reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SSD vs. HDD: vítězové a poražení?

1.10.2008, Jan Vítek, recenze
SSD vs. HDD: vítězové a poražení?
Dnes otevřeme zajímavé téma souboje klasických pevných disků a nových disků využívajících NAND flash paměti, tedy SSD. Zařízení z obou táborů se představí v podobě více druhů, a tak se můžeme těšit na menší průřez trhem.

2,5" PATA SSD


A nyní již načneme pořádné SSD, prozatím pro rozhraní Paralel ATA. Celkem si představíme stejně jako na předchozí stránce dva modely a to od stejných firem - Hama a Transcend. A stejně tak oba budou mít stejné kapacity - 16 GB. Předchozí ExpressCard tedy sice měly vyšší kapacitu, ale na druhou stranu od nich nemůžeme čekat stejné výkony, jako od PATA SSD. Ty by se měly po výkonnostní stránce představit daleko lépe, avšak nepředbíhejme


Hama Solid-State Disk 16 GB


Společnost Hama podobně jako ostatní své SSD modely pojmenovávají velmi prostě. Důležitá je zde kapacita - 16 GB, velikost 2,5" a také použité rozhraní, což je v tomto případě Paralel ATA.


Modelové označení
Solid-State Disk 16 GB
Rozměry
100 x 69,85 x 7,5 mm
Hmotnost
47 g
Kapacita
16 GB
Rychlost čtení
56 MB/s
Rychlost zápisu
32 MB/s
Příslušenství
-

Testovací disk k nám přišel malinko ošoupaný, takže byl již používaný, ale na tom není nic špatného. Zajímavé je, že ostatní výrobci si vesměs na svých SSD nechávají záležet, využívají pevné kovové obaly a aby někoho nenapadlo se jen tak podívat dovnitř, tak na povrch lepí ochranné samolepky. Ne tak Hama. Disk je v tomhle případě uložen do plastového obalu, jenž je ale dostatečně pevný. My se ale také můžeme z druhé strany pokochat vnitřnostmi, protože spodek disku jednoduše chybí. Řídící elektronika i čtyři paměťové moduly jsou všechny vyrobené společností Samsung a dle samolepky to vypadá, že i o sestavení celého PCB i disku se postarala stejná firma.



Specifikace zde hovoří o rychlosti čtení až 56 MB/s a zápisu až 32 MB/s. Průměrný vyhledávací čas je pak 0,2 ms a díky použitému materiálu disk váží jen 47 gramů.


Transcend Solid State Drive


Transcend SSD s kapacitou 16 GB k nám přišel již ne v červeno-modré krabičce jako model ExpressCard, ale v modro-zelené. Jinak je ale způsob zabalený stejný, včetně vnitřního plastového výlisku, v jehož středu se disk ukrývá.


Modelové označení
Solid State Drive 16 GB
Rozměry
100 x 69,85 x 7,40 mm
Hmotnost
80 g
Kapacita
16 GB
Rychlost čtení
30 MB/s
Rychlost zápisu
26 MB/s
Příslušenství
montážní šroubky

Samotné SSD velikostí odpovídá 2,5" mobilním pevným diskům, což je pochopitelné a nezadá si s nim ani co se týče hmotnosti. Na rozdíl od nepříliš pevné ExpressCard od Transcendu je ale tento disk doslova obrněn pevným plechem s černou povrchovou úpravou.



Výrobce na jeho horní stranu pak přilepil štítek, kde se dočteme o typu a velikosti tohoto SSD a především také o nastavení jumperů pro práci jako Master, Slave nebo Cable Select. Jinak z disku čouhají už jen piny pro připojení konektoru a zespoda najdeme už jen malé šroubky, s jejichž pomocí by disk šel rozmontovat nebýt záruční pečeti nad jedním z nich. Příslušenství zde téměř neexistuje, ale co bychom také chtěli. Manuál se omezuje na dvě strany a je poměrně zbytečný, ale potěší aspoň malý sáček s montážními šroubky.

reklama