reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SSD vs. HDD: vítězové a poražení?

1.10.2008, Jan Vítek, recenze
SSD vs. HDD: vítězové a poražení?
Dnes otevřeme zajímavé téma souboje klasických pevných disků a nových disků využívajících NAND flash paměti, tedy SSD. Zařízení z obou táborů se představí v podobě více druhů, a tak se můžeme těšit na menší průřez trhem.

ExpressCard SSD


Ještě před SSD pro rozhraní PATA a SATA si uvedem disky s rozhraním ExpressCard. Tento standard nahradil již letité PC Card (známé také jak PCMCIA). ExpressCard podporuje interně připojení přes rozhraní USB 2.0 a také PCI Express, takže je zřejmé, že zde budeme mluvit spíše o rozhraní USB 2.0. O tom nás konečně přesvědčí i výbava testovaných modelů. ExpressCard jinak zcela pochopitelně podporuje hot-plug a je otevřeným standardem. Pokud tedy nevíte, co zasunout do tohoto slotu na svém notebooku a hodila by se vám o něco větší úložná kapacita, je zde možnost, avšak je třeba mít na paměti, že za cenu 32GB ExpressCard SSD je možné koupit 320GB 2,5" pevný disk.


Hama ExpressCard 34 + USB 2.0 SSD Hard Drive


Společnost Hama pro nás připravila SSD kartu do notebookových slotů ExpressCard, jež by dle svých parametrů měla předčit další model od firmy Transcend.


Modelové označení
ExpressCard 34 + USB 2.0 - 32 GB
Rozměry
75 x 35 x 5 mm
Hmotnost
19 g
Kapacita
32 GB
Rychlost čtení
23 MB/s
Rychlost zápisu
15 MB/s
Operační teploty
0 - 70 °C
Napájení
DC 3,3 V
Příslušenství
-

Dostaneme ji zabalenou v plastovém výlisku, který je na ni poněkud velký, ale aspoň je tento obal pevný. K jejímu vzhledu nemůžeme říci nic než jen to, že jde o klasickou kartu ExpressCard s kovovým obalem a plastovými konci. Nalepenu má na sobě modrou samolepku s červeným logem společnosti Hama a z ní se dozvíme modelové označení a kapacitu.


- mini USB konektor a zelená kontrolka je umístěna na druhé straně od EC konektoru -


Transcend ExpressCard/34 Solid State Disk


Jako druhý model se k nám dostal Transcend, což je také karta se šířkou 34 mm, takže jde rovněž o menší verzi ExpressCard. Disk je zabalen v menší červeno-modré krabičce, kde se ukazuje přes plastové okénko. Uvnitř je pak disk a jeho USB 2.0 redukce zasazen v plastovém výlisku.


Modelové označení
ExpressCard/34 Solid State Disk
Rozměry
75 x 34 x 5 mm
Hmotnost
19 g
Kapacita
32 GB
Rychlost čtení
18 MB/s
Rychlost zápisu
8 MB/s
Operační teploty
0 - 70 °C
Napájení
DC 3,3 V
Příslušenství
USB 2.0 adaptér

Podlouhlé tělo SSD Transcend je opatřeno barevnými křiklavými samolepkami, kde se nejvíce ukazuje kapacita 32 GB. Jako materiál byl pak použitý tenký kovový plech z obou stran zakončený černým plastem. Celkově není tento SSD příliš pevný, takže nebude dobře snášet tlak ze stran, ale to se mu dá odpustit, protože jeho místo je především v dobře chráněném ExpressCard slotu. Tento disk využívá na systémech Microsoft výhradně souborový systém FAT32, který nelze nahradit jiným a také jej nelze odebrat, což se podepíše na testech H2benchw.



Co se týče příslušenství, je zde černá plastová redukce, z níž kouká jeden USB konektor a na vrchu má zelenou stavovou LED. Žádné ovladače nejsou potřeba, a tak ať připojíme SSD přímo do ExpressCard nebo pomocí adaptéru, vždy se po chvilce v systému objeví externí disk jako další úložiště.



Zbytek příslušenství není nijak zajímavý. Máme zde cizojazyčný manuál, záruční kartičku a nějaké reklamní materiály.
reklama