reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SSD vs. HDD: vítězové a poražení?

1.10.2008, Jan Vítek, recenze
SSD vs. HDD: vítězové a poražení?
Dnes otevřeme zajímavé téma souboje klasických pevných disků a nových disků využívajících NAND flash paměti, tedy SSD. Zařízení z obou táborů se představí v podobě více druhů, a tak se můžeme těšit na menší průřez trhem.

Závěr


Vzhledem k tomu, že testované modely nelze s mnoha různých důvodů přímo porovnávat, nebudeme si ani sestrojovat nějaké závěrečné grafy s procenty a omezíme se na slovní hodnocení a několik postřehů. V prvém případě bych se rád zmínil o hlučnosti, jež mě velmi příjemně překvapila u WD VelociRaptor, protože ten měl i na vysoké otáčky pozoruhodně kultivovaný běh. Na druhou stranu jsem byl nepříjemně překvapen diskem OCZ Core, protože ten při zápisu či čtení výrazně pískal, z čehož můžeme vyvodit, že všeobecně přijaté dogma o výhodách SSD v podobě nulové hlučnosti nemusí být vždy pravda.

Testovaná zařízení jsem rozdělil do tří hlavních skupin podle použitého rozhraní - PATA, SATA a ExpressCard. Co se týče 2,5" PATA, pak je z aplikačních testů celkem patrné, že ty za svými SATA bratříčky příliš nezaostávají, pouze dostaly do vínku pomalejší komunikaci se základní deskou, ale to jim nemusí tolik škodit. Především se ukázalo, že SSD v této oblasti, alespoň co jsme testovali, nestojí za moc a už vůbec ne za výměnu místo PATA disku.


Intel X25-M

Mnohem zajímavější je již situace u 2,5" SATA disků, mezi něž sem můžeme přibrat také ještě 3,5" desktopové modely. Takové 2,5" a 7200otáčkové disky s velkou hustotou záznamu, jako je třeba WD3200BEKT, dokáží směle konkurovat rychlým desktopovým diskům. Dalším stupněm jsou rychlé 10000otáčkové WD VelociRaptor, ovšem ty jsou už určeny právě do desktopů, přestože jde vlastně o 2,5" disky. Zapotřebí je zde dobrého chlazení, což nám ledajaký notebook nenabídne a Western Digital asi také ví, co dělá.

No a pak jsou zde SSD, kde se jednoznačně nejlépe předvedl Intel X25-M se svými 100 body aplikačního indexu H2benchw a následně také velmi výkonný Hama SSD SATA 16 GB. Velký počet SSD jinak měl problémy se seekem při čtení, což jim jistě způsobilo nemalé problémy a svých deklarovaných mezních hodnot čtení a zápisu dosahovaly jen velmi zřídka. SSD se tedy už dnes mohou velmi vyplatit, ale velmi záleží na tom, o jaké modely jde a nemusí už vůbec záležet na tom, jaké přenosové rychlosti jim výrobce přišpendlí na obal.

A nakonec jsme v testu měli dvě 32 GB ExpressCard, což jsou spíše takové hříčky s vysokou cenou a výhodami v nedohlednu. I když jedna zde je - dají se pohodlně schovat do nepoužívaného slotu, ale jinak rychlostí neoplývají, takže k nim existuje příliš mnoho lepších alternativ, aby byly nějak zajímavé.

V předchozích odstavcích jsem mluvil především o výkonnostní stránce HDD a SSD, ale dalším velkým tématem je cena, kde SSD zatím nemohou nijak konkurovat, pokud mluvíme o sobě jako o běžných uživatelích. Využití je tak možné především na místě systémového disku, kde stačí několik málo desítek GB, ale problémem je, že z prostého označení SSD hodnotami pro max. čtení a zápis nemůžeme zjistit, jak se bude jako systémový disk chovat. Ideálním produktem by tak mohl být Intel X25-M s kapacitou cca 30 GB za slušnou cenu.


Za zapůjčení testovaných produktů děkujeme následujícím firmám:

100MEGA distribution:
Patriot Extreme Performance Warp SSD 32 GB, Samsung SpinPoint M - HM121HI, Samsung SpinPoint M - HM160HI

ABACUS COMPUTER:
OCZ Core Series v2 - 32 GB

ALFA COMPUTER CZ:
Seagate Momentus 5400.3 ST9120822A, Western Digital Scorpio WD1600BEVS, Western Digital Scorpio WD2500BEVE

Czech Computer:
Hitachi Travelstar 5K160 HTS541616J9AT00, Hitachi Travelstar 5K250 - HTS542520K9SA00, Samsung SpinPoint M - HM121HC, Seagate Momentus 7200.3 - ST9250421ASG, Western Digital Scorpio Black - WD3200BEKT, Western Digital VelociRaptor WD3000GLFS

Hama:
Hama ExpressCard 34 + USB 2.0 SSD Hard Drive, Hama Solid-State Disk 16 GB PATA, Hama Solid-State Disk 16 GB SATA

Intel:
Intel X25-M

LOSAN:
Seagate Barracuda 7200.11 ST3500320AS

T.S.BOHEMIA a.s.:
Samsung SpinPoint F1 - HD322HJ, Transcend ExpressCard/34 Solid State Disk, Transcend Solid State Drive


---------------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------------

Because it is not possible to compare all the tested models directly, I will not build any comparison charts or graphs as a final conclusion and I decided just to say a few words about the test. At first I would like to talk a bit about noise, because I was surprised by WD VelociRaptor which was quite speedy with its 10.000 RPM, yet quiet. Then I was also surprised by OCZ Core Series v2, but this time it was not pleasant, since the SSD was squeaking during R/W operations. Here we can see, that generally accepted dogma saying that SSDs are completely silent, does not have to be necessarily true.

The tested disks were divided int three main groups according to their interface - PATA, SATA and ExpressCard. 2,5" PATA HDDs were basically on the same level as their SATA siblings, considering the application profiles. However, there were bigger differences in not-so-important tests, which does not have to do much harm. But it was crystal clear that the two PATA SSDs had nothing to offer, so you do not have to think much about changin your old PATA HDD with a new PATA SSD.

2,5" SATA disks are much more interesting area and in this case I will mention also 3,5" desktop models. 2,5" and 7200RPM models with high data density, such as WD3200BEKT, are able to perform just as good as fast desktop models. The next step is 10000RPM WD VelociRaptor that is aimed at desktops, yet it is basically still a 2,5" disk. But it needs good cooling, which perhaps no notebook can provide and disks such as these are especially good for servers. And then we have X25-M with 100 points of H2benchw's application index and also fasty Hama SSD SATA 16 GB. Many other SSD disks had problems with write seeks, which was a certain cause of other performance gaps. In conclusion, SSD disk may be very useful today, but it depends which models we think of. On the other hand, we do not have to care so much about how many MB/s is written on their label.

And last there were two 32GB ExpressCards. These can be seen as interesting, but disadvantageous SSDs, because there are simply many other possible solutions with higher transfer rates and/or lower price for a GB of space. Their one advantage is not so important - they can be easily hidden in an unused ExpressCard slot, so they are easy to carry.

In the former paragraphs I especially talked about the performance of HDDs and SSDs, but the next big theme is of course money. In this area, no SSD can take on no HDD. A normal or power user would choose a fast SSD as their system disk, so it would not have to be much larger than lets say 30 GB. An ideal product could therefore be Intel X25-M with 30 GB and an affordable price.
reklama