reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnávací test 80mm ventilátorů - dokončení

13.1.2006, Jan Vítek, recenze
Srovnávací test 80mm ventilátorů - dokončení
Minule jsme nakousli srovnávací test 80mm ventilátorů a proto jej dnes zakončíme představením zbývajících sedmi modelů a konečným porovnáním všech osmnácti ventilátorů z hlediska jejich hlučnosti. Tím ale tento seriál nekončí a v dalších článcích se můžete těšit na ventilátory o průměru 92mm a 120mm.
Xilence 80L

Poslední dva modely pocházejí z dílny firmy Xilence. V prvé řadě je to model 80L, který svým vzhledem, balením a výbavou připomíná Papsty. Dodáván je v jednoduché černé papírové krabičce.



Specifikace 80L:


Velikost (mm)80
Šířka (mm)25
Otáčky (RPM)2500
Hluk (dBA)27
Průtok vzduchu (CFM)31,4
Typ ložisek N/A
Spotřeba (W)2,52


Ventilátor je celý z černého plastu a lopatky má sice ostré, ale zato jsou vylisovány kvalitně bez jakýchkoliv známek nerovností. Rámeček dovoluje kvalitní přístup vzduchu. Xilence bohužel u svých ventilátorů neuvádí typ použitých ložisek.



Stejně jako Papst 8412 NGLE je i toto model bez možnosti sledování počtu otáček za minutu, neboť postrádá třetí kabel k tomuto určený. Dvoužilový kabel je tak vyveden přímo na průchozí molexový konektor a tak je znemožněno i softwarové řízení otáček. Ovšem stačí pájka, rezistor, trochu šikovné ruce a s regulací nemůže být problém.


Xilence 80.r

Model 80.r je na první pohled odlišný již ze způsobu jeho balení v průhledném plastu.



Velikost (mm)80
Šířka (mm)25
Otáčky (RPM)1500
Hluk (dBA)15
Průtok vzduchu (CFM)19,6
Typ ložisek N/A
Spotřeba (W)0,84


Ventilátor je již na pohled odlišný od předchozího modelu, když jeho lopatky s motorkem dostaly sytě červenou barvu, dobře kontrastující s černým rámem. Zpracování je jinak zcela shodné s modelem 80L.



O příslušenství se také nedá hovořit, neboť neexistuje, ale aspoň se změnil napájecí kabel, který již dovoluje sledování otáček a obsahuje jak třípinový konektor, tak molex.

Tím už náš výčet ventilátorů končí a na dalších stránkách se podíváme výhradně na jejich hlukovou stránku.
reklama