reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnávací test 80mm ventilátorů - první část

11.1.2006, Jan Vítek, recenze
Srovnávací test 80mm ventilátorů - první část
Chlazení osobních počítačů prožívá tak rychlý rozvoj, že už je těžké se bez problémů orientovat mezi několika málo dostupnými výrobci chladicích prvků. Mezi desítkami firem to už není tak snadné. Proto dnes přinášíme úvod k testu 80, 92 a 120mm ventilátorů.
Ještě než se vrhneme na samotné ventilátory, zmíním se ještě o několika věcech. Některé modely v tomto testu přišly tak, jak stojí a leží, bez jakéhokoliv příslušenství a obalu a proto se prosím nedivte, pokud někde budou chybět příslušné obrázky. Parametry uvádím v nejčastěji používaných jednotkách, tedy rozměry v milimetrech, otáčky za minutu jako RPM (Revolutions Per Minute), hluk v decibelech upravených podle A-křivky uzpůsobené podle toho, jak lidské ucho vnímá různé zvukové kmitočty.

Průtok vzduchu se uvádí nejčastěji v jednotce CFM (Cubic Feet per Minute – kubické stopy za minutu). Jedna stopa je 30,48cm, takže prostým převodem dostaneme poměr 1CFM = 1,696m^3/hod, což je asi druhá nejpoužívanější jednotka, nám rozhodně bližší. Teď už ale k popisu.

A.C. Ryan – Blackfire4

Začneme hezky popořadě od A s ventilátorem od výrobce A.C. Ryan. Ten nám připravil svítící ventilátor nazvaný jako Blackfire4. Původ názvu neznám, ale i tak nechápu, proč je v názvu černá barva, když s ní ventilátor nemá vůbec nic společného, ale to jen tak na okraj. Zabalen je klasicky v průhledném plastu s potisknutým kartónem na zadní straně.



Specifikace Blackfire4:


Velikost (mm)80
Šířka (mm)25
Otáčky (RPM)2500
Hluk (dBA)22,1
Průtok vzduchu (CFM)32,37
Typ ložisek kuličková
Spotřeba (W)1,3



Blackfire 4 je tedy ventilátor s neměnnými otáčkami, takže za tímto účelem si musíte jejich regulaci obstarat sami, pokud ovšem chcete. Ventilátor je klasickou ukázkou nového stylu. Je stvořen z průhledných plastů modré a oranžové barvy. Po zapnutí se zapnou čtyři UV diody v rozích rámečku, které jsou namířeny do středu ventilátoru. Ventilátor pak decentně svítí modrou a oranžovo-růžovou barvou.



Na uspořádání jeho kabelů shledávám dvě pozitiva a jedno negativum. Jednak je příjemné, že kabely jsou zabaleny do flexo šňůr, což jsou jakési roztahovatelné kryty na kabely hojně využívané v autotuningu a nyní také v PC sektoru. Je hezké, že výrobce nás nenutí mít osvětlení stále zapnuté a k diodám tak vede vlastní třížilový kabel, jenže v tom je také problém. Nejsem přesvědčen, že zapínání a vypínání diod se takto vyřešilo úplně nejlépe. Vždyť místo samostatného kabelu, kterých uvnitř PC není nikdy málo, šlo vše vést v rámci jednoho spoje a až u ventilátoru vypínání diod zajistit třeba mikrospínačem. Výhrady mám také k ostrým a zubatým lopatkám s otřepy, jako důsledku nekvalitního lisování plastu. Opravdu se výrobce místo UV světla nemohl zaměřit v prvé řadě na kvalitu výroby?



Co se týče příslušenství, není nijak bohaté, ale zato plně postačuje k plné funkčnosti. Ve vybavení tak najdete redukci z třípinového konektoru na základní desku na molexový konektor ze zdroje a montážní řezné šroubky.



Akasa – Amber Series

Osmdesátimilimetrový ventilátor od Akasy z Amber Series je na první pohled velmi podobný předchozímu modelu. Přichází v balení z průhledného plastu, v kterém sedí na papírové krabičce s příslušenstvím.



Specifikace Akasy:


Velikost (mm)80
Šířka (mm)25
Otáčky (RPM)1800
Hluk (dBA)20
Průtok vzduchu (CFM)25,4
Typ ložisek kuličková
Spotřeba (W)N/A


Akasa je sice podobný Blackfire4, ale kromě průhledného materiálu s ním má jen máloco společného. Rámeček je vyroben z průhledného plastu a rotor z oranžového. Kabel je vyveden třížilový pro napájení ze základní desky a napájí jen samotný ventilátor, osvětlení pomocí diod se zde nekoná. A pokud se blíže podíváme na lopatky, je na první pohled jasně vidět jejich nepoměrně lepší zpracování – plast je pěkně oblý bez ostrých zubů a hran po lisování.



Příslušenství tvoří stejně jako v předchozím případě šroubky k uchycení na kostru skříně a také redukce napájení na molex ze zdroje. Zde je také ale vyveden tím způsobem, aby bylo umožněno ventilátor napájet přímo ze zdroje a samostatným kabelem sledovat počet otáček přes základní desku. Jenže poněkud nechápu proč, vždyť pokud máme volný konektor na desce ke sledování otáček, můžeme přes něj také ventilátor jednoduše napájet, leda, že by nám kabel nestačil a použili bychom redukci jako prodlužovací kabel.

reklama