohral, ale zaroven take bez ventilace neprepalil. Samotne mereni prutoku vzduchu je pak jiz jen otazkou mereni el. odporu dratku, cili pri konstatnim proudu se jedna o jednoduche mereni napeti na celem dratku. Cim vice bude drat ofukovan, tim nizsi bude jeho teplota, tedy i el. odpor, a namerene napeti tedy bude neprimo umerne prutoku chladiciho vzduchu. Za predpokladu, ze teplota okolnoho vzduchu je konstatni je uvedene reseni i dlouhodobe stabilni a spolehlive, s kalibraci je mozno merit i absolutni hodnoty prutoku vzduchu a to vse s vysokou presnosti. Jedinym slozitejsim prvekm je zdroj konstatniho proudu, ale to uz je resitelne bud amaterskou konstrukci nebo laboratornim zdrojem. Pripouziti digitalni voltmetru napojeneho na PC je mozne dokonce i zmerit a napr. graficky znazornit zavislot prutoku vzduchu na otackach, resp. napajecim napeti ventilatoru, atd. Jinak asi porovnani ventilatoru pozbyva smysl, k udajum vyrobce bych byl velmi skepticky a preci jen hlavnim ukolem ventilarotu je ventilace a pokud bude ventilatorek foukat malo, je asi uplne jedno, ze je naprosto tichy, bez vibraci a ma 6 ctyrbarevnych blikajicih LED­-ek!
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 13.3.200613:32
Diky, to je velice zajimave. Ted jenom jak vyresit pristup vzduchu k ofuku dratku ­- on totiz jestli bude ventilator foukat treba hlavne do stran, nebo proste tam, kde se bude dratek hure chladit, nez se bude chladit s ventilatorem, co bude mit nahodou proud vzduchu rozlozeny pro chlazeni dratku efektivneji, tak dostaneme stejne nevypovidajici vysledky. Proto by bylo treba na ventilator napojit nejaky tunel, ktery by donutil proudici vzduch se rovnomerne rozprostrit.

Ale vase reseni je stejne zatim asi to nejrozumnejsi.
Odpovědět0  0
RaStr (26) | 13.3.200614:49
Ja nevim, jestli jsem to vyjadril dost jasne, ale tunylek muze byt docela problem, protoze jej tezko ­"napasovat­" na jakykoliv typ vetracku, reseni s ramem je mnohem univerzalnejsi, tim ze v ramu bude drat napjat po cele plose, je vlasne cela plocha ramu mericim prurezem a pokud bude ram dostatecne velky, tak bude ­"registrovat­" proud vzduchu ze vsech smeru. Pro vetsi nazornost jsem stvoril neumely nactek, ktey je mozne videt zde: http:­/­/www.newlink.cz­/Vmetter.jpg , mereni bude celkem presne pokud x bude vetsi nez y a to bude mnohem vetsi nez l z meho obrazku, jedine co je dulezite, je udrzet dostatecne vysokou teplotu zhaveneho dratku i v bodech, kde bude chlazeni nejvyssi, nikdy totiz ani lokalne nesmi dojit k jeho ochlazeni az na teplotu mistnosti ­(resp. vztupujiciho vzduchu­), proto ten konstantan, ktery je mozno zhavit az na stovky stupnu, aniz by se nejak prepaloval.
Odpovědět0  0
mitom | 14.3.200610:59
A co tak jednoducho kazdemu ventilatoru nastavit otacky tak, aby na tom istom chladici pri rovnakom zatazovom teste bola vzdy teplota procesora rovnaka?
Odpovědět0  0
ma | 17.3.200614:58
A co nejake ty anemometry, co se pouzivaji v meteorologii?
Odpovědět0  0
Luděk Strohý | 10.3.200615:48
Zajímalo by mě jestli jste ty větráky testoval i přístrojem na měření hluku? Jestli výrobci dodržují hodnoty decibelů jak udávají v popisech zboží?Pak by bylo vše v pořádku. A pokud nedodržují, je to na reklamaci? Díky.L.
Odpovědět0  0
Beefeater-64 (12) | 10.3.200615:03
Kdyz jsme tak u tech ventilatoru tak jsem nikde nenasel oznaceni ventilatoru Arctic Fan 12085 na kterej je otazka v dnesnim tematu expertiady, takze bych rekl ze tam ma byt Arctic Fan 12025! Tak bych prosil at se to prepise nebo se budu tesit na novej kousek od Arctic Cooling v nadchazejicim testu :­-)
Odpovědět0  0
Fikus Kukis (136) | 10.3.200617:23
Presne, podla mna spravna odpoved dnes znie, ze rozdiel je v tom, ze Arctic Fan 12 existuje, a ten 12085 neexistuje ;­-D
Odpovědět0  0
OS | 10.3.200613:11
sorry, to melo byt do jine diskuse,
at to pls. admin vyhodi
Odpovědět0  0
OS | 10.3.200613:09
Nebudu se tady hadat o lepsi horsi architekture, ale kdo se domniva, ze Conroe nezamicha s kartami, je na znacnem omylu.

Osobne jsme ted rozjel v praxi:
- v i865 Asusce P4P800SE
- 1.5GHz Celerona ­- Dothan na FSB 133 ­- tedy 2.0
(pozor max. doazena teplota 48st s 1600 rpm malym chladicem od Asusu­)
- 2 x 256 Dual ­(Kingston­) , tak jsem jej hned porovnal se sestavou pro znameho:
- A64 3000+
- Asus A8N­-E nf4 Ultra ­(nemusi to byt zrovna DFI LanParty, ze ? ;­)
- 2 x 512MB CL2.5 kingston dual

v nesyntetickem PC Marku 02:
- Athlon vede o cca 12% na pametech ­(aby ne ­- diky FSB­)
- Celeron M za 1.700,­- bez DPH vede nad A64 za 3.700,­- o 18%
Odpovědět0  0
mastermind (217) | 10.3.200611:29
Co se týče průmyslových ventilátorů, tak jsem si nedávno pořídil 5ks 24V 120mm ventilátorů PAPST po 25kč jeden ­(chvíli jeté­) a vzhledem k faktu, že se krásně rozběhnou i na 5V a na 12V jsou ještě poměrně tiché... paráda!
Odpovědět0  0
PetFish (188) | 10.3.200616:35
Mno a co se s nama podelit, kde zes je sehnal a jak ze se presne jemnujou ­(+ pripadny dalis info­).
Odpovědět0  0
mastermind (217) | 12.3.200612:44
http:­/­/www.ebmpapst.us­/allpdfs­/4400F.PDF
jednalo se o verzi 4414F
kromě PAPSTů jsou dostupné ještě jiné, udělám soupis a hodím to na svůj web, jsou to všechno starší ventilátory.
Odpovědět0  0
Konias (47) | 10.3.20069:52
Mám také radost za zařazenéí Nexusů. Ještě by mě zajímalo jak by si vedli ventilátory od Scytchů a Zalmanů.
Odpovědět0  0
moongo | 10.3.20068:46
Co takhle testnout 80mm a 92mm Sunon Maglev?

Odpovědět0  0
xkrakix | 10.3.200610:15
tyhle ventilator vubec neni do pc, ale spis pro prumyslove vyuziti. jeden jsem poridil a muzu rict, ze je teda pekne hlucny, ani ty maglev loziska to nezachrani. na druhe strane ale maji velky vykon a fungovat budou pekne dlouho diky ulozeni
Odpovědět0  0
Mira__ | 11.3.20060:06
presne tak, taky jsem si je na zkousku poridil a naprosto souhlasim. Je to vetrak pro prum. pouziti a v tom oboru exceluje jak relativni tichosti, tak vykonem. Vetrackum do PC se ale hlucnosti nemuze rovnat a to ani na snizene otacky...
Odpovědět0  0
moongo | 11.3.200618:33
Tak jsem si koupil 80x25mm a musím vám dát za pravdu.
Ale na druhou stranu musím říct že motor vůbec nehlučí a nevybruje oproti ball­-bearing 80mm Spire ventilátoru. Jediný problém je aerodynamický hluk lopatek, které nejsou moc aerodyn. optimalizované.

Odpovědět0  0
Squish | 10.3.20068:36
Dobrý test, konečně někdo porovnal Nexuse a už se těším jak to těm ostatním ventilátorům příště zase nandá :­)
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.