reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SSD vs. HDD: vítězové a poražení?

1.10.2008, Jan Vítek, recenze
SSD vs. HDD: vítězové a poražení?
Dnes otevřeme zajímavé téma souboje klasických pevných disků a nových disků využívajících NAND flash paměti, tedy SSD. Zařízení z obou táborů se představí v podobě více druhů, a tak se můžeme těšit na menší průřez trhem.

2,5" a 3,5" SATA SSD


A konečně přichází řada na 2,5" a 3,5" SATA SSD, kde by se měla ukázat ta nejzajímavější zařízení v tomto testu. Bude to především model Intel X25-M, jenž se předvede se svými 80 GB prostoru a papírově nejvyšším výkonem, dále OCZ Core Series v2, nedávno zlevněné SSD, pak model značky Hama s kapacitou 16 GB, na kterou má poněkud větší velikost - 3,5" a nakonec Patriot se svým 32GB modelem.


Hama Solid-State Disk 16 GB 3,5"


Jako jediný z testovaných SATA SSD modelů nám ten od firmy Hama přišel ve velikosti 3,5", což je vzhledem k jeho kapacitě možná zbytečně moc, ale na druhou stranu je to volba pro uživatele s klasickými desktopovými skříněmi. Pro přepravu se zde uplatnila papírová krabice, již uvnitř vyztužil ještě plastový výlisek.


Modelové označení
Solid-State Disk 16 GB
kapacita
16 GB
rozhraní
SATA 1,5 Gbps
formát
3,5"
rychlost sekv. čtení
120 MB/s
rychlost sekv. zápisu
90 MB/s
seek
0,1 ms
hmotnost
256 g
max. operační otřes
1500 G
operační teploty
0 - 70 °C

Disk disponuje pěkně vybroušeným celohliníkovým tělem, ale jinak je jeho design fádní a dozvíme se z něj pouze základní informace - název a kapacitu. Mezi ostatními modely na této stránce se vyznačuje nejslabším čtením, ale to se udává jako sekvenční a při reálném využití jako systémového disku nemá takovou váhu.



Celkem vysoká je hmotnost přes čtvrt kilogramu a ostatní specifikace lze označit za standard. Disk také má vedle SATA konektorů dvě řady po čtyřech pinech, ovšem jejich význam výrobce nezveřejňuje a nejspíše půjde jen o piny pro účely servisu.




Intel X25-M


Další model je nedávno představený Intel X25-M, který zatím v testech zahraničních webů láme rekordy. Specifikace tomu také odpovídají; můžeme z nich vyčíst rychlost čtení až 250 MB/s, zápis až 70 MB/s a přístupovou dobu 85 mikrosekund. K modelům X25 také existují alternativní a jde o menší X18-M s velikostí 1,8". Disky X-25M dosahují kapacity 80 GB, ale na cestě jsou také již 160GB verze.


Modelové označení
X25-M - SSDSA2MH080G1GN
kapacita
80 GB
rozhraní
SATA 3 Gbps
formát
2,5"
rychlost sekv. čtení
250 MB/s
rychlost sekv. zápisu
70 MB/s
seek - čtení
85 mikrosekund
spotřeba
150 mW při práci
60 mW v klidu
technologie
Intel Multi-Level Cell
MTBF
1,2 mil. hodin
max. operační otřes
1000 G / 0,5 ms
operační teploty
0 - 70 °C

Intel X25-M má poněkud nudnější design, ale také nebyl vyroben kvůli tomu, aby nás oslnil vzhledem, jako spíše výkonem. Na jednoduchém štítku, který byl nalepen na černočerném kovovém těle, nalezneme základní informace o tomto produktu, jako sáhodlouhé označení (SSDSA2MH080G1GN), použité rozhraní, atp.



Spodní strana disku pak ukáže pouze SATA datový a napájecí konektor a kromě toho samozřejmě čtyři závity pro montáž.


OCZ Core Series V2


A posledním 2,5" SSD SATA diskem je model od společnosti OCZ. Přišel velmi pěkně zabalený v černo-zelené krabici, uvnitř níž je ještě velmi pěkná černá krabice z tvrdého papíru. Balení tedy již dává tušit, že nejde o jen tak nějaký kus hardware.


Modelové označení
Core Series V2 - 32 GB
kapacita
32 GB
rozhraní
SATA 3 Gbps, USB 2.0
formát
2,5"
rychlost sekv. čtení
170 MB/s
rychlost sekv. zápisu
98 MB/s
seek
< 2-3 ms
hmotnost
77 g
MTBF
1,5 mil. hodin
max. operační otřes
1500 G
operační teploty
-10 - 70 °C

Uvnitř máme zasazený v tvrdém pěnovém materiálu samotný disk v antistatickém sáčku. Jedná se o malou černou kovovou krabičku se stříbrně zbarveným dnem. Nahoře máme ladící samolepku se základními informacemi, které nám řeknou, co vlastně držíme v rukou.



Spodní strana zase ukrývá praktičtější informace a piktogramy, dle kterých bychom neměli disk mačkat (pevný je však dost) a pouštět na zem. Rozšroubování a podívání se dovnitř brání v jednom rohu malá pečeť. Co je ale zajímavé na tomto disku, zjistíme při pohledu na konektory. Vedle napájecího a datového SATA konektoru máme totiž mini USB konektor, s jehož pomocí se dá tento disk velmi snadno připojit k jakémukoliv počítači. To, pokud u uživatele najde své uplatnění, je velmi příhodný bonus.



Zbytek balení již neobsahuje zhola nic kromě jednoduchého manuálu, v němž najdeme také informace o záruce.


Patriot Extreme Performance Warp SSD - 32 GB


EP Warp SSD od společnosti Patriot bude posledním, který si představíme. Tuto firmu známe především asi jako výrobce klasických RAM modulů, a tak není divu, že se pustila i do výroby SSD, podobně jako OCZ Technology.


Modelové označení
Extreme Performance Warp SSD - 32 GB
kapacita
32 GB
rozhraní
SATA 3 Gbps
formát
2,5"
rychlost sekv. čtení
175 MB/s
rychlost sekv. zápisu
100 MB/s
seek
-
hmotnost
91 g
MTBF
> 1,5 mil. hodin
max. operační otřes
1500 G / 0,5 ms
operační teploty
-10 - 70 °C

Její disk přišel v papírové krabici vyztužené plastem a na nás se směje skrz malé okénko. Firma nezapomněla patřičně zdůraznit slovo Warp, které nám má asi vštípit myšlenku o velkém výkonu, no uvidíme. Každopádně papírově se Warp dostává na druhé místo mezi SATA SSD v našem testu.



Vzhledově není tento disk nijak nápadný. Jde o malou černou kovovou krabičku s reflexivním štítkem, z nějž se dozvíme typ zařízení, kapacitu a využité rozhraní. Spodní strana odhalí dvojici ochranných samolepek a také fakt, že produkt pochází z Taiwanu.

reklama