reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SSD vs. HDD: vítězové a poražení?

1.10.2008, Jan Vítek, recenze
SSD vs. HDD: vítězové a poražení?
Dnes otevřeme zajímavé téma souboje klasických pevných disků a nových disků využívajících NAND flash paměti, tedy SSD. Zařízení z obou táborů se představí v podobě více druhů, a tak se můžeme těšit na menší průřez trhem.
Nyní si představíme zástupce klasických stolních pevných disků, které se dnes využívají. Zde už zapomeneme na rozhraní PATA a přejdeme rovnou k SATA a zde se předvedou tři pevné disky, z nichž jeden sice je svou konečnou velikostí 3,5", ale to jen díky tomu, že má kolem sebe masu kovu. Nejdříve se ale zaměříme na zástupce společnosti Samsung.


Samsung SpinPoint F1 HD322HJ


SpinPoint F1 si již vysloužil obdiv uživatelů za svoje výkony. S označením HD322HJ tak přichází model, jenž svých 320 GB vměstná na jednu plotnu. Dále mu napomáhá celkem standardních 16 MB vyrovnávací paměti a také firemní technologie NoiseGuard a SilentSeek pro snížení celkového hluku při provozu disku.



Za předchůdce tohoto modelu můžeme považovat disk HD321KJ, který se od dnes testovaného liší především tím, že má pouze poloviční hustotu záznamu na plotnu. Kvůli tomu musí využívat dvě plotny a čtyři hlavičky, zatímco HD322HJ pouze jednu plotnu a dvě hlavičky. Vzhledově si jsou tyto disky také velmi podobné a největším rozdílem je u HD322HJ prohlubeň v dolním levém rohu, kde se předpokládá ukotvení ramen s hlavičkami. Jinak ale Samsung používá v podstatě stále ty samé obaly.

Modelové označení
SpinPoint F1 HD322HJ
kapacita
320 GB
velikost bufferu
16 MB
rozhraní
SATA 3Gb/s
buffer
300 MB/s
počet ploten
1
počet hlaviček
2
přístupová doba
8,9 ms
max. Amp spin-up
2
MTBF
-
start / stop
50 000
operační teploty
0 - 60 °C
operační tepl. gradient
-
max. operační otřes
70 G - 2 ms
max. neoperační otřes
350 G - 2 ms
hlučnost
24,5 dB idle
28 dB seek

Také čelo disku s konektory se nijak nezměnilo. Stále zde máme napájecí SATA konektor, dále datový SATA konektor a vedle ještě řadu headerů pro jumpery. S jejich pomocí bychom si mohli navolit starší SATA 1,5 Gb/s rozhraní, ovšem nyní již potřebný jumper v balení nenajdeme, stejně jako se o přepínání pomocí jumperu výrobce nezmiňuje. Mezi oběma módy tedy budeme moci přepínat nejspíše softwarovým způsobem. Dostaneme ale sáček se čtyřmi šroubky pro montáž disku, což je ojedinělý případ. Za zmínku stojí také praktická krabička z pevného průhledného plastu, která se hodí pro přenášení disku.



Pohled zespoda ukáže dobře chráněné napájení motorku disku, dále BGA čip Marvell 88i8826D-BAM2 a také řadič SH6125B, který má na svědomí Texas Instruments. Také tento disk by mohl být i nižší, protože jeho dno je celkem hluboké, avšak Samsung si zvolil takto. Nižší výška by sice přinesla možná lepší chlazení při umístění disku v klasickém koši, protože vzduch by mohl lépe protékat, ale zase by mohly vzniknout problémy při jeho použití s různými HDD chladiči.


Seagate Barracuda 7200.11


Barracuda 7200.11 od společnosti Seagate je dnes klasickým zástupcem desktopového pevného disku. Kapacita 500 GB je dnes velmi běžná, stejně tak rozhraní SATA 300, nemluvě o velikosti 3,5". Není tedy divu, že jej výrobce doporučuje do pracovních stanic, herních PC, hi-end i mainstream PC, RAID systémů a také do externích datových úložišť. To je v podstatě tedy všude, kam nás napadne.



Asi nejdůležitější věcí, kterou musíte učinit po koupi podobného disku od firmy Seagate, je kontrola nastavení rozhraní SATA. To se děje pomocí malého jumperu vedle datového SATA konektoru a zde s největší pravděpodobností shledáte, že je nastavené omezení na SATA 150. Jumper je tedy třeba zcela vyjmout, aby se disk připojil standardem SATA 300. Na druhou stranu bychom ale zrovna nepřišli o velkou část výkonu.

Modelové označení
Seagate Barracuda 7200.11 - ST3500320AS
kapacita
500 GB
velikost bufferu
32 MB
rozhraní
SATA 300
otáčky za minutu
7200
počet ploten
-
počet hlaviček
-
prům. přístupová doba - seek
- ms
MTBF
750 000 hodin
operační teploty
0 - 60 °C
operační tepl. gradient
-
max. operační otřes
65 G - 2 ms
max. neoperační otřes
350 G - 1 ms
hlučnost
25 dB idle
26 dB seek

Disky Barracuda 7200.11 jsou velmi rozsáhlou rodinou, jež zasahuje do kapacit od 160 GB do 1,5 TB, tedy prozatím největších 3,5" pevných disků dneška. Seagate na svých stránkách jinak není zrovna sdílný, co se technických specifikací týče, a tak se z oficiálních materiálů nedozvíme, kolik má tento model ploten a hlaviček. Pokud ale budeme vycházet z disku ST3320613AS (320 GB), pak by se zde měly logicky uplatnit dvě plotny a tři hlavičky.



Spodní strana nám ukáže konektory, zelené PCB, jehož elektronika nám zůstává skryta na druhé straně a také plastem kryté vodiče určené pro napájení motorku.


Western Digital VelociRaptor WD3000GLFS


Druhý disk na této stránce pochází z dílen firmy Western Digital a ta sama jej řadí spíše mezi 3,5" disky. Ve skutečnosti jde ale o 2,5" disk, jenž je připevněn na 3,5" rámeček, jenž má zde jedinou funkci - chladit jej. WD pak u těchto svých modelů vyzdvihuje především rychlost, jež je dána otáčkami 10 000 RPM, pak spolehlivost, kterou zase definuje pomocí hodnoty 1,4 miliónů hodin MTBF a vše podtrhuje pětiletou záruční lhůtou.


Modelové označení
WD VelociRaptor WD3000GLS
kapacita
300 GB
velikost bufferu
16 MB
rozhraní
SATA 300
otáčky za minutu
10 000
počet ploten
-
počet hlaviček
-
prům. přístupová doba - seek
4,2 ms
MTBF
1 400 000 hodin
operační teploty
0 - 60 °C
operační tepl. gradient
-
max. operační otřes
65 G - 2 ms
max. neoperační otřes
300 G - 2 ms
hlučnost
29 dBA idle
36 dBA seek

VelociRaptor dle specifikací trochu zaostává za dnešními desktopovými disky z hlediska vyrovnávací paměti, ale jinak jsou jeho specifikace zajímavé, především z hlediska přístupové doby, což si ostatně ověříme v testech.



Na obrázcích si také můžeme ověřit, že samotný disk má k dispozici opravdu slušný kus žebrovaného kovu a osobně musím říci, že oprávněně. I tento prcek dokázal totiž při svém testování chladič celkem zahřát.
reklama