reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnávací test PC - MicroBox Multimedia

14.12.2005, Karel Polívka, Patrik Steiner, recenze
Srovnávací test PC - MicroBox Multimedia
Počítač od firmy Konsigna (jež produkuje vlastní počítače pod značkou MicroBox) je dalším postaveným na platformě Intel a i zde se setkáváme s procesorem P4 630. Pojďme se podívat, jak si počítač od Konsigny povede.
Kapitoly článku:
Procesor: Pentium 4 630

Jádro: Prescott 2M
Frekvence: 3.0 GHz
Level 2 cache: 2MB
Uvedení: únor 2005
Výrobní technologie: 90nm
Frekvence FSB: 200
Revize / CPUID: N0 / F43h

Komentář: Pentium 4 s větší L2 cache o velikosti 2MB. Dobrý dojem ale kazí fakt, že tato cache je asi o 10% pomalejší než u modelu s 1MB, navíc takto zvýšenou velikost již využije minimum programů. Ve výsledku je tedy toto jádro často pomalejší než model s 1MB. O investici do něj bych uvažoval pouze v případě stejných cen, jinak nikoli. Doporučení ohledně spotřeby je stejné jako u jádra Prescott.




Základní deska: Gigabyte 81915P Duo Pro (čipová sada i915P)

Základní deska zde použitá je postavená na čipové sadě i915P, což je dnes již postarší záležitost (rodina čipových sad i915 byla vypuštěna již v červnu roku 2004). Dnes má nástupce v podobě i945P, která obsahuje vylepšení v podobě podpory dvoujádrových procesorů (Pentium D), pamětí DDR2 na frekvenci 667MHz a podpory funkce "FlexMemory Technology" mající na svědomí to, že je možné zapojit paměťové moduly o různých kapacitách do dvoukanálového režimu. Inovovaný SouthBridge ICH7/R se liší pouze podporou pro 3.0 GB/s přenosy, takže v tomto bodu nic zásadního. Přesto však použití základní desky postavené na i915P znamená svým způsobem zpátečnický krok a své opodstatnění by mělo v případě nízké ceny do low-endové sestavy, což ale není snad cílení tohoto testu - ostatní firmy se prezentují mnohem lepšími kousky.

Ale abych jen nekritizoval, tak si pojďme tuto desku také zběžně popsat jako v ostatních případech. Označení "Duo" v názvu znamená skutečnost, že je možné použít paměťové moduly DDR nebo DDR2 - deska totiž disponuje oběma typy paměťových slotů. Tato schopnost je možná právě díky čipové sadě z rodiny i915, pakliže by zde byla použita čipová sada z novější rodiny i945, tak by to možné nebylo - tato podpora zde již zahrnuta není (Intel se zkrátka vydal u svých novějších řešení cestou podpory pouze pamětí typu DDR2). A jelikož je zde ve finále využito paměťových modulů typu DDR400, je možné toto chápat jako příčinu toho, proč je zde použita základní deska postavená již na postarší čipové sadě - avšak když přihlédnu k použitým pamětem, tak docházím k závěru, že by se i945P vyjímala přesto lépe. Pokračujme dále. Deska disponuje jedním slotem PCIe x16 pro grafickou kartu, pod nímž se nachází dva sloty PCIe x1 a následně 3 sloty PCI. Chlazení čipové sady je realizováno dvěma hliníkovými pasivy a jelikož se jedná o základ ze stáje Gigabyte, tak nepřekvapí, že zde nalezneme duální BIOS.

Přídavné čipy, které se na desce nalézají:
  • LAN - Broadcom BCM5789KFB (Gigabit)
  • Zvuk - C-Media 9880 (High Definition Audio)
  • Přídavný diskový řadič ATA133 - VIA VT6410 (RAID 0, 1, 0+1, JBOD)
  • I/O - iTE IT8712F-A


obrázek z webu výrobce



Zdroj: EC 350X (+3.3V: 20A / +5V: 30A / +12V: 14A / -5V: 0.5A / -12V: 0.8A / +5V vsb: 2A) - 350W

Tento počítač je vybaven procesorem Pentium 4 630, což je Prescott s proudovým odběrem 78A (napájecí speficikace 775_VR_CONFIG_04A - FMB1). Požadavky Intelu stanovují, že zdroj musí být dimenzován tak, aby čistě pro procesor bylo dostupných alespoň 13A kontinuálního proudu na +12V větvi. V případě použití sběrnice PCI Express je pak vyžadováno, aby byl použit zdroj standardu ATX12V v2.0, tj. aby tento proud byl dodáván ze separátní +12V2 větve, která bude sloužit pouze procesoru. Druhá větev +12V1 pak slouží všem ostatním zařízením, jako jsou pevné disky, optické mechaniky, grafické karty atp. Starší standard ATX12V v1.3 uplatňovaný u systémů se slotem AGP požadoval pouze jedinou +12V větev, která byla pro všechny tyto komponenty sdílena, a tudíž musela být patřičně silná (tj. kolem 20A). Nyní zde uvedu výtažek z našeho dřívějšího článku Specifikace zdrojů ATX12V zabývajícího se právě touto tématikou (a který vám vřele doporučuji).



"První větev je použita pro napájení základní desky včetně PCI Express zařízení a k napájení pevných disků / optických mechanik. Naopak větev V2 je určena výhradně pro konektor +12V Power"

Avšak použitý zdroj je stejný jako v případě počítačů Prestigio Gamer, tedy... nejen že není standardu ATX12V v2.0, on má navíc dost poddimenzovanou samostatnou +12V napájecí větev, které je podle svých specifikací schopen dodávat pouze 14A - čili pro potřeby dalších zařízení, která jsou z této větvě napájena (pevné disky, optické mechaniky, grafické karty), zbývá 1A, což je samozřejmě naprosto nedostačující. Jedná se o hodnoty pro stav při zatížení, takže počítač se bude pravděpodobně jevit z počátku bezproblémově. Avšak pokud by byl často podrobován dlouhodobě záteži, tak postupem času může mít kvůli častému přetěžování zdroje problémy se stabilitou (a uživatelé pak věčně a slepě nadávají jen na nestabilitu Windows - přitom v mnoha případech může být na vině právě zdroj - pakliže rovnou "neodejde", což také není v dnešní době nijak nevídaný jev).


Paměťové moduly: 2x512MB TwinMOS DDR 400MHz (2.5-3-3-8)






výpis SPD paměťových modulů pro jednotlivé frekvence


Grafická karta: Sapphire Radeon X600

Opět stejně jako v případě počítače Triline se jedná o jasně low-endovou a cenově nevýhodnou záležitost (avšak o něco málo výkonnější) - jsou tu mnohem zajímavější alternativy a to ve stejné cenové hladině. Takže ať už je cílení tohoto počítače jakékoli, tak by grafická karta šla vyřešit lépe. Jedná o kartu disponující čtyřmi pixel pipelines, dvěma vertex shadery a jádrem RV380 jemuž sekunduje v tomto případě 256MB paměti se 128-bitovou sběrnicí. Frekvence jádra číní 500MHz a frekvence pamětí 600MHz.






Televizní tuner: PixelView PV-BT878P+ FM.RC (čip Conexant Fusion 878A)



Pevný disk: Seagate Barracuda 7200.8, 250GB

Model ST3200826AS je tvořen 2 plotnami s hustotou záznamu 125GB na jednu a je vybaven diskovým rozhraním Serial ATA 150. Jeho úložná kapacita činí 200GB a mezi další vlastnosti patří 8MB buffer a rychlost otáčení ploten 7200 krát za minutu, Pro více informací a výkonnostní srovnání tohoto pevného disku se svou stávající konkurencí nahlédněte do našeho nedávného megatestu pevných disků s kapacitou 250GB (první část, druhá část).


Optická mechanika (s možností zápisu): DVD-RAM LG GSA-4163B







Optická mechanika (pouze k čtení): DVD-ROM LG GDR8164B






Příslušenství počítače:
Manuály a CD s ovladači k jednotlivým komponentům (+ publikace "První kroky s počítačem"), napájecí kabel, video-kabel S-VHS a vybavení náležící k televiznímu tuneru (tedy dálkové ovládání, anténa, kabel s IR senzorem a audio propojovací kablík). Výčet zakončuje optická myš Genius NetScroll Eye a klávesnice Genius Comfy KB-09e bílé barvy. Dodaný software je zde v podobě: Nero OEM Suite (Nero Express 6.0 CD) a AVG Anti-Virus 7.0 OEM.


reklama