Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
1.12.2006, Jan Vítek, recenze
Test počítačových sestav do 30000 Kč začneme s firmou FOX Computers, jejíž PC je založené na základní desce Asus, dvoujádrovém Core 2 Duo, 1GB RAM a grafické kartě ATi X1600. Obsahuje i televizní kartu Pinnacle a sestavu hostí skříň Cooler Master Centurion 5.
1  2  
Libor Petr | 20.12.200616:18
Sice, se zpožděním, ale s velkým zájmem jsem si přečetl nejen recenzi, ale hlavně diskuzi pod ní. U některých autorů jsem měl pocit, že kdyby to šlo, tak si kvůli pár korunám nechají rozrhat občanské průkazy.
O použité graf. kartě se dá trochu polemizovat, asi bych tam spíš radši viděl něco s pasivním chladičem, než s tím kripl větráčkem, ale co se týká zpracování všechna čest. Asi to některým nedošlo, nebo o té firmě nikdy neslyšeli, ale člověk který si půjde koupit počítač k FOXům určitě ví o tom, že v Hypernově pořídí počítač levněji. Nebo si ho může taky sám poskládat z dílů ­(jako většina čtenářů na tomhle webu­) a taky určitě ušetří. Ale když zákazník nakupuje u FOXů, cena není tím hlavním parametrem pro výběr. To můžu jít do Makra nebo Hypernovy, ale tady čekám ­"tichou­", bezproblémovou sestavu, tak trochu ­"šperk­".
Nejsem ani jejich zaměstnanec, ani jejich zákazník, ale tahle sestava se mi líbí. A co se týká dvoujádra, tak na grabování analogového signálu a real­-time kompresi to nemá chybu. Můžu srovnávat výsledky přetaktovaného Opteronu a nepřetaktované 6300.
Ale docela by mě zajímaly dvě věci ­- kde se dají koupit ty plastové držáčky s kuličkama, co drží svázané kabelové svazky ve skříni ­(jsou vidět na prvním snímku vnitřního uspořádání­).
Druhá otázka je na majitele skříně Centurion 5, určitě jich tu pár bude ­- při namontování dvou a více HDD mi celá skříň docela basově duní. Sotva slyšitelný, ale při dlohém sezení nepříjemný zvuk, hodně nízko, tak někde 20­-50Hz. Původně jsem si myslel, že to dělá dřevěná deska stolu, která se chová jako ozvučnice, ale dělá to i když se skříň nedotýká stolu. Už jsem zkoušel kde co, dát HDD na gumové bloky, vylepit bočnice tlumící hmotou, ale nic nepomohlo. Podle všeho zvuk vzniká v kleci pro montáž disků, která je průběžná po celé výšce skříně. Pozoroval jste někdo něco podobného? Šlo to odstranit?
Odpovědět0  0
Kozmen | 4.12.200615:11
Myslim ze to je predrazený, ale ten case se mi fakt libí.
Odpovědět0  0
eraser (344) | 5.12.20069:21
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Odpovědět0  0
Boguš (916) | 5.12.200623:21
... je ožralý ....
Odpovědět0  0
eraser (344) | 6.12.20068:36
Takých je tu zjavne viacero... stačí sa pozrieť na tie výkriky na začiatku diskuzie. :o)
Odpovědět0  0
Boguš (916) | 6.12.200616:03
:)
Odpovědět0  0
Den Inner | 2.12.200620:40
Pane Michalek, slibil jsem ze na takoveto prispevky reagovat nebudu, ale kdyz je to od vas...
Co bych se v tom clanku docet? Jak jsou nadherne dobre umisteny kabely? Videl bych fotogalerii vnitrnosti a grafy syntetickych testu? To vse nepotrebuji, protoze vim jak HW vypada, a take si umim udelat docela dobry obrazek o tom, co umi ­- staci mi vycet komponent, ktery jak jste jiste pochopil, jsem dukladne prozkoumal. Nebyt presvedcen ­- tak tento prispevek o delce jedne obrazovky ani nenapisu.
A vas prispevek neni nicim jinym nez napadanim osoby, ktera kritikovala neco z vasi vyroby.
Proto jsem na zacatku prispevku psal, ze chci slyset nazory a hodnoceni HW, diskuzi o HW.
Misto toho, a ze zrovna VY, napadate cloveka, a k tomu zadne argumenty... Moc hezke.
Presvecte mne, ze nemam ve svem vyctu pravdu ­- snim svuj klobouk.
Odpovědět0  0
Boguš (916) | 2.12.200623:15
... jesli se mohu přidat tak to dvoujádro je na samotné pouštění dvd a tv nanic, ale jak bylo výše při náhrávaní z analogu, vezme komprese docela výkonu ... dvoujádro zabezpečí plynulý chod i jiných aplikací při záznamu analog tv na urovni CPU, otázka HDD je jiná, ale to teď neřeším ....



Každopádně souhlas s tím hlukem ... to u multimed PC bych řekl že je dost podstatné ... např je zajímavé že se nikdo nezamyslel nad HDMI interfacem, který považuji za velké plus ... něco jako kdysi SCART ... zapojím jeden kabel a je to .... a cena za sestavu je vynikající .......

Intel Core 2 Duo E6300 1,86GHz ­(2MB­/1066­) BOX LGA775 4 299
MB ASUS P5B­-E i965,sk775­/1066, 6xSATA,FW,GLan PCIex, ATX 3 308
DIMM DDR2 1024MB 800MHZ KIT ­(2x512 Dual Channel­) GoodRam PRO 3 648
GK ATI Sapphire Rad X1650 Pro 256MB, 128bit, DDR3, 2x DVI, TV, PCI­-E 2 737
HD SEAGATE 200 GB BARRACUDA UDMA100 8MB 7200 1­-2 dny 1 564
DVD RW NEC ND­-4571A DVD±R­/RW­/RAM,±DL,Label Flash, bulk 804
CPU CHLADIČ AMD Arctic­-Cooling ALPINE 64 ­(soc. 754,939,AM2­) 155
ZD ZDROJ FSP400­-60THN ­(BLUESTORM­) ­(FORTRON­) 400W ATX 1 284
Pinnacle PCTV Hybrid Pro PCI ­(310i­), TV + FM Tuner 1 763
Teac 3,5­"/1,44MB, černá, OEM + čtečka karet 7v1 684
MS WINDOWS MCE 2005 SP2b CZ OEM 1PK s kupónem na Vistu 3 021
Autorský poplatek 71
Recyklační poplatek 5

Celkem bez DPH 22 667
Celkem s DPH 27 075

MB je malinko lepší
Stejně tak i grafika ... ale nema HDMI

No .. takže chybí práce, case, servis atp. ... ó jsem docela překvapen ... takže o přemrštěné cena je nesmysl... tohle je dobrá cena za FOXe ... leda že by někdo vyrukoval s ještě levnějšímy komponenty ale to asi těžko :­)
Odpovědět0  0
eraser (344) | 3.12.200617:29
Odkiaľ si čerpal tieto komponenty s danými cenami. Ja som použil CZC a vyšlo mi to takto: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Odpovědět0  0
Boguš (916) | 3.12.200621:15
Dobré ceny co? .... :)
Odpovědět0  0
Zdeněk Michálek (284) | 3.12.200612:17
Ale ten můj příspěvek přece nebyl o technických parametrech komponentů, ale o tom, že Váš příspěvek je v diskuzním threadu K RECENZI ­- a tudíž by na ni měl nějak reagovat. A Vy si klidně napíšete v podstatě to, že na autora a jeho tvrzení kašlete, protože vás naštval hned v úvodu svým ­"reklamním­" konstatováním o ­"profesionalitě firmy­", přestože jste většinu článku ani nepřečetl.

Vůbec nemluvím klukům do toho, jak dělat recenzi na počítač. Můj soukromý názor ­(podložený mým pokročilým IT věkem ;­-­) ale koresponduje s názorem autora o tom, že výběr komponent je jedna věc ­- a způsob, jak je počítač postavený, věc druhá. A i ono pomlouvané vyvázání kabelových svazků je pro mě jedním z dokladů oné profesionality bez PR přívlastků. A je mi srdečně jedno, jestli je to PC od Foxe, LEVI, 100M nebo někoho jiného.

Zažil jste někdy výrobní audit třeba z HP, Siemense apod.? Auditory naprosto nezajímá kvalita komponent, tu garantuje audit dodavatele. Je zajímají věci jako čistota pracoviště, uzemnění pracovních stolů, používání předepsaných postupů, při opravách třeba i to, jestli jsou výrazně odlišeny krabice ­(třeba červenou a zelenou barvou a nápisy­), do nichž se ukládají dobré nebo špatné komponenty.

A protože výsledky auditu výrobních linek autoři do recenzí dávat nemůžou, dokladem oné profesionality bez přívlastků pro autora musejí být právě třeba ty napadané průvodní znaky.

Mimochodem, na Světu hardware ani v oXy žádné PC nevyrábíme, tzn. nevím přesně, co máte na mysli ­"naší výrobou­".
Odpovědět0  0
Den Inner | 3.12.200615:22
Samozreme, ze je prespevek k recenzi.
Ale jelikoz z teto recenze vyplyva vesmes kladne hodnoceni, a protoze dle meho nazoru takto kladne hodnoceni si tato sestava nezaslouzila, jsem reagoval.

Podivejte ­- ja v zadnem pripade se nesnazim napadat odvedene prace na sestaveni pocitace ­(jak sam rikate ­"vyvazani kabelu­"). Pro mne je to uz samozrejmosti, obzvlaste, kdyz jde o firmu jakou je FOX Computers.
Tady muzete oponovat, ze ne vsechny firmy toto delaji atd., ale to se potom projevuje v takovych recenzich a hodnocenich, ze ano? Na druhou stranu vychvalovat tuto ­"praci­" zpusobem, jak je to na zacatku clanku je uz dle meho nazoru prave ta hranice mezi hodnocenim a reklamou.
Ja se omlouvam, pokud jsem timto vas a­/nebo autora recenze urazil, ale jelikoz tyto recenze jsou urceny prave pro ctenare, a ja jsem titmo ctenarem, tak jsem sem svuj nazor vypsal. Opravdu mi vyse uvedena formulace prisla az nevkusne ­"povznasejici­", a to bylo take jednou z pricin, proc se mi ani nechtelo pokracovat ve cteni.
Dodavam, ze jsem ji precetl, ale bohuzel jsem ve svem tvrzeni ohledne obsahu mel pravdu ­- mne neprinesla zadne jine informace, o nichz bych nevedel, anebo nedokazal odvodit ze souvislosti. Proto prosim, s tim kritizovanim, ze jsem ji necetl celou, budte opatrny.
"Neco z vasi vyroby­" bylo nepresnym vyjadrenim. Samozreme jsem timto myslel samotnou recenzi.

A ted­' zpet k sestave a hodnoceni.
Jestlize autor recenze hodnoti odvedeni prace na sestaveni pocitace, tak musi i hodnotit vyber komponent ­(at uz kladne nebo zaporne­), alespon mne to tak prijde.
Z celeho clanku jen toto celkovym je hodnocenim vyraneho HW:
"FOX Computers nám tedy nabízí zajímavou sestavu, která ukrývá kvalitní komponenty ve slušné skříni od Cooler Masteru. Celkově mi připadala vyvážená, pokud vezmu v potaz hry i multimédia. I když pro dnešní hry by se slušela výkonnější grafická karta.­"
Zbytek byl pouze vyctem moznosti HW.
Kde je hodnoceni vyvazenosti sestavy, nebo duvod, proc si to autor mysli? Vsichni tu vime, ze o zadnem ­"zazitkovem­" hrani na tomto PC nemuze byt rec, presne jak je uvedeno ­- chce to vykonnejsi GK.

Napr.: ­(tady uz nasleduje jen muj osobni nazor a rozbor­)
Proc neni napsano, ze zakladni deska muze byt daleko mene ­"dobra­" a tudiz i levnejsi ? ­(jak jsem kuprikladu uvedl, postavena na cipove sade i945G­).
Muzete mi oponovat a proc nutne musi?
Odpoved­' je jednoducha, toto je recenze nejen na pocitac samotny, ale i take na uvedenou cenu. Cena PC se ma vztahovat na jeho moznosti, a kdyz je to multimedia sestava, tak mi prijde zbytecne tam pouzivat komponenty, jejichz potencial stejne nikdy nebude vyuzit a timpadem navysovat cenu.
Zase, muzete mi dat priklad, ze se bude upgradovat. Upgradovat co? Napr., ze se tam da druhy­/treti HDD, dalsi mechanika, pridavna PCI karta? Neni problem ani na levnejsi desce.
Taktovat se pravdepodobne nebude, protoze by si clovek, ktery se do toho pusti, nekupoval hotovou sestavu.
Tak proc?

Doufam jsem se ve svem toku myslenek neztratil.

Pro Miko a Bogus.
Dobre, s potrebou vetsiho vykonu v pripade pouziti vicero aplikaci naraz souhlasim, ale copak opravdu potrebujete dve jadra? Dokud se nespusti TV tunerove aplikace s necim ­"zravym­" na pozadi, nebude s nicim zadny problem.
Toto je pouze otazkou preferenci jednotlivce. Ale jak jsem psal vyse ­- clovek kupujici sestavu, s docela velkou pravdepodobnosti toto ani nebude vedet.

Pro Miko
- nesel do 667 mhz proc? Pouziti 800mhz modulu v pripade multimedia PC sestavy nebude vubec na vykonu videt. Zas mi muzete rici o spusteni vicero ­"zroutu vykonu­" najednou, ale kdyz to opravdu potrebujete a pouzivate dennodenne, tak si nekupujte multimedia PC.
Odpovědět0  0
Zdeněk Michálek (284) | 3.12.200615:46
OK, nechejme to být ­- technické detaily jsem nechtěl řešit, to by byla diskuze na hodně dlouho. Zamrzela mě jen ta z mého hlediska zbytečná averze vůči autorovi. Pěkný den !
Odpovědět0  0
Boguš (916) | 3.12.200621:52
K tvoji poznámce nakonec ... já mám zkušenosti s grabováním videa z tuneru, a třeba v multimediální sestavě dvoujádro uvítám. Ale chápu tvou připomínku, že BFU to asi nevyužije. Ale podívej se nato takhle. Jak už padlo někde v přízpěvku nahoře, jde FOXu o kvalitu. Čili jestliže si BFU kupuje za tolik hodně peněz PC tak si myslím že by pro něj bylo jistým zamrzením kdyby při náhrávání nějakého pořadu z analogu aby se mu jeho drahý stroj kousal ... řekl by: tolik peněz za FOXe a ono se to zasekáva ... protože BFU nechápe že na pozadí probíha MPGx­/WMV komprese, která je dost náročná na systémové prostředky. Prostě této politice rozumím, jde o kvalitu, prestiž a jméno ... a to co BFU o sestavy za tolik peněz chce, aby to prostě fungovalo a neblblo. A navíc je tu i HDTV, která si z CPU ukousne ještě více ... a tak prostě jakoby hodně nadneseně je tam dvoujádro, DDR2 800MHZ a lepší deska ­"pro jistotu­" a taky i proto, aby při recenzích, bylo vidět že tam nejsou uplně levné komponenty které by sice třeba pro BFU odvedly stejnou práci, ale třeba na úkor jména FOX ... a taky proto, že prostě BFU za své peníze dostane něco lepšího ... kdyby tam měli být komponenty co jsi navrhl, funkče podobné tak buď se sníží cena, a již to nebude aktaktivní drahý počítač, anebo cena zůstane, a pak v očích trochu věci znalých bude FOX zloděj ... a řekněte že ne .. např tato diskuze je toho důlazem ... a říkam tato sestava je skvělým MUTIMEDIALNIM počítačem za dobrou cenu ... ne herním železem! říkejte si co chcete ... jedna věc na co se zapomíná je marketing, který je garážmistrům naprd a proto říkají to co říkají ..... osobně bych si sestavu nekoupil, ale tohle by se dalo koupit i na komponenty :­) ... sice bez záruky, ale za dobré peníze ....


PS: ale co mi přijde divné je ten NEC ...
Odpovědět0  0
dr zaasek | 4.12.20067:56
Naprosto nechápu Tvoji averzi vůči NECu?! Mám již přes 2 roky 1. dual layer palírnu, konkrétně NEC 3500 a nemám nejmenší problém. Je to mechanika s nejrychlejším čtením DVD médií....za 5 minut a 4 sekundy mám DVD na disku....za jak dlouho Ty? Kvalita vypalování taky nejlepší ze všech, podívej se na statistiky milionů paličů...čekám na Tvé argumenty....
Odpovědět0  0
Boguš (916) | 4.12.200614:34
.. proti NECu? Mrkni se na testy čtení poškozených DVD zde na shw ...
Odpovědět0  0
Boguš (916) | 4.12.200614:35
... a LighScribe media jsou dostupnější než LabelFlash ... jen tak pro uplnost ...
Odpovědět0  0
Den Inner | 2.12.200619:34
Pane Vitku, fakt sory, ale todleto:

"Vše bylo tedy pečlivě zabaleno s dostatečnou rezervou i pro tuzemské přepravní služby a přímo na mě dýchla profesionalita firmy. V podobném duchu se však neslo i seznamování se se samotnou sestavou...­"

Uz tato veta na zacatku celeho clanku hovori za vse. Reklama, reklama, reklama. Mne to prislo az nechutne.

K samotne sestave:
Muj osobni nazor se shoduje s minenim mnoha lidi, ze tato sestava je na nic.
Ovsem, lidicky, argumentujte nejak ;­-­)
Prispevky typu:
"ja pracuju tam a tam a umim to a to, a ty, garazisto zalez zpet odkud si prisel­"
budu ignorovat, tak si piste jak je vam libo...
Prijima se jen kritika stejne urovne, jako ta moje ohledne teto sestavy.
Neco pro lidi jako eraser ­- nebud­' nastvany, ale tve zastavani teto sestavy mi prislo asi na stejne urovni jako ­"slintani­" jednoho dost dobre znameho zastance Intelu na nVidie, tady v CR ;­-­)
A ted­' pekne po poradku k vyberu komponent atd.
Vzhledem k tomu, ze jsem nikdy nemel tu cest se seznamovat s TV tunery, tak jej ponechame jak je. Nevim, zda by nebyl jiny lepsi­/levnejsi.
Take vyhodim z ceny sestavy cenu MS OS, kazdy si ji muze pricist potom na konci. To z toho duvodu, ze dobrych 70% vsech uzivatelu MS windows ma ilegalni kopii. Nezapominejte, ze existuji i jine OS, a ze jsou lidi, kteri je pouzivaji, jako treba ja ;­-­)

Otazka c. 1 ­- urceni sestavy ve slozeni jak je
­- multimedia ?
­- S nejvetsi pravdepodobnosti ano, protoze je pouzit MS Media Center jako predinstalovany. Z toho taky budu vychazet ve svych predpokladech.
­- 1­) Na co je tam potreba dvoujadro? Nynejsi trend? Da se zvolit mene vykonne jednojadro, ktere vzhledem k urceni bohate postaci. Diskutabilni, velice.
­- 2­) Totez pameti ­- bohate si vystacime s 667mhz moduly ­(pokud zustaneme u sestavy s ddr2­).
­- 3­) Prilis hlucna GK ­(uvedeno v testu­), hlucny HDD ­(osobni zkusenost­), hlucny PSU ­(podle uvedenych parametru­) a ja si nepreju, aby mi multimedia PC delal hluk.
­- 4­) U multimedia sestavy bych se prave zameril na lepsi zvuk, nez­-li integrovany kodec. Jasne, mnohym postacuje, jako mne muj ­(Azalia ALC883­), ale v tomto pripade bych se s tim nespokojil.
­- 5­) Velikost skrine ­- no tak... Mnohem vhodnejsi by byla mala skrin, nebo i desktop ­(i kdyz ja osobne je rad nemam­)
­- 6­) Vzhledem k predchozim uvaham odpada nutnost pouziti uvedene zakladni desky. Proc by neslo pouzit treba 945G ptam se ­(to v pripade, ze zustaneme u C2D­)?

P.S. Na testy sestavy a hodnoceni autora clanku jsem se ani nedival ­- neni treba.
Odpovědět0  0
Zdeněk Michálek (284) | 2.12.200619:46
Vždy mě fascinují čtenáři, kteří napíší diskuzní příspěvek k článku o délce jedné obrazovky, na jehož závěru sami přiznají, že článek vlastně vůbec nečetli.

Nicméně ­- vlastně je chápu: nečíst a nepřemýšlet nad názory druhých je nejjednodušší způsob, jak bez rizika dospět k poznání, že nejgeniálnější jsou právě oni.
Odpovědět0  0
Miko (230) | 2.12.200621:15
dovolím si jakožto dlouholetý ­(pouze průměrný­) uživatel tvtunerů analogových i digitálních na WinXP reagovat:
ad 1­) třeba proto, že tunery ­(ano beru, že HW mpeg2 u analogu ulehčí­) jsou pěkně nenažrané a pořidit nahrávku, nejsme­-li u PC může být někdy horor, prostě proto, že PC dělá kupu jiných věcí a pokud například stahujeme, dokáže antivir či FW pěkně s výkonem zamávat. Dále je běžné použití kdy děláme na PC i jiné věci, kdy nás tuner prostě neomezuje a jede si na druhém jádře.
ad 2­) já bych třeba do 667MHz nešel.
ad 5­) vhodnější pro koho? já sem zase vysazen na bigtowery, věc vkusu a případného budoucího rozšiřování.

Toť celé :)
Odpovědět0  0
Ivoss (67) | 3.12.200623:51
Hele ty rozšiřovači, bigtowermacu a sklákači.
Přiznej, že si standartní PC nekupuješ. A patříš k 4% menšině co si skládá budoucí počítač z komponent.
Proto je pravda, že vhodnější je menší kastle.
Odpovědět0  0
Miko (230) | 4.12.200612:38
pokud se mě nesnažíš urážet jak tak trochu z příspěvku vyznívá, pak odpovím. Nikde nevidím, že bych popíral, že si PC sestavuji tak jako asi 4z5 čtenářů těchto stránek. Ale malé kastle mě děsí a proto nevidím nic špatného na velikosti Case co použil Fox pro dané určení. Z diskuse je zde vidět docela zásadní rozdíl v chápání ­"multimediálnosti­". Pro mě to rozhodně neznamená mít např. PC namísto videa v obýváku, tak daleko dle mého názoru zatím prostě technika není pro normální smrtelníky v domácnosti.
Odpovědět0  0
eraser (344) | 3.12.200616:34
Opäť sa stretávam s človekom, ktorý nepochopil moje slová. Ja sa tu nezastávam práve tejto zostavy, ja sa snažím poukázať na to, že FOX odvádza v tejto oblasti, akou je prach­-prosté skladanie PC, špičkovú prácu, ktorú samozrejme plno amatérov nedokáže oceniť. Naviac toto všetko nenavýšilo cenu, je to zahrnuté v marži a DPHčke, takže si to porovnajte s tým, čo ponúka napr. Dell. A keď mám pravdu povedať, po nazretí do útrob týchto značkových počítačov som si povedal, že FOX im nemá, čo závidieť.


Ale počkajme si na ďalšie testované zostavy a taktiež si láskavo pozrite všetci minuloročný test a porovnajte si technické prevedenie ostatných firiem. A toto je realita, ktorú bežne zákazník dostáva za svoje ťažko zarobené peniaze. Ďakujem, ale radšej by som išiel do FOXu, a zase upozorňujem, nemám na mysli túto zostavu, čiže Fox Cult X2!


1­) Je to i trend, ale i fakt, že pokiaľ si mám kúpiť nové PC, prečo investovať do zastaralejších technológií? Práve CPU a doska vytvárajú základ, črevá celej zostavy. Naviac je tento procesor výborne pretaktovateľný a má pomerne nízku spotrebu a v prípade multimédií a multitaskingu je dual­-core vhodným riešením.

2­) Tu by sa určite ozvala ďalšia spŕška atakov od ­"odborníkov­", že prečo sa nepoužili 800 MHz moduly.

3­) Nehodnotím hlučnosť niečoho, čo nemám 30 cm od ucha, takže ako vieš, že práve daný case nemá dobré tlmiace účinky, ktoré určitú úroveň hluku dokážu vykompenzovať? No a grafická karta je hlučná, áno, ale pri maximálnej záťaži a to je v akom prípade? Takže trošku sa treba i zamyslieť, než dačo zadupávam pod zem. Naviac by som opäť pripomenul, že tu sa hodnotí celkové prevedenie testovaných zostáv a pokiaľ sa niekomu nepáči napr. grafická karta, OK, je to jeho názor a právo. Ja by som ju taktiež nechcel, ale mám možnosť si ju nahradiť, tak ako i iné komponenty.

4­) Ak by si použil drahšiu a kvalitnejšiu zvukovú kartu, potreboval by si i príslušnú repro­-sústavu a pokiaľ nemáš citlivé uši, tak by si ten rozdieľ vôbec nepostrehol.

5­) Elegantná, pomerne kvalitná bedňa. Som zvedavý, čo ponúkne konkurencia, pretože minulý rok to boli prepadáky, vrátane použítých zdrojov, kedy sa v mnohých prípadoch jednalo o totálne fiasko. Hold, je rozdieľ kúpiť case+zdroj za 3.5 tisíc alebo za tisíc. A toto množstvo tu kričiacich amatérov ešte stále nedokáže pochopiť! Je to asi tým, že nechápu, prípadne nechcú pochopiť, a taktiež sa zrejme s takým niečim nestretli.

6­) Pretože by plno ľudí kričalo, že prečo ste počítač osadili doskou, ktorá má integrované grafické jadro Intel GMA 950 a taktiež, prečo starý chipset pre nové Core 2 Duo a prečo nemôžem naplno využiť DDR2 SDRAM PC6400? Proste, nikomu sa nič nepáči, všetci si však budú hladkať svoje počítače v izbách a tvrdiť, že sú to tie najlepšie vyvážené mašiny za minimum peňazí, a pritom chodia stále dačo reklamovať, káble im plantajú po celej bedni, hukot ako pri štartovaní stíhačky, občasné reštarty spôsobené nesprávnym výberom zdroja a nekvalitnými a nekompatibilnými súčiastkami.


A pokiaľ ma chces prirovnávať k Hulánovi, tak fundovane protiargumentuj na všetky moje odpovede, ktoré som v tejto diskuzii napísal.


Mám pocit, že množstvo ľudí to stále nechápe. Zrejme si myslíte, že v týchto testoch ide o to, aby sa na kolene rozjelo pár nabúchaných súčastiek a výsledkom boli čo najvyššie čísla v tabuľke s resultami. Strop je jasný a jednoznačne stanovený na 30.000,­- Kč s DPH a má sa jednať o multimediálny počítač s možnosťou zahrať si nejakú novšiu hru. Multimediálny počítač v tomto slova zmysle však neznamená HTPC. A taktiež si uvedomte, že k takejto zostave TV karta a Windows MCE patria a pokiaľ sa pozriem na cenu, som takmer na 5400,­- Kč s DPH, čo je cena procesora.
Odpovědět0  0
Den Inner | 3.12.200619:11
Tak cast odpovedi naleznes v posledni odpovedi panu Michalkovi.
A to sice: proc jina deska a nejake veci okolo, s dostatecnym vysvetlenim, pokud ti dostatecne neprijde, tak prosim ­- muzeme tu diskutovat jak je libo dlouze.

Zkusim to tu rozvest co nejpodrobneji.
Vec c.1: Primarni zamereni sestavy ­(ohledne toho jsem uz psal vyse­).
Kdyz je to multimedia, tak nepotrebuje ten vykon, ktera tato sestava od Foxu skryva. Je prilis silna na obycejne multimedia pouziti a nedostavena, pokud chceme si opravdu zahrat kvalitni hry.
To ze porad argumentujes ­- ale preci si muzete dat jinou grafiku ja neberu. A to z tohoto duvodu ­- hodnotime sestavu jak je. Pokud pridas grafiku, tak se ze sestavy stava stroj na hrani. My ovsem hodnotime multimedia.
Definujme si pojem ­"multimedia pocitac­".
­- Pro mne je to pocitac, ktery nalezneme v obyvacim pokoji v minimalni vzdalenosti od televize ­(nutne nemusi­). Pripojeny k televizi, repro soustave domaciho kina a plne nahrazujici DVD prehravace + nese dalsi funkce, ktere v sobe skryva pocitac.
Proc? Odpoved je jednoducha ­- jine pouziti pro Win MediaCenter Edition ani nemuzu vymyslet, byl takto zpocatku preci koncipovany ­- na to tady nekteri prispivajici ­(tebe se to netyka­) nemysleli.

Co od toho PC chceme?
­- bezproblemove sledovani filmu ­(at uz z televize, ci cd­/dvd­)
­- plnou podporu prenosnych skladovacich zarizeni ­(mysleny flashky­/karty atd.­)
­- moznost pripojeni se na internet a vse co k tomu patri
­- moznost jednoducheho a pohodlneho upravovani fotografii­/videi
­- max. ticho
­- minimum zabiraneho mista, hezky design
Posledni dve uvedene veci nutne byt nemusi.

A ted­' k vyberu komponent.
Chceme si postavit multimedia PC splnujici vse vyse popsane a zaroven co nejlevneji.

A­)
Zacneme u desky, jakozto zakladu vseho ­(predpokladame dale, ze zustavame u IC2DE6300­).
Co ma mit?
Podporu IC2D
Min. 667mhz pameti.
PCI­-E 16x slot ­(chceme externi grafiku­)
­- kdyz jsem psal o desce s i945G, tak jsem preci nerikal, ze se musi nutne pouzit integrovana grafika
Min. dva, lepe 3 PCI sloty ­(nebo 2xPCI + 1xPCI­-E1x­)
Min. dva Sata II porty, lepe 4. PATA neni nutnosti ­(muzeme si dokoupit SATA mechaniku­).
Pokud zustaneme u integrovaneho audio systemu, tak urcite 5.1 nebo 7.1.
Integrovany Lan 100­/1000 port.
Na taktovaci schopnosti nehledime ­- odpoved­' je v odkazovanem prispevku.
Dobre zkusenosti lidi, majicich tuto desku.

- kolik desek splnuje tyto pozadavky? Urcite to nebudou jen cipove sady i965, ze ne?

B­)
Pameti. V odkazovanem prispevku jsem napsal, ze se vykon 800mhz a 667mhz nepujde v kazdodenim pouzivani rozeznat, viz primarni pouziti sestavy.
A nemusi byt nutne ani korzary, kdyz hledime i mimojine na cenu.
C­)
HDD ­- tady bych bral i vetsi kapacitu. Rozhodne ale mohu se 100% jistotou rici, ze Seagaty jsou hlucnejsi a hreji vice nez WD. Vlastni zkusenost ­- ted­' mam na stole 7 WD a 5 Sg v nekolika kapacitovych variacich, ruzneho datumu vyroby, vsechno sata2 pochopitelne.
D­)
Ke zdroji mam vyhradu akorat v jeho uvedenych parametrech hluku. Chtelo by to tissi. Pokud tissi je ­- neni problem.
E­)
Grafika
U grafiky musime brat v potaz vsechny skutecnosti najednou.
Vykon­/Cena­/Ucinnost a hlucnost chlazeni.
Sam jsem narazil na problem, kdyz jsem si koupil Inno 3d 7600GST ­- vetsi vykon jsem nepotreboval, resp. jsem s nim byl spokojeny. Ale jaxi jsem nemyslel na hlucnost chlazeni, a ted­', kdyz pri 100% zatezi musim si poustet hudbu, vazne zacinam pochybovat zda by nebylo lepsi si neco pockat a koupit X1950Pro od sapphire. Sice by to vyslo o neco drazsi nez to GST + dobre chlazeni, ale zato bych mel vic vykonu za min pridanych penez.
Zadneho favorita nemam, ovsem se priklanim k x1650Pro.
F­)
O tuneru jsem psal, ze to neni moje parketa.
G­)
Stale se priklanim k lepsi zvukove karte. Nejsem milovnik hudby, ani nejsem obdaren vybornych sluchem. Ale ten rozdil mezi integrovanou zvukovkou ­(konkretne mym ALC883­) a M­-Audio Revolution 7.1 je opravdu slyset.
H­)
Skrin... O teto skrini muzu klidne sepsat recenzi, protoze se na ni divam kazdicky den. =­) Zvukoizolaci dobrou opravdu nema.
Ale o to nejde. Bych tu skrin videl na nizkoprofilovy desktop ­(2U vysky ­-> 88+2mm­), nebo mini­-tower, vzhledem k umisteni.
Odpovědět0  0
Boguš (916) | 3.12.200622:06
... víš co ti řeknu ... píšeš taky proslovy jak do parlamentu o tom že je dulacore napytel, paměti napytel, deska napytel a přitom se vší hrdostí prohlásíš, že tunery nejsou tvoje parketa a že s nima nemáš zkušenosti. To mi přijde docela troufalé na takové to výlevy.


Dvoujádro je tam oprávněné ... je to comp za třicet litrů. Nejdříve si sedni ke kompu s tunerem a nahrej si dvouhodinový pořad z analogu a přitom ještě něco dělej. A vem si že BFU prostě neví ... on chce aby mu jeho drahý počítač spolehlivě fungoval, a tenhle výkonný stroj to dokáže ... ano ty pochopíš proč se ti na méně výkonnější sestavě jak ji prezentuješ při nahrávání z analogu komp sem tam zakousne, ale franta to neví ... a v tomhle FOXu dostal to co si zaplatil. Vykonný a spolehlivý stroj ... proto ta deska paměti i procesor ... nic víc nic míŇ ... ano i s feldou a superbem můžeš jet 160 ... ale stejné to nebude ... to si piš ... :­)
Odpovědět0  0
Den Inner | 3.12.200623:13
Tady se ale nehodnoti marketing, jmeno spolecnosti, prestiz apod., kolikrat se mam opakovat, ze tu rozebirame zelezo?
Drazsi deska ti lepsi a bezpecnejsi chod PC ­(prave v tomto pripade­) nezajisti, muzu opakovat po slokach: ne­-za­-jis­-ti­(tecka­)
Tak proc si za ni platit?
A zase, ty to beres jen ze sveho uhlu pohledu, protoze evidentne ze tvych prispevku vyplyva, ze se tim videim zabyvas vic, nez obycejni byt­' pokrocili uzivatele PC.
Dale, i kdyz na te sestave od Foxu spustis encodovani, tak se ti stejne kousne, protoze jak rikas, BFU nevi cim to je a nenastavi si pro tuto aplikaci opravneni pouzivat jen jedno jadro. Vysledek?
Ano encodovani probehne rychleji, ale tot­' vse. Po zbyly cas PC nebude vyuzivan v plne mire, a to znamena zbytecne vyhozene penize.

Argument:
"Nejdříve si sedni ke kompu s tunerem a nahrej si dvouhodinový pořad z analogu a přitom ještě něco dělej­"
Protiargument:
Si sedni k dvakrat lepsimu kompu a spust­' renderovani nejake pokrocilejsi sceny v libovolnem 3D baliku a pritom si neco delej.
Chapes na co narazim? ;­-­)

Prirovnani PC a auta je prinejmensim ujete.
Auto je videt a jde tu o prestiz.
Pocitac, obzvlaste kdyz mluvime o obycejnem cloveku, stoji doma, nejezdi po LAN­-party, kde je potreba se take prezentovat.
A mit doma takovyto PC, jen aby se rikalo pripadnym navstevnikum ­- hele, a ja mam PC za celych!!! 30K od firmy XY...
A je v tom soucastka od firmy YX ­(i kdyz o tom taky pochybuji­)
Neprijde ti to smesne?
Odpovědět0  0
eraser (344) | 4.12.200611:44
Áno, príde mi to smiešne, ale tvoje tvrdenia... teraz nemám čas, no opäť ti rád odpíšem, lebo vidím, že sa začínaš zamotávať a trepeš nezmyselné hlúposti, o ktorých si myslíš, že sú faktami.
Odpovědět0  0
Boguš (916) | 4.12.200614:32
... kodování PALu vytíží max jedno jádro ... čili to druhé je ta ­"pro jistotu­" .... 3D render je něco jiného ... tam to není ­"stream­" prostě, hodně zjednodušeně, jen odklepneš render, který osahuje nějakou hromadu výpočtů, která se hodí do CPU a čím je rychlejší má více jader, je to rychleji ... ale u grabování videa máš nějaký datový tok v čase ... ten vytíží jedno jádro, a druhé je na další aplikace .... vidělo růžovýmá brylema ... avšak není to od reality zase tak daleko ...

S tím marketingem jsem vám chtěl jenom říci proč sestava vypadá tak jak vypadá ... jistě BFU to nezajímá a mě taky moc ne ... ale realita je krapet jiná a jdeme­-li v diskuzi trochu pod povrch veci ­"proč­" vyhnout se tomu nedá ...

PS: je tam nová recenze ... navrhuji přesun ..... ;)
Odpovědět0  0
Miko (230) | 4.12.200615:32
asi je trošku chápu, ono to na první pohled vypadá opravdu jednoduše nahrát si tv na hadr :­) Ale skutečně je to jak píšeš, klasické počítačové programy počkají, vysílače ať už analog či DVB­-T ­(či grabování z kamery­) ne.
Odpovědět0  0
Den Inner | 4.12.200615:34
Pane Michalek, nedrive se obracim s otazkou na vas:
Je smyslem recenze pocitacove sestavy pouze vypsat, co umi, anebo i shodnotit kladne­/zaporne vlastnosti, ppr. dodat, co by ji tak chybelo?
Nerikam si o rozbor dane, ci dalsi recenze ­- jen obecnou odpoved­'.

Bogus.
Koukni, kdyz se pise recenze na nejou soucastku PC, tak se tam hodnoti uplne vsechno, ­- tzn. vykon, cena, kvalita, pouzitelnost ve srovnani s ostatnimi konkurenty, ze ano?
Kdyz je soucastka o neco rychlejsi, nez ostatni, ale i ta jeji cena je nekde jinde, tak se zacina premyslet, zda by vubec melo cenu si tuto soucastku porizovat.
To same je i s timto pocitacem.
Odvazim se tvrdit, ze sestavy z 80% kupuji prave tak zvane BFU, kteri o chodu a ladeni PC nevedi nic, nebo jen velice malo.
­- Kdybych s tim odhadem procent nemel pravdu ­- opravte mne. Do toho samozrejme nezapocitavam firmy, ktere maji vlastni tech oddeleni ­(tam sedi lidi, kteri jen vyberou soucastky do sestavy a sestava uz dorazi komplet pohromade­).
A kdyz si takovyto clovek to PC koupi a bude jednou­/dvakrat tydne nahravat analogove video a po zbytek si bude prohlizet obrazky na internetu a koukat na stazene video.
Co s tim nevyuzitym vykonem?
Zase ukazka:
­- Pan A sousedovi.
Hele, ja jsem si dnes koupil PC od XY, rikaji ze dava xxxx bodu ve 3D Makru... Mraku? Nevim... A ze to znamena, ze je hodne dobry.
­- Soused.
Opravdu? Hej, to je dobry, nechces mi na tom neco ukazat?
-­-­-­-
Trochu nadnesene pochopitelne, ale asi tak nejak by to v zivote vypadalo. =­)­)

To prirovnani 3D a grabovani bylo mysleno tak, ze je to uz neco vic, nez BFU. A tudiz tak jako tak, kdyz to chces pouzivat porad ­- potrebujes silnejsi pocitac, kdyz jen obcas ­- stale trvam na tvrzeni, ze by to byly vyhozene penize, kupovat si takovy stroj, protoze by pocitac stal vetsinu casu nevyuzity naplno.

Proc to vsechno pisu.
Clovek, ktery si porizuje PC, jej porizuje z urciteho duvodu.
­- Kdyz ten clovek vi co a jak funguje, tak s nejvetsi pravdepodobnosti si jej sestavi sam, ppr. pozada o radu kamarada, ktery o tom vi vice ­(nemusi to zrovna vzdy dobre dopadnout, to vime vsichni a ja to nezamitam­).
­- Kdyz nevi, tak se obrati na firmu XY, poprpade si precte rencenzi na sestavu teto firmy v nejakem casopise tistenem­/internetovem na na zaklade dojmu + recenze se rozhodne.

Zde prezentovana sestava dle meho nazoru nezasluhuje tak kladne hodnoceni, jake dostala. Samozrejem se nesnazim napadat autora, jen to podotykam. Proto jsem sem zacal vypisovat to vsechno, co dle meho nazoru by slo zmenit. Jednak z toho duvodu, ze by se usetrilo, jednak z toho, ze jeji potencial stejne nebude vyuzitelny ­(se opakuju uz po nekolikate, ale asi se to prehlizi­) vzhledem k tomu, kdo si ji kupuje.
Odpovědět0  0
Boguš (916) | 5.12.200623:19
Řeknu to stručně ..... dá­-li Franta za PC třicet litrů a výrobce nemá být zloděj a vydřiduch tak v tom kompu za ty prachy něco být MUSÍ ... a je­-li to multimediální, tudíž je kladen důzar na multimédia ne na grafiku, tak tam za ty prachy něco mít musí ....



Navíc jsou to takové spekulace pořád dokola ..... přoc by sakra Franta ten komp měl ždímat na plné kule. Když si někdo koupí auto, tak s ním taky nejezdí furt nadoraz s plynem na podlaze. ­(vím že je to něco jiného, ale pro ilustraci postačí­) Např lidi si kupují mastné hifi, které by s přehledem ozvučilo menší halu , a přesto mají obývak max 4×4m ... Takže ať už je to marketing, ať už je to to že do té bedny něco narvat musí když to stojí tolik a tolik, nebo ať už je to v duchu firmy, že když si při ­"rec­" z analogu mastí kulky nějaký jiným programem, tak aby se to náhodou nesehlo a Franta pak neřek : hele sousede koupil jsem to PC a jenom jsem si tam chtěl něco nahrat z TV tak se mi to na chvilku pokazilo ... , nebo tím že Fratík to PC bude mít nějaký ten pátek, přijde HDTV atp. atd ... jako já bych takovou mašinu za třicet tácu chtěl .... tohle je prostě mutimed sestava za třicítku a ta cena je na vnitřnosti velice výborná ... takže prostě už nevídím smysl o tomhletom debatovat ... je to za třicet litrů? je. je to mutlimed? je ... takže o co vlasně jde. Budou­-li tam jiné komponenty, dnes dostačující, a výrobce nebude zloděj a vydřiduch, tak to bude sestava za dvatcetpět nebo za dvacet ...... je to jasný ... nebo se tu mám i .... :)
Odpovědět0  0
eraser (344) | 6.12.20068:35
Dovolil by som si taktiež niečo zacitovať, tak ako to spravil i pán Michálek. Jedná sa o veľmi trefnú vetu, ktorá sa v tomto prípade hodí i na tvoje posledné príspevky, pretože sa točíš stále okolo jedného miesta a nových príspevkoch priznávaš to, čo v starších vyvraciach a naopak. Hláška zaznela vo filme Tankový prapor a ja týmto zdravím pána Šimáčka, ktorému bola priradená, a ktorého osobne poznám.


"Ten si včíl na*ral do krku!­"


A teraz sa presuňme k jednotlivým bodom.


Opäť to sem vložím... ­"Počítač zaměřený na hry a multimédia­", takže neprekrúcajme fakty.


a. OK, zotrvajme i naďalej pri Core 2 Duo. Dajme mu vhodný chipset, ktorý nám sprístupní podporu nových štandardov, zabezpečí stopercentnú podporu a využitie ponteciálu vybraného procesora, nemá na sebe niečo, čo nevyužijeme ­- beriem i965. Aké chipsety mi chceš ešte doporučiť?


b. Aké používanie napr. Máš vyhotovené testy s touto zostavou? Vieš mi napísať presné čísla? A prečo Corsair? Zamyslel si sa nad tým i z hľadiska overenej značky, kompatibility, záručných podmienok, vyššieho výkonu a nárokov na zaťaženie a stabilitu?


c. Máš na stole i presne rovnaký model, aký je v danej testovanej zostave? A čo je to SATA2 štandard? :o­)


d. Opäť sa opýtam, mal si na stole daný počítač? Si si istý, že hlučnosť zdroja bude vždy na maximálnej úrovni, ktorá je uvedená v parametroch ­- 24.5 dB? Zamysli sa nad faktormi, ktoré na to vplývajú.


e. ???


f. Hmmm...


g. A ako vieš, aký ma zvukový výstup integrovaná zvukovka ADI AD1988A na doske Asus P5B?


h. Existujú určité fyzikálne zákonitosti, napr. prúdenie vzduchu a tým spojené chladenie a odvádzanie nežiadúceho tepla.


Tu nerozoberáme čisto len železo, to si môžeme hodnotiť tak, že by dané firmy nahodili zoznam použitých komponentov. Tu sa berú do úvahy všetky stránky, tzn. to všetko, s čím sa bežný zákazník stretne a i to, čo je v ­"hrnci­" a ako to všetko navzájom spolupracuje. Taktiež ako je nakonfigurovaný operačný systém a pri tejto príležitosti autor recenzie, Jan Vítek, bol s týmto bodom veľmi spokojný a príjemne prekvapený.


Drahšia a najmä overená doska s vhodným chipsetom je základ stability každého systému, k čomu patrí súdržnosť a kompatibilita ďalších použitých súčiastok. Nič nie je dokonalé, no prečo si nezvýšiť pravdepodobnosť bezproblémového chodu? Ja si na tomto trende zakladám a vôbec toho neľutujem. A nechápem argumentácie, že výrobky od lepších výrobcov sú predražené... sú drahšie, no o koľko? Častokrát je rozdieľ počítateľný na sto­-koruny. Áno, poznám ten klasický príklad zákazníka, ktorý príde do predajne a šetrí každú päť­-korunu, pričom keby prihodil ­(dokopy­) 2­-3 tisíc, získal by o level vyššiu kvalitu, lenže to mnoho ľudí ešte nedokázalo pochopiť. Potom chodia, volajú, nervujú, ak im dačo nefunguje, či sa sťažujú na nadmernú hlučnosť, pády systému a každý mesiac klopú na dvere predajne, že prišli reklamovať. Najsmutnejšie na tom je, ak sú na túto skutočnosť upozornení... Neľutujem svoj nátlak na šéfa, v dobe, keď som robil IT technika, aby sa množstvo pochybných výrobkov stiahlo z cenníka. Nezabudnem na tie prípady, kedy sa k nám hrnuli zákazníci od konkurencie, ktorí mali toho plné zuby a chceli servis u nás. A taktiež si pamätám na spokojnosť tých, ktorí si dali poradiť a trošku si priplatili. Toto bol vklad k ich spokojnosti a taktiež dôveru k našej firme, rešpekt k našej práci, skúsenostiam a vedomostiam. Taktiež to bola pre nás záruka v získaní si dôvery u zákazníka, minimum problémov pri riešení nadmerného počtu reklamácií, diagnostikovania, odhaľovania problémov a nekompatibility. A pokiaľ už nejaká výnimka vznikla, opäť sme mali výhodu kvalitnejšieho prístupu daného výrobcu, či už sa jednalo o ich online podporu ­- hľadanie ovládačov, FAQ, apod., reklamačné podmienky, striktnejšie nároky na výrobok, atď. Je to začarovaný kolobeh, na konci ktorého sa nachádza bežný zákazník, ktorý však v prípade problému viní predajcu! Takže tvrdením, že tu sa nehodnotí marketing, meno spoločnosti, či prestíž si na omyle. O to ide firme v prvej rade, resp. malo by ísť, ak chce uspieť v tvrdej konkurencii. Aj toto je dôvod, prečo si radšej objednám rovnaké komponenty u CZC, než v slovenských veľkoskladoch. Dôvod? Cena, i keď sa mnohí môžu čudovať, web, prehľad o tovare, objednávke, reklamácii, atď. A jedným z najhodnotnejších bodov je práve spomenutá reklamácia. A neberte to ako reklamu firmy CZC, takýchto je v ČR viacero, CZC som si vybral ako príklad. Vo všeobecnosti by som mohol povedať, že radšej sa obraciam na české predajne, než tie naše, pričom v niektorých prípadoch ide o rovnaké obchody, napr. kasa.cz a hej.sk.


Napísal si, že PC nebude využívané v plnej miere. Hmmm, a ktoré domáce PC je? Čo je toto za argument? Nechápem jeho pravý význam, resp. spôsob, ktorým nám chceš niečo zdeliť, resp. nás o dačom presvedčiť. Nezabúdaj však na jedno, vždy je lepšie niečo predimenzovať, než potom riešiť problémy. Naviac všetko stárne, pokrok ide dopredu a snád nechceš od bežného užívateľa, aby si po kúpe počítača musel po polroku povedať, sakra, to ­"video­" je nejaké náročné, musím si kúpiť výkonnejšie súčiastky. Potom s tým príde do predajne a tam mu povedia, sorry, ale do danej dosky sa už nič nedá zohnať, daný socket už zastarol, dokonca výkonnejšie grafiky sa už pre daný slot nevyrábajú, atď. A verím v to, že ak si niekto dnes kúpi modernejšiu zostavu, tak mu vydrží dobré 4 roky s tým, že si na tom ešte i chvíľu zahrá nejakú tú novšiu hru. Mám podobnú skúsenosť s počítačom, ktorý som si poskladal takmer pred štyrmi ­(02­/2003­) rokmi.


Každé prirovnanie v určitom zmysle plní význam, a to najmä pre osobu, ktorá sa v danej problematike dokonale nevyzná. Zoberme si príklad... ak niekomu poviem, že na cesty si kúpim Volvo S80 a na orbu traktor, hneď má i laik predstavu, prečo si pre písanie, ako novinár, kúpim notebook s P­-M procesorom, ­"pár­" megabajtami RAM, mobilným internetom a slabučkou grafikou so zdieľanou pamäťou, no dlhou výdržou na batérie a pre prácu v 3D Studiu nabúchaný laptop s najsilnejším dual­-core CPU, množstvom operačnej pamäte a silnou grafikou s vlastnou video pamäťou, bez ohľadu na výdrž batérií.


Prezentácie, hmmm, doba pokročila a už tu nemáme časy, kedy existovalo zopár škaredých bedničiek, ktoré nám stáli na stole a my sme machrovali, že máme doma počítač. Pamätáš si dobu, ako to bolo napr. s mobilmi? Sakra, taký rok 1996, niekto behal s tehlou pri uchu a telefonoval, no to bol borec, určite nejaký podnikateľ... a čo teraz? Hmmm, no a prirovnanie opäť získalo na názornosti.


Zhodnotenie kladov a záporov, hmmm, videl si na konci tabuľku, ktorá tento sumár obsahuje? A čítal si posledné dva odstavce, tam je zhrnuté všetko, klady i zápory, stručné návrhy na zlepšenie.


Hehe, musím sa pousmiať, ak hovoríš, že BFU nevie o počítačoch takmer nič, resp. o výbere HW, pričom si nechá poradiť od kamarátov, ktorí však môžu mať skreslené predstavy a daného neštastníka ešte viacej zavádzať a dohnať ho ku kúpe úplne nevyváženej zostavy. Jeden zahlási, počuj, vraj teraz je potrebné kupovať 600W zdroje, druhý zase pridá, ak nemáš aspoň 4 GB RAM, tak si neťukneš, čítal som to na najserióznejšom blogu v ČR, kde to tvrdil jeden odborník, takže to chce jednoznačne štyri gigabajtové moduly. A to nehovorím o zostavení, s úskrnom na tvári si spomínam na spolužiaka, ktorý došiel za mnou do firmy, vraj mu nejde počítač, ktorý mu skladal a vyberal nejaký jeho kamarát. Zistil som, že mu pri nasadzovaní chladiča na CPU urval kus rohu z čipu, áno, to bola éra starých Duronov a XP procesorov. Ďalej mal umiestnený mosadzný mostík pre uchytenie dosky tak, že sa dosky dotýkal, resp. na mieste, kde nebola diera pre skrutku, takže sposoboval skrat. Potom sa tento HW laik čudoval, prečo mu odišiel zdroj a CPU, no osobne si myslím, že mal ešte dosť štastia, pretože to mohlo dopadnúť ďaleko horšie a drahšie. Alebo ešte jeden zážitok, nedá mi to... prišiel do našej predajne namosúrený chlapčisko, dokonca si doviedol i mamu a tvrdil mi, že sme ho oklamali a predali mu slabší procesor. Vraj mu to kamaráti overili. Hmmm, zobral som bedňu, overil som si typ CPU na záručáku a bločku, skočil som do BIOSu, po pár sekundách letelo FSB z 100 MHz na 133 MHz, hodil som pre istotu heslo do BIOSu a chlapec išiel s plačom domov, pričom mu celú cestu dávala peknú príučku jeho matka. Takže aké ponaučenie z toho všetkého plynie...? Ak som totálny lúzer a neviem, kde si kúpiť zostavu, recenzia mi napovie, aha, tu je nejaká seriózna firma, v ktorej mi vyberú zostavu podľa mojich požiadaviek, kvalitne ju zostavia, zabezpečia servis a záruku a pritom zaplatím toľko, čo by som kúpil jednotlivé súčiastky. A vidím, že ich prestíž im nedovolí, aby ma oklamali ­- strčili mi do bedne poddimenzovaný zdroj, slabý chladič na procesor, problémovú dosku, či pamäte, atď. Zákazník si dačo chce kúpiť a používať to s tým, že to bude slúžiť jemu a nie on tomu, resp. sa s tým zožierať. Pozri si koľko problémov riešime na Phorum­-e Svět Hardware a nakoniec to dopadne tak, že niekto sa snažil o to, čomu poriadne nerozumie ­- svojpomocné poskladanie a výber komponentov.


Nevšimol som si, žeby bola recenzovaná zostava od FOX­-u fanaticky vydvihovaná a oslavovaná. Jasne boli uvedené jej všetky nedostatky, ktoré sú na záver i zhrnuté a znovu predložené, takže i povrchný čitateľ, ktorý recenziu preletí si ich musel všimnúť ­- tabuľka s hodnotením.


A pokiaľ má niekto stále nejaké pripomienky, OK, prihláste sa do súťaže, poskladajte za 30.000 Kč s DPH zostavu určenú prevažne na multimédia s možnosťou zahrania si hier. Nikto z vás nemôže dokonale vedieť, prečo firma XY použila pre danú dosku pamäte AB, pričom dôvod sa môže skrývať napr. v overenej kompatibilite a dobrých výkonnostných výsledkoch.
Odpovědět0  0
Den Inner | 6.12.200618:15
Tak zaprve nekolik bodu:
A­) Motame se tu kolem jednoho a toho sameho porad, protoze je to smyslem diskuze ;­-­)
B­) Najdi v mych prispevcich neco, co jsem predtim popiral a ted­' s tim souhlasim, nebo naopak.
C­) Krasne povidani o tom, jak jsi kdysi, kdesi pracoval neni argument. Kdokoliv si sem muze napsat, ze byl tim a tim, tam a tam, zadny vyznam to vsak nenese. Kdyz se clovek pousti do podobne diskuze, tak nejake ty zkusenosti za sebou mit musi, kde a jak je ziskal je potom irelevantni. Tuto recenzi si nech pro svyho budouciho zamestnavatele, jako resume ;­-­)

A ted­' poporadku k HW.
Ze beres jedine chipset 965 je hloupost. Polozim ti potom otazku takoto: proc by vyrobci HW pro tyto desky delali nove biosy, ktere umoznuji podporu C2D, resp. vyrabeli jejich nove revize s podporou nativni?
Stabilita? Jsem sel pod stul =­)­) Zrovna u teto desky prvni revize biosu nebyly zrovna nejstastnejsi a s nimi byly strasne potize.
U gigabyte­'u to bylo stejne az do biosu F5.
Co tim chci rict? Kdyz na 945ch dam novy bios podporujici C2D tak jsem si sakra jist, ze co se stability tyce nebude zadny rozdil s 965.
To ze je tam ICH7 na rozdil od 965 neni argument... ICH8 jak jiste vime uz nema IDE_PATA radic ­- nova technologie, ze? A tolik problemu... ­(gigabyte na 965 u desek DS3 a DS4 vubec nejhure reseny vnejsi pata radic se kterym je spousta nejruznejsich problemu ­- projdi si net, stabilita co?­)

Ad HDD­)
ano, i zrovna tento model mam na stole. Autor neuvadi datum vyroby, takze jedine toto se muze lisit.
A SATA II jsem tam pripsal aby jsi zrovna ty nerikal neco ve stylu ­- ­"a nesjou to sata nebo pata disky­"?
Ale jak vidim, at­' uz to upresnim jakkoliv, je to stejne blbe.

Ad Pameti­)
Mel jsem moznost zkouset zrovna na teto desce G.Skilly ­(667 a 800­), Corsairy ­(667 a 800­), A­-Data­(667­) a Kingmaxy­(667­)
Rozdil v par fps je poznat v nekterych hrach. A pak jsou rozdily v aplikacich hodne vyuzivajicich ramku, jako nej priklad poslouzi render sceny v Lightwave 3D s desitky modelu ze serialu BSG.
Jinak to neni na dobre vyladenem systemu vubec poznat.
A o to u pocitace pro BFU jde ­- tam zadne specializovane aplikace nenajdes.

Ad Zvuk­)
To ani nemusim vedet, jsem na 100% presvedcen, ze je slysitelne horsi. Ty to vis taky, proc to ale uvadis? Aby bylo vice argumentu? Nepodstatne.

Ad Zdroj­)
Ja dokonce pochybuji, ze uvedena hodnota je maximalni mozna.

Citujes :
"Pocitac zamereny na multimedia a hry­"
Psal jsem uz, ze zrovna tento PC neni na zazitkove hrani vhodny, a na multimedia je prilis vykonny. Co vic chces slyset?

Polozim otazku takto:
Tady se stavi PC, cituji
" do 30000,­- s DPH ­"
Tzn., ze se nutne musim blizit cenou k tem triceti tisicum?
Odpovědět0  0
eraser (344) | 8.12.200613:29
A. Ty si vykáš? Prečo neodpovedáš v jednotnom čísle, čiže ja sa motám? :­)


B. No, ak si schopný položiť takúto otázku, tak si svoje všetky príspevky prebehni sám, lebo ja na také výplody nemám čas, aby som ich znovu čítal a strácal tým čas.


C. To je realita a vďaka podobným zážitkom sa človek stále učí a získava skúsenosti.


chipset
Prvé revízie BIOSu? Takú má i táto doska? Táto doska je značky Gigabyte a má problémy s implementovaným PATA?


hdd
Vieš čo je to SATA II?


pamäte
A čo presné výsledky a CASovanie?


zvuk
Závidím ti tvoje uši.


zdroj
Ja pochybujem, ty pochybuješ...
Odpovědět0  0
Den Inner | 8.12.200616:54
A. Ne, motame se tu vsichni diskutujici, protoze v tom je jadro celeho probemu.
B. Tak kdyz tvrdis, ze tim ztratis svuj cas, nerikej neco, co nemuzes s jistotou rici, nebo necim podlozit.
C. Stale dokola... V minulem prispevku jsem napsal, ze pro tuto diskuzi je to nepodstatne, hlavni je, ze ty zkusenosti jsou.

chipset.
Ted­' si protirecis sam sobe ;­-­) Totiz jsi si sam odpovedel na otazku, proc se muze pouzit i jiny chipset, nez 965 ­- protoze se stale zdokonaluji a timpadem se mazou rozdily.

hdd.
Ale co to ma spolecneho s dikuzi? =­) Kdyz mi nemuzes oponovat, tak zacinas narazet do mne?
Naposledy, co reaguji na podobny ­"argument­".

ram.
jo, kdyby to bylo alespon pred tydnem, tak bych si to jeste z hlavy vybavil, anebo bych tu mel *.txt soubor, kam jsem si zaznamenaval jednotlive rozdily. Co jsem si ale v hlave odnesl bylo, ze ty rozdily jsou pri beznem pouzivani nepodstatne.
Casovani pro 800mhz 5­-5­-5­-15 a 667mhz 4­-4­-4­-12
CPU byl E6600@3.2Ghz, kdyz uz.

zvuk.
Kdybys mel tu moznost tak si to vyzkousej, je to fakt slysitelny a ja jsem uz psal, ze nemam vyrazne lepsi sluch, nez ostatni.
Kdyz jsi to zkousel, tak mozna ty mas horsi sluch, napadlo te to? Bez urazky.
Odpovědět0  0
eraser (344) | 9.12.20065:02
Ja stále čakám na tú odpoveď ohľadne SATA II.
Odpovědět0  0
Den Inner | 10.12.20060:48
Cetl jsem i tvuj prispevek v diskuzi o LinxPC, zajimave je, ze nakounec uvadis presne tytez veci na ktere jsem upozornoval i ja, akorat z jineho uhlu pohledu a argumentujes trochu jinak.

Obecne vzato, kdyz se rekne SATAII tak se kazdemu vybavi HDD s prenosovou rychlosti ­"3Gb­/s­". Co ja vim, tak je to nazev, nebo prijata zkratka organizace zakladatele standartu serial­-ata.
Ale i presto jsi mi neodpovedel, co to ma spolecneho s diskuzi? Zpusob jak rypat do argumentace, s niz sam ve vysledku souhlasis ­(viz zacatek postu­).

Konec diskuze. Stala se bezpredmetnym narazenim do osob, lidi, netykaic se obsahu.

Zajimave ovsem zustava, ze se diskuze ucastil jen ty, Bogus a na zacatku p. Michalek.
To tu jsou vsichni opravdu taci odbornici, ze nemaji co rici az na ­"vykriky­" ze zacatku diskuze? Anebo se nikomu nechce cist dlouhe zpravy?
Odpovědět0  0
eraser (344) | 2.1.200721:30
Hmm, vidím, že to nikam nevedie a môj čas je veľmi drahý...
Odpovědět0  0
eraser (344) | 4.12.200611:36
OMFG... ­"Počítač zaměřený na hry a multimédia­"

https:­/­/www.svethardware.cz­/art_doc­-F0924FA40F711E6FC1257235007BFD52.html
Odpovědět0  0
Mentor | 1.12.200622:44
... mym predeslym ­- agresivnim postem. Nasli se tu taci kteri jasne vedi ze je tento pocitac KRAP za tyhle penize, samozrejme jsou tu jelitka kteri se FOX zastavaji, tem ale neverte jsou to zamestnanci FOX kteri se boji o praci, a ze je ji cim dal menen ze mily FOX! Vsichni soudni lide vi ze vsechny sestavy v tomhle testu budou stejne pekne upravene uvnitr ­- jsou preci urceny na test ...
Odpovědět0  0
Ivoss (67) | 1.12.200623:21
Vidím, že jste geniální psycholog. Prosím Vás jak mam donutit hromadu blbů, aby podle zadání počítali s Windows?
Odpovědět0  0
Mentor | 1.12.200623:30
Vi nevite co rikate, OEM verze WinXP nebo MCE stoji pro vyrobce pocitacu jen par stokorun a nebo jsou zcela zdarma takze o tuto polozku se nebojte, proto neni ten pocitac predrazeny ... a normalni uzivatel si muze koupit klasicka XP Home za 3000Kc s DPH legalne v obchode ...
Odpovědět0  0
eraser (344) | 1.12.200623:41
99% ľudí si OS nekupuje, takže sa nechytajme za slovíčka, pretože sám nevieš, koľko stoja i určité komponenty, ktoré predáva veľkoobchod, to by si sa potom čudoval...


Ideálne by bolo, keby rôzne firmy dostali zhodné komponenty a potom by sme porovnali poskladanie, lenže to by tento test znehodnotilo, pretože verím v to, že sa tu ukážu podobné kúsky, ako minulý rok, čo bolo až do neba­-volajúce, čo si niektoré ­"profesionálne­" firmy dovolili z hľadiska použitých súčastí!

Odpovědět0  0
M.N. | 2.12.200610:15
Ha ha. Windows za pár stokorun. Mentore, ty seš opravdový pablb.
Odpovědět0  0
Zdeněk Michálek (284) | 2.12.200619:39
Promiňte, ale Vaše příspěvky mi evokují jedinou věc ­- krásné úsloví mého dědy: ­"Chlapeček už mluví krásně, nicméně stále samé blbosti­".

Věřte nebo nevěřte, za pár stokorun nepořídí OEM MCE atd. ani ti největší světoví producenti, nemluvě o LEVI nebo třeba FOXu.

Odpovědět0  0
Boguš (916) | 2.12.200623:38
Apropo ... stejně by mě však zajímalo kolik za ně ty velké dají ....



HP nx6325 S3500+ 15XGA BV 512MB667 60GB DVDRW WiFi DOS ... 19 046,­-


HP nx6325 S3500+ 15XGA BV 512MB667 80GB DVDRW WiFi XPH ... 20 412,­-


... ten drahší má větší disk, BrightView displej a WinXP Home ... takže to k těm stokorunám nemá zase tak daleko ...
Odpovědět0  0
Boguš (916) | 2.12.200623:44
PS: nepříjde vám divné učastnit se vašich vlastních soutěží?

|peace|
Odpovědět0  0
Zdeněk Michálek (284) | 3.12.200611:47
..účastnit se vlastních soutěží? Nerozumím?

Ještě k té ceně ­- asi je to o zvyku, já za pár stokorun považuji skutečně několik málo stokorunových bankovek. Pokud Vy za pár stokorun považujete částku hrubě přes 1.000 Kč, pak dobrá, beru zpět a závidím Vám Vaše finanční možnosti ;­-­)
Odpovědět0  0
Boguš (916) | 3.12.200622:17
... napsal jsem ­"nemá zase tak daleko­" ... a navíc v těch necelých 15­-ti stovkách je větší disk, lepší displej a XP home ... je tedy mnohem levnější než klas. oem verze pro koncáky ... takže s trochou nadsázky to opravdu nemá zase tak daleko ... :­)


PS: Ty soutěže :­) ty body za expertiádu ... takové nevinné rýpnutí s mrknutím oka naprosto peace ...

... takže ať je to jakkoli ... comming in peace .. ;)
Odpovědět0  0
Zdeněk Michálek (284) | 3.12.200623:42
ale no jo, no, někdy když je to zajímavé mi to nedá nezakliknout :­-­) ale ono se mi to stejně nepočítá, tak chybí ta správná motivace ;­-)
Odpovědět0  0
Boguš (916) | 4.12.200614:39
.. jasne .. mě se totiž hned vybavili takové ty drobounkým písmem psáné poučky, u různých soutěží a loteríí .. ­" .. ze soutěže jsou vyloučeni .. zaměstanaci, jejich rodinní přislušníci, atp. .. ­" šak víme ... :)
Odpovědět0  0
eraser (344) | 1.12.200623:29
Pozri si láskavo minuloročné zostavy... aj to boli počítače určené pre test, a ako boli upravené?


btw. [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

Stále si myslíš, že má FOX na tom zarobené nehorázne tisíce a svoju zostavu predražuje?
Odpovědět0  0
Mentor mentorovatej | 1.12.200623:32
Ach ji teenagere, vloni bylo vloni a letos je letos ... ty si myslis ty naivko ze se tito vyrobci z lonskeho testu nepoucili, nebude jak maly chlapec... jasne ze se pouci a uz do testu neposlou nedodelky jako vloni ...
Odpovědět0  0
eraser (344) | 1.12.200623:47
Žebráček, ako ty, ma nemôže žiadnym spôsobom inzultovať, skorej ma privádza k smiechu, pretože hodnotiť niekoho, koho absolútne nepoznáš a ešte napísať takú kravinu ­- opýtam sa ťa, ty si Nostradámus? ;o­))
Odpovědět0  0
Miko (230) | 1.12.200623:45
šlaka, kolegové jsme prozrazeni!
zamysli se nad sebou...
Odpovědět0  0
Kamil Bělík | 5.12.200623:55
Takze pane deMentor!!! Opravdu me mrzi, ze takovy id*ot, jako Vy, se najde pri kazde recenzi ci testu pc, spini co se da, jen pro to, aby ON mel vetsi sanci prodat. Osobne si o Vas myslim, ze jste ubohy chudak, ktery si tady hraje na ­"radoby­" IT znalce, ci kvalifikovaneho garazomontera pc!!! Uz jen veta ­"OS stoji vyrobce pc nekolik stokorun­" je opravdu velmi vtipna. Mozna mate pravdu u spolecnosti napr. HP, SONY, ci Lenovo, ktere maji vyrobni linky na 24hod provoz, a prodavaji pc po 10.000ks do 150ti zemi sveta!!! Ale FOX, plati za OS uplne stejne jako kazdy jiny za OS z velkoobchodu a je to pouze lokalni ­(CR­) vyrobce! A zdaleka neni nejvetsi, ale je JEDNOZNACNE na ceskem trhu NEJLEPSI! A to, jestli je v testu grafika ATi i kdyz tam mohla byt nVidia nejak nedegraduje profesionalni a osobni pristup, montaz a spickovy servis. Spolupracuji s FOX Computers jiz pres rok, a jsou to moje osobni zkusenosti! A rozhodne jsem si jist, ze maji mnohem vice prace ne Vy, pane Mentor. Mimo jine, ne kazde pc je hezky upravene pokud jde na test. Myslim, ze Comfor vi, o cem mluvim... Nejak se mi zda, ze vse co rikate jsou jen blaboly... a myslim si, ze ostatni inteligentni ctenari muj prispevek podpori. Pc od FOXe, ktere je zde v testu naprosto splnilo zadani. Multimedialni pc, vcetne modernich technologii za prijatelnou cenu. Az bude test s hernimi pc, jiste tam nedaji X1600pro...
Odpovědět0  0
lubofm (40) | 1.12.200617:31
Já nevím jak místní odborníci v diskuzi, ale já jsem se při skládání jednotlivých komponent v jednom z nejlevnějších obchodů v Ostravě dostal na cenu 28 500 Kč s DPH. Je tam započítáno vše včetně orig WinXP MCE, karty atd. Grafika bez HDMI, tuhle jsem nenašel, takže ještě můžem přihodit cenu nahoru. Takže když vemu v potaz opravdu zatraceně kvalitní zpracování, dobrý servis, odladění a zahoření tak nechápu, na co si všichni ztěžujete, ta cena za tu sestavu je naprosto odpovídající, spíše bych čekal i vyšší. A že je X1600Pro pomalá karta? No ano, ale píše se někde že je sestava určena pro hraní her? Vždyť je to multimédiální sestava na sledování TV, videa, nahrávání, atd. A že na přehrávání videa je ta sestava zase až moc? Zkoušeli jste někdy přehrávat opravdu kvalitní HD video, řekněme Full HD 1080p? Kdyby jo, tak takovou volovinu a přehanosti sestavy na sledování videa nikdo nevypustí.
Odpovědět0  0
eraser (344) | 1.12.200622:10
Hneď sa pozná odpoveď inteligentného človeka a nie výkriky ­"odborníkov­", ktorí by v bedne videli najradšej GF8800GTX, ktorá však stojí viac ako polovicu celej testovanej zostavy. :o­)


Tu by som sa zastavil a vyzval všetkých ­"borcov­", aby si otvorili bočnice od svojich PC a pozreli sa na prevedenie a dali si facku, ktorá im otvorí oči. Taktiež by si mali preštudovať základy marketingu, skúsiť si manažovať IT predajňu a trošku si na konci mesiaca zaúčtovať a pochopili by, o čom to všetko je.


Gratulujem firme FOX za výborné zostavenie ­- hodnotím technické prevedenie, tak ako minulý rok, i tento rok som s prevedením veľmi spokojný a vzdávam hold technikom.
Odpovědět0  0
MoRpHiN (6) | 1.12.200622:51
Lol vzdavam hold technikum :D Tj fakt strasnej problem postavit takhle PC...
Odpovědět0  0
eraser (344) | 1.12.200623:30
Ukáž nám tvoje PC...
Odpovědět0  0
Boguš (916) | 2.12.200623:22
jo maš recht .... nidko nikdo nikdo z těch co tu křičí nepostaví tento PC pod 30 litrů.... nemají šanci ... viz můj přispěvek dole ...
Odpovědět0  0
eraser (344) | 1.12.200623:22
Mimochodom, všetci, ktorí tvrdia, ako je Fox Cult X2 predražená, by si mali pozrieť tento zoznam.


[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]


Samozrejmosťou je, že niektoré súčiastky sa dajú zrušiť a nahradiť inými a tým získať ďaleko výkonnejšiu zostavu z hľadiska herného. OK, ale to nikomu nebráni, aby tak urobil priamo u FOX. Chcete GF7600GS, nie je problém...


Čo chcem týmto povedať? FOX predáva profesionálne poskladané ­(technicky­) počítače, overené, zahorené s výmennou zárukou, pod svojou značkou, za cenu, ktorú zaplatíte za holé komponenty!
Odpovědět0  0
samboush (52) | 1.12.200616:08
Dat 30k za tuhle sunku muze fakt akorat koren... ze to ma urovnany kabely,,, no prima a co si za to kdo koupi....kazdej ­"garazovej­" bastlil PC vidi , ze cela tahle fraska znamena: vanoce jsou tady a svatecni nakupovaci PC ­- ­"koreni­" oteviraj srajtofle.. takze je treba se pripravit, reklamou na netu... at se penizky kutalej... kazdej rozumnej clovek to vidi :­) a jakej koli jinej komentar k tomuhle clanku je irelevantni...
Odpovědět0  0
eraser (344) | 1.12.200623:31
Tak si tú zostavu zmeň, áno i to je možné, predstav si to...
Odpovědět0  0
samboush (52) | 2.12.20063:05
no ne , tak prave proto , ze si muzes vybrat komponenty sam... nema cenu ... davat nekomu penize za to ze ti to posklada.. to zvladne kazdej kdo nemel vetsiproblem s legem nebo merkurem.. nebo jakou koli stavebnici... zaruku na jednotlive dily mas .... tak o co de... krom toho to je jen jeden aspekt... de o to ze tyhle recenze pocitacu... jsou jen predvanocni reklama.. a nemaji zadnou technickou hodnotu..
Odpovědět0  0
eraser (344) | 2.12.200614:27
No, to si opäť zle pochopil, pozri si napr. príspevok od soptik­-LN. A komponenty si sám každý vybrať nedokáže, ale vie povedať, že napr. nepotrebuje TV kartu. Obchodník, resp. predajca je ten, ktorý musí so zázakníkom komunikovať a seriózne mu poradiť na základe jeho požiadaviek a finančnej výšky, ktorú je ochotný utratiť. Navyše to poskladanie je v cene, skús si pozrieť môj odkaz, ktorý sa tu okolo povaľuje, kde je suma čistých súčiastiek z cenníka CZC.
Odpovědět0  0
Milhouse666 (41) | 1.12.200615:02
Vídím, že test počítačů opravdu nezklamal ­(jako každý rok­). Že tu budou příspěvky ­"garážových skládačů­", kteří by samozřejmě cokoliv poskládali lépe a levněji, to jsem čekal. Ale Příspěvky typu ­"Kžáp za 30 tis.­" .. to mě opravdu dostalo.
Foxáči jsou velmi dlouho známí svoji kvalitou, a i to se promítá do ceny. V ceně sestavy nejsou jen komponenty, ale poskládání, zahoření, testování a hlavně servis pro zákazníka.
Počítače v tomto testu jsou pro koncového uživatele, který není sběhlý v odstraňování problémů typu nekompatibilita, seká se to, ... .
Koupí si počítač a když nejede, tak se reklamuje celá bedna. Chápu, že garážisti mají doma haldu komponentů a když to nejede, tak zkouší, vyměňují a jdou reklamovat jen vadný komponent.
Ale test hotových počítačů před vánocemi není určen pro notorické skládače, ale pro koncového uživatele.
Firma, která se chce udržet na trhu a produkovat kalitní počítače musí do ceny komplu počítat i čas lidí, nájem prostor a elektriku propálenou při sestavování komponentů.
Nepředpokládám, že mě tu někdo pochopí, ale příspěvek ­"... je to křáp ...­" mě donutil napsat tento příspěvek.
PRO gařážisty : Vy si můžete dovolit se s jedním komplem je*at klidně 2 dny. Ale zkuste si jich skládat 60 deně. Pak pro vás bude jedniná modla kompatibilita a bezproblémový provoz.
Odpovědět0  0
Jan Zapletal (74) | 1.12.200615:19
Vypadáš jako bys byl z oboru:­)Tahle sestava by byla super, kdyby bývala měla lepší grafiku, třeba na 7600GS DDR3 za 3200Kč už by se dalo slušně hrát. Takhle to kazí dojem z dokonalého zpracování a výběru ostatních dílů. Otázka je, jestli když za nima přijde zákazník že chce počítač hlavně na hry, jestli to přizpůsobí...
Odpovědět0  0
MoRpHiN (6) | 1.12.200615:23
... nejsem zadnej garazista, ale clovek kterej v IT dela jako technik denne. Pravdou je ze jich neskladam 60, ale to ty taky ne, kdyz to jde a lidi chtej kompy tak 2 ­- 3 denne... ceny ktery sem napsal jsou od naseho dodavatele, ale neni v nich zahrnuto sestaveni atd... Ale jedna se o test PC do 30k a ne o to jestli je v cene zahrnuto sestaveni, servis, to uz totiz neplatis sestavu, ale sluzby...
Odpovědět0  0
Jan Zapletal (74) | 1.12.200615:36
Kdyby tam nebylo započtený sestavení, nebyla by to sestava...a z hodnocení by se pak mohlo úplně vypustit provedení kabeláže apod...
Odpovědět0  0
MoRpHiN (6) | 1.12.200615:46
Dobre ale i kdyz zapoctu sestaveni, instalaci a zahoreni tak se porad dostanu na uplne jinou cenu za jiny komponenty...
Odpovědět0  0
Milhouse666 (41) | 1.12.200615:50
To je přesně ono. Fox, 100Mega, BGS Levi, ... asi prodávají víc, než 2­-3 denně :­). A jestli nezahrnuješ do ceny počítače sestavení, zahoření, testování a záruku na sestavu, tak to asi neděláš.
prodáváš jako komponenty a ne jako sestavu ­- nebo to děláš zadarmo.

Ale ja jsem hlavně reagoval na Mentora.
Odpovědět0  0
MoRpHiN (6) | 1.12.200616:03
Srovnavas jabka a hrusky... Maloobchod a velkoobchod chapes ? My si nemuzem dovolit nacpat na jednom kompu nehorazne navrch protoze by lidi sli jinam. Takze musim mit takovy ceny aby to pro toho cloveka bylo zajimavy a ne ze za 30k postavis PC na kterym si skoro nic nezahrajes. Proste kdo by koupil takovejhle komp tak je blazen, kdyz Ti v reklame nekdo nakuka ze tj vykonej multimedialni system za 30k tak si ho urcite pujdes jako hloupa ovecka koupit protoze jim preci veris. Sry ale 30k se da investovat lip nez za tohle co postavili oni. Cloveka co tomu nerozumi moc nezajima co je vevnitr, nekouka na to jestli sou pekne usporadany kabely, sice je to pekny to jo, ale on o tom stejne nema paru. A hlavne spousta takovejch PC je zapecetenejch takze se dovnitr stejne nepodiva.
Odpovědět0  0
tloky (3) | 1.12.200616:42
Lituji všech, kteří zde kritizují tuto setstavu, že v supermarketech není možná taková diskuze. To by potom nestačili ­"měnit papíry­" na tabuli. Když je zde tolik profíků a rádoby negarážmistrů. Tak nechápu jak můžeš říci, že Tě nezajímá jak je to uděláno uvnitř? To Ti asi nic neříka průtok vzduchu atd. V tom případě si myslím, že jezdíš v Dacii, protože jede taky 130 stejně jako kdejakej Bavorák či Medvěd, a o tom to přece je, nééééé?
Odpovědět0  0
MoRpHiN (6) | 1.12.200617:10
Nauc se cist a pak reaguj ! OMG ja sem nerek ze me to nezajima jak to je udelany vevnitr. Ja sem rek ze kdyz prijde clovek kterej tomu nerozumi tak ho to nezajima protoze nevi ze je to jedna z dulezitejch veci....
Odpovědět0  0
eraser (344) | 1.12.200622:35
Zaujímať ho to nemusí, ale ja to beriem za štandard, a ten niečo stojí. Vieš ako je testované utesnenie v BMW a v Škode? Nevieš, mnoho ľudí o tom netuší, ale ten kto to videl na vlastné oči, tak ho to už nepustí.


Som zvedavý na ďalšie zostavy, to sa budeme asi veľmi diviť, čo tam borci natlačia, dúfam, že už sa nebudú opakovať minuloročné prešlapy v podobe non­-ATX12 v2.0 zdrojov a pod.


Mimochodom, FOX mení komponenty, takže komu sa nepáči grafika, môže si ju nahradiť. Ale ja sa tu nechcem hádať s profesionálmi, ja som len lúza, ktorá skladala denne 5­-10 počítačov s dôrazom na prevedenie, ako je to bežné u FOX, takže na vás sa nechytám.
Odpovědět0  0
pleva (67) | 1.12.200617:01
úplně souhlasím... Křiklouni si skládají v dětském pokoji a pak postávají před reklamačním oddělením, že jim to nefunguje.
Ten kdo to sestavoval se určitě díval i do reklamací kolik čeho se vrací, protože kdo by chtěl opravovat celou bednu :­-­)

BTW: Garážisti zapomněli také na cenu OS, dálkového ovládání a konfigurace. Dát někam XP Home nebo MCE je rozdíl.

V práci chtěla kolegyně sestavu pro dceru a sešlo se 6 počítačů. Každý úplně jiný, stejná byla jen koncová cena. Každý si myslel, že jeho sestava je nej, ale mohla být jen jedna.

Není umění sestavu navrhnout, ale prodat a to Fox asi umí.
Odpovědět0  0
Boguš (916) | 2.12.200623:00
... nic proti tobě, ale ten dálkový ovladač jsis mohl odpustit ... ten je asi tem nejlevnější hw na téhle sestavě :)
Odpovědět0  0
satyr_ik (8) | 1.12.200612:26
Ty kokso, ten pohlad dovnutra ma uplne dostal. Normalne som si sejvol ten obrazok a ked budem mat cas, tak ten moj bordel ­(ale z temer rovnakych komponentov­) ulozim rovnako.
Odpovědět0  0
snajprik (1595) | 1.12.200612:41
To jo to sa musí uznať, tak pekne poskladanú bedňu som nevidel :­) Ja tam mam kábloch a kábloch pomalí ani dosku nevidím :)
Odpovědět0  0
Boris111 | 1.12.200611:57
o dôvod viacej kupovať zostavu zo sebou vybraných komponentov. Vôbec nerozumiem tým, ktorý dajú 3000 Kč navyše za usporiadanie kabeláže a poskladanie PC. A vôbec im nevadí, že výber komponentov je ZLÝ. Nie som dosť bohatý aby som si kúpil takýto kráp :)
Odpovědět0  0
eraser (344) | 1.12.200623:49
Aké tri tisícky navrch?
Odpovědět0  0
Hetzer | 1.12.200611:22
Krásné zpracování­-to je bez diskuze,ale od kompu za 30 000,­- bych očekával,že si na něm i něco zapařím.Obávám se,že tady by to moc nešlo.Přitom by stačilo jen trochu přitlačit na grafice a bylo by to o něčem jiném.
Odpovědět0  0
eraser (344) | 1.12.200623:55
Nie je problém, zruš TV kartu, FDD, vymeň WinMCE za Home a upgraduj na 2 GB RAM a napr. GF7600GS.
Odpovědět0  0
MoRpHiN (6) | 1.12.200611:14
Prace toho cloveka co to stavel je asi tak jediny co by se dalo povazovat za +, ale i to by dokazal kazdej prumernej clovek kterej chce mit pekne vypadajici vnitrnosti. Kazdopadne za tu cenu je moznost poridit o dost lepsi komponenty a ne shitskou 1600PRO. Pro ukazku jedna z moznosti do 30k z ceniku naseho dodavatele...

CPU INTEL Core 2 Duo E6400 BOX 5972,­-
ASUS P5B Deluxe 2xGb LAN, iP965, FireWire, RAID 4754,­-
1GB DDR2­-800MHz Twinx XMS2­-6400 CORSAIR 3525,­-
GIGABYTE NX79T256DP G7900GT 256MB DDR3 2xDVI TV­-O 7402,­-
HDD 300GB WD3000JS SATAII­/ 300 7200rpm, 3RZ 2498,­-
Pioneer DVD+­-R­/RW DVR­-111DBK Dual Layer 16x black bulk 811,­-
Audio int. 8 ch. ADI® AD1988B, Coaxial, Optical S­/PDIF OUT
Chladič procesoru: Arctic Cooling Alpine 7 278,­-
DD 3.5­"/ 1.44MB TEAC + čtečka karet 7v1, černá 550,­-
Thermaltake VD2000BNS Matrix 1268,­-
Pinnacle PCTV 310i PMC3 ­- analog.+dig.+FM TV tuner 1530,­-
Fortron 400W­/ LN­/ 12fan­/ PFC­/ P4­/ 20+4PIN, ATX­-400PNF 1116,­-
­-­-­-­-­-­-­-­-
29704,­-

se slabci grafikou 7600GT by to bylo i se systemem do 30k...
Odpovědět0  0
Martin Štěpánek (439) | 1.12.200617:44
Panecku, tak mam pocit, ze tady nekdo nema legalni Windows :­)
Jinak nevim, proc je nepocitate do sestavy?? Nechci se Foxu zastavat, ale sakra dyt tam maji Windows MCE a jeste k tomu ovladaci panel pro MCE. To kdyz pridate k te vasi sestave, najednou jste na 35 000 a to je uplne jinde. Pak se nedivte, ze mate lepsi grafickou kartu!!
Boha jeho
Odpovědět0  0
Jan Zapletal (74) | 1.12.200610:55
Provedení hezký, ale teda ta grafika je otřesná. Jinak já bych si pc do 30 000 představoval takhle ­(teď nevim jestli se tu automaticky tvoří okazy:­/­)[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Odpovědět0  0
snajprik (1595) | 1.12.200611:48
Ako nič v zlom, ale čo mate z tými šialene drahými zdrojmi čo stoja cez 2300 Kč, však tato zostava ti páli 100W pri záťaži a to ti potiahne hociaky šitovy zdroj čo ťahal P4. Pochopím že na 4x4CPU a 8800GTX SLI to ti nepotiahne, ale takú zostavu ti potiahne hociaky 300W zdroj aj z bedňou za 600­-800 Kč ja neviem čo furt mate z tými zdrojmi,prečo ich až tak predimenzujete, ja mam za 1000 Kč šitovy zdroj čo mi tuná niekto tvrdil a zostavu čo mi páli 250W a nemá žiadny problém ju potiahnuť a ešte ide aj ticho a čo ma vystrašili že je zlý, tak som ho zaťažil na 80 min odberom 6x55W+2x60W= 450W a prežil to a dokonca keď som ho meral osciloskopom tak aj kolísanie napätia mal v norme ­( aj keď nič moc­).
Odpovědět0  0
Hetzer | 1.12.200612:52
No má zkušenost je taková,že jeden jak říkáš shitový zdroj co byl v case Eurocase za cca 1100,­- mě při odchodu vzal s sebou i desku a procák­(jen tak bez varování zbalil kufry a ani se nerozloučil­).Teď mám Forthron 350W a myslím,že těch cca 750,­-co jsem za něj dal je dobrá investice.Navíc i moje stará GF 6600GT si řekla o 350W zdroj.
Odpovědět0  0
snajprik (1595) | 1.12.200613:51
Veď to hovorím stačí aj lačnejší zdroj a ide, do akého výrobcu to je podľa vlastného výberu mne našťastie za 12 rokov neodišiel žiadny zdroj a ani som nikdy žiadny nedával reklamovať, viem si vybrať a značkové zdroje nepoužívam, určite som mal aj šťastie to nepopieram, vyskytnú sa aj chybne kusí, ja si dávam pozor na to kto, kde to bolo vyrobene a čo za závod. A to kde to bolo vyrobene je veľmi dôležite, už to hovorím asi 10­-krat nieje zdroj ako zdroj aj keď je to pod tou istou značkou, lebo každý závod skladá z toho čo ma ­( bambusaci z bambusu :­) to fakt veľa nevydrží :D Len tak na okraj kde ma eurocase pobočky a kde vyraba:
http:­/­/www.eurocase.com­/version2­/
https:­/­/www.svethardware.cz­/art_doc­-D841DC88A176F703C125716F00720A06.html

A ktore zdroje su oficialne od eurocase.
http:­/­/www.eurocase.com­/version2­/
Odpovědět0  0
schali (31) | 1.12.200614:10
podle me je taky zdroj za 2300Kč nesmyls, ale kdyz ma nekdo tisicovky na vyhazovani tak proc ne.Bohate staci Fortron za litr a i to je podle me docela dost
Odpovědět0  0
Jan Zapletal (74) | 1.12.200614:38
Jasně, Fortron stačí, mám doma 350PNF, ale je pravda že když na nepříliš žravém sempronu na 2,4GHz + 9800Pro pustím nějakou 3D hru, tak po chvíli slyším jak zvyšuje otáčky. Seasonica má kamarád na silnjší sestavě a nezahřeje se nikdy...A už v životě nebudete potřebovat jiný zdroj, byla to taková luxusní perlička do té sestavy...
Odpovědět0  0
Ghost_sk (25) | 1.12.200612:17
Tak teda ty mas cudne predstavy....Cena skoro 28000 a bez grafiky a s 160Gb diskom...kde sme..
Podla mna je toto celkom dobra multimedialna zostava a ma fakt super spracovanie klobuk dole.
Jasne, ze kazdy z nas by to spravil inac lebo vacsina uz skladala nejaky ten pc ­(minimalne svoj­), ale zoberte priklad normalneho cloveka ktory o PC vie fakt minimum, ze pride do FOXu
a chce nejaky rozumny PC za dobru cenu, ktory nebude mat v buducnosti problem z upgradom...toto je skoro idealna zostava...
Asi kazdy z nas vie ake ­"PC­" ponukaju v TESCU,DATARTE a to casto za vysie ceny...
Odpovědět0  0
Jan Zapletal (74) | 1.12.200614:30
Jak nemá grafiku? Je tam Geforce 7600GS DDR3 520­/1400MHz, Win XP a dva tisíce rezervy na práci. Disk Seagate T­-lite je ideální jako systémový, už mi jich pár prošlo rukama a tišší disk sem v životě neviděl. Při swapování se musí člověk soustředit aby něco šlo slyšet. Není přece problém rozšířit to o datový disk až nebude stačit místo...
Odpovědět0  0
Dr.ZzZ | 1.12.200610:51
za 30k takovou sra*ku jo, za takovy prachy chci pc na kterym si eště aspoň rok zahraju hry atd..
Odpovědět0  0
Roob (179) | 1.12.20069:48
krasna ukazka nevyvazeneho PC.. ked odhliadneme od vsetkeho ostatneho, tak dat 1600pro ­(prakticky lowend­) k c2d6300... Fox computer, hanbite sa! Vsetky hry co zvladne tato zostava, zvladne aj PC so sempron2600 za tretinovu cenu :/
Odpovědět0  0
Comby (55) | 1.12.20068:52
Vyber komponentov nebudem hodnotit, ale spracovanie vnutra je nadherne ­- proste perfektne.
Odpovědět0  0
eraser (344) | 1.12.200623:48
Súhlas.
Odpovědět0  0
Mentor | 1.12.20068:15
Kdyz si clovek v jakemkoliv normalnim obchode nalozi stejne komponenty do kosiku dostavame se skoro na polovinu ceny tohoto pomaleho krapu, ktery se nehodi na nic ­- ani na hry, ani na multimedia, proste jen tak do kanclu ­- nikam jinam! Ma malo pameti, trapnou grafiku, celkem slusny procesor ale i to je bida ... nedivim se ze je Fox na pokraji bankrotu ­- kdyz za takovy srot chteji tolik penez, to nikdo nemuze kupovat.
Odpovědět0  0
1  2  
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.