reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnávací test 80mm ventilátorů - první část

11.1.2006, Jan Vítek, recenze
Srovnávací test 80mm ventilátorů - první část
Chlazení osobních počítačů prožívá tak rychlý rozvoj, že už je těžké se bez problémů orientovat mezi několika málo dostupnými výrobci chladicích prvků. Mezi desítkami firem to už není tak snadné. Proto dnes přinášíme úvod k testu 80, 92 a 120mm ventilátorů.
Coolermate - CMT-ALF-8A

CMT-ALF-8A je prvním ze dvou zástupců ventilátorů s hliníkovým rámem. Hliníkové rámy jsou vůbec zajímavé. Jejich výrobci vesměs prohlašují, že hliníkové rámy napomáhají k chlazení, ale toto je pravda jen pokud tento ventilátor používáme k chlazení nějakého pasivu, s nímž má přímý kontakt. Pak totiž teplo z chladiče přechází i na rámeček, přes který se středem pohybuje vzduch chladiče a tím se aktivní plocha o něco zvětší. Balení tohoto výrobku mě nepotěšilo. Výrobce se asi obává ztrácení komponent cestou ke konečnému zákazníkovi a tak balení učinil nedobytnějším než hrad Kost. Zapomeňte, že by vám k rozlousknutí tuhého zavařeného plastu stačily ruce, spíše si přichystejte silnější nůžky.



Specifikace CMT-ALF-8A:


Velikost (mm)80
Šířka (mm)25
Otáčky (RPM)1150 - 2300
Hluk (dBA)16,5 - 24,6
Průtok vzduchu (CFM)25,45 max
Typ ložisek kuličková
Spotřeba (W)N/A


Coolermate přichází s neméně bohatým příslušenstvím jako Blacknoise, ale dříve se podívejme na něj samotný. Jak jsem již řekl, ventilátor má hliníkový rámeček a tím značně nabývá na váze a navíc je tento rámeček, jako u všech ostatních hliníkových ventilátoru, u náběžné hrany ostrý. To je dáno způsobem jeho výroby, kde se extrudovaný materiál rozřeže na jednotlivé rámečky a dále již nezpracovává. Kde tedy ostatní plastové ventilátory mají zkosený a nejlépe zaoblený rámeček, aby vzduch mohl k lopatkám lépe proudit, hliníkové mají ostrou hranu.



Rotor s lopatkami je už z normálního průhledného plastu. Lopatky sice nejsou úplně katastrofální, ale lépe vylisovány by být rozhodně mohly. Zde jde hlavně o jejich ostré hrany.



K příslušenství zde patří kulatá stříbrná mřížka, kratinká redukce napájení na molex, pásek se čtyřmi gumovými podložkami pro pohlcování vibrací (což výrobce honosně označuje jako "Anti-shock construction"), nezbytné šroubky a také malý plochý šroubováček. Ten je využitelný pro regulování otáček, k čemuž slouží na stříbrném kabelu vyvedený miniaturní bílý proměnný odpor.



Vodič pro přivedení kladného napětí je u konektoru rozdvojen na stříbrný a modrý kabel a zhruba veprostřed je ten modrý rozdělen konektorem. Rozpojením tohoto konektoru je tak možné vypnout čtveřici modrých diod umístěných v rozích hliníkové mřížky. Máme tu tedy další ventilátor s podsvícením.




Enermax - UC-8FAB-B(N)

Známá firma Enermax vyrábějící mimo jiné kvalitní zdroje. Tento ventilátor se na svém motorku chlubí nápisem „Visible ball bearing“ – kryt motoru je totiž průhledný a tak můžeme vidět na ložiska a to musíte uznat, že je opravdu výhra. Ale podívejme se spíše na specifikace než na ložiska.



Specifikace UC-8FAB-B(N):


Velikost (mm)80
Šířka (mm)25
Otáčky (RPM)1000 - 3000
Hluk (dBA)N/A
Průtok vzduchu (CFM)N/A
Typ ložisek kuličková
Spotřeba (W)N/A


Specifikace u tohoto výrobku moc detailní nejsou, ovšem nemůžeme moc dělat, pokud je výrobce neuvádí. Jak na stránkách, tak na modré krabičce je k vidění pouze typ ložisek a počet otáček. Modrý ventilátor s průhlednou vrtulí je sladěn společně se svou zlatou mřížkou, stejně jako ostatní výrobky Enermaxu. Mřížka byla už pro jistotu od výrobce na rámeček přimontována čtyřmi zlatými šroubky.



K motorku vede celkem pětice vodičů. Tři jsou samozřejmě pro napájení a sledování otáček zakončeny třípinovým konektorem a dva bílé zase podobným reostatem, jako je u předchozího Coolermate. Jenže narozdíl od něj je tento možné regulovat i křížovým šroubovákem, který patří do povinného vybavení PC uživatele, takže nějaký zvláštní šroubováček ani není tolik potřeba.


Zpracování ventilátoru je taktéž uspokojivé. Lopatky jsou sice ostré, ale vylisovány jsou kvalitně bez jakýchkoliv otřepů. Součástí balení jsou kromě již zmíněné zlaté mřížky už jen šroubky a redukce na molex konektor.

reklama