Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
1.10.2008, Jan Vítek, recenze
Dnes otevřeme zajímavé téma souboje klasických pevných disků a nových disků využívajících NAND flash paměti, tedy SSD. Zařízení z obou táborů se představí v podobě více druhů, a tak se můžeme těšit na menší průřez trhem.
Adam Bogocz | 27.3.20098:28
Zdravím, tak nějak se nemůžu rozhodnout mezi ­"Seagate Momentus 7200.3 ST9250421ASG­" a ­"WD Scorpio Black WD3200BJKT­". Podle testů se zdá že jednou vede první a pak zase drůhý, v jednom testu čte rychleji Seagate a v druhem WD. Vybírám nový HDD pro svuj NB a o kapacitu ani cenu mi nejde, jde mi o rychlost­(boot, práce,...­). Předem děkuji za rady
Odpovědět0  0
Morys | 1.11.200812:18
kdyz jsem si na jare kupoval notebook ­(Lenovo T61p­) vahal sem mezi 5400ot a 7200ot diskem. Nakonec jsem zvolil 5400 kvuli teplu­/hlucnosti­/spolehlivosti, ale taky s tim, ze za rok si koupim 32GB SSD disk do expresscard slotu, na kterej si nainstaluju system. Je to pul roku a Hama 32GB ted spadla pod 2000, coz sou penize, ktery bych za rychlej systemovej disk dal. Ona na to sice jeste nestaci, ale za pul roku...
Cejtil sem mistam z testu i z diskuze otazku jestli je lepsi HDD nebo SSD a kterej si vybrat, ale odpoved je prece jasna ­- oba. Doted byla v pocitaci rychla operacni pamet a pomalej disk, prave ten limituje vykon vetsiny normalnich pocitacu a ted se rozdeli na rychlou malou cast a velkou pomalou cast. Vetsina postarsich notebooku bez mista pro 2 hdd ­(hadam ze v budoucnu jich bude mit 2hdd vic kvuli SSD­) chytne diky ExpressCard SSD druhej dech.
Taky mozna kdyby to necpali do 34mm karticek ale do plny velikosti expresscard, mohlo by to snizit cenu a navic by tam nezustavala ta hloupa mezera.
Odpovědět0  0
Martin1544345 | 8.10.200817:20
Autor možná takticky, možná nevědomky zvolil nesprávné testy a vychází to přespříliš dobře pro SSD disky. Pravda je taková, že pokud se na SSD skutečně reálně zapisovat a ne jenom syntetickými testy, potom rychlost zápisu nejrychlejšího SSD Intel X25 je zhruba poloviční oproti stávajícím HDD a ostatní SSD jsou na tom ještě hůře.
Odpovědět0  1
sup | 8.10.200819:17
hm, yajímavý tvryení, můžeš ho něčím podložit??
Odpovědět0  0
Martin1544345 | 22.10.200823:31
Pochopitelně. Vezmi zálohu obvyklých firemních dokumentů .doc .xls .ppt .pdf za rok, stačí klidně 500 MB a zkus to na SSD rozbalit a pak udělat totéž na současném HDD 7200 RPM.
Odpovědět0  0
Julkka | 21.10.200812:25
Takze synteticke testy podle tebe testujou disk virtualne v operacni pameti, nebo neco v tom smyslu a ani nehrabnou do ploten?
Odpovědět0  0
Martin1544345 | 22.10.200823:27
Syntetické benchmarky přistupují k HDD zhusta sekvenčně a to SSD díky svému HW řešení zvládá ještě dobře. Když ale přijde například na rozbalení RARu se stovkami malých dokumenttů .doc a .xls, jde výkon dramaticky dolů. Polopaticky na SSD je velký rozdíl zapsat 5 GB .mpg v kuse a zkopírovat firemní dokumety za rok a o tom to je.
A asi mi dá každý za pravdu, že SSD se zatím zrovna moc na filmy nepoužívají, spíše na ty malé soubory.
Odpovědět0  0
RapMan | 6.10.20080:31
Ten intel je asi nejaka novinka, na nemeckych e­-shopech taky neni temer k dispozici, pouze 80GB verze za nejakych 540E.
Take jsem cetl, ze pro spravne pouziti SSD disku je treba vypnout serepeticky v biosu jako NCQ, ktere naopak muzou vykon ssd disku brzdit. Bylo toto v testu zohledneno?
Take jsem necetl detailne kazdy radek, ale nenasel jsem, jaka verze windows byla pouzita. Take jsem cetl, ze windows jsou optimalizovany hlavne pro pouziti klasickych hdd, komunikace s radicem nemusi byt vzdy optimalni. Je tomu opravdu tak?
Odpovědět0  0
Mad Chick (5) | 1.10.200817:22
Zrovna teď vybírám Pata disk do svého NB místo extrapomalého 80gb 4200ot WD. A díky tomuto testu jsem nakonec zůžil výběr na samsung 160gb­(který bude předpokládám zhruba stejně rychl jako testovaná 120ka­) a WD 250gb.

Jediné co mi trochu chybí, je nějaké srovnání reálné spotřeby a hluku, ale i tak děkuji.
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 1.10.200818:28
Zdravím, záměrem testu bylo otestovat pouze výkon, ostatní nehrálo roli, částečně také proto, že to nebyl vyloženě srovnávací test, kde by se ukázaly produkty, které jsou specifikacemi podobné. A reálnou spotřebu jsem bohužel porovnat nemohl, protože na to jednoduše chybí vybavení.
Odpovědět0  0
nerveless.one | 1.10.200815:43
V PC mám na zálohy plně funkční WD Caviar 2850 z roku 1995 s neskutečnou kapacitou 850 MB. Maximální rychlost čtení ­- 4 MB­/s. Ale čekal jsem teda horší hlasitost. Otáčení ploten není o tolik hlučnější, než moje Barracudy 7200.8 a 7200.10, které používám. Jenom ten seek připomíná motorovou pilu...
Odpovědět0  0
sup | 1.10.200821:27
tak to vypadá na sakra spolehlivou zálohu :­) disk na konci životnosti...
Odpovědět0  0
Poklice | 21.10.200812:23
Von asi myslel disk kterej od roku 1998 lezi nekde hluboko ve sklepe a ted ho prubnul a jakoze je OK. Jenze v ty dobe se jeste nemontovali do disku kurvitka :­) dneska jak je tomu disku vic jak 5 roku a je jedno jestli ho pouzivas, nebo ne tak se ti zlomi.
Odpovědět0  0
nerveless.one | 26.10.200818:21
Ne, ten disk se používal celých 12 let ­(jen s jednou roční přestávkou­). Samozřejmě, že se na něj nelze spolehnout, ale mít další zálohu je snad plus, ne? Tři zálohy místo dvou...
Odpovědět0  0
sup | 28.10.20088:12
Njn, dobrý,ale co se ti tam vejde? 850MB to není ani na náš jeden elektro projekt...
Odpovědět0  0
tv (56) | 1.10.200810:23
Taky by mě zajímala cena a dostupnost, mohl by se prosím autor zeptat v Intelu?
V CZC mi řekli, že nemají ánunk, kdy by je mohli mít :­-(
Odpovědět0  0
Rebel44 (30) | 1.10.200811:22
Podle info ktere mam maji u nas byt dostupne prvni kusy v prubehu rijna...
Odpovědět0  0
tv (56) | 1.10.200815:38
Překládám si to jako ­"reálná dostupnost koncem listopadu­". Sice nepotěší, ale zase nezhubne prasátko.
Odpovědět0  0
daw.j | 15.10.20089:56
už se těším, až tam přeinstaluju systém s programy :oP
Odpovědět0  0
Mork | 1.10.20087:37
Kde je možné X25­-M koupit?
Odpovědět0  0
El Cid (126) | 1.10.20088:57
V obchodě s IT ­(Tesco zatim ne­).
Odpovědět0  0
Mork | 1.10.20089:50
Trochu ses oprudil, ale to přejde.
alza, czc, alfa... nikde nic.
Odpovědět0  0
Toams (8) | 1.10.200815:43
Přeně tak nikde jej nemaj.
Odpovědět0  0
BM | 1.10.20087:33
Bude jistě zajímavé sledovat další vývoj, ale každopádně byla v článku opomenuta jedna velmi důležitá výhoda SSD a to nižší spotřeba el. energie a nezanedbatelnou výhodou je taky ­"bezhlučnost­" SSD. Je jenom otázkou času, kdy se proti klasickým HDD plně prosadí paměti bez pohyblivých částí. SSD, to je jenom první krůček netušených možností.
Odpovědět0  0
snajprik (1596) | 1.10.20088:03
Ono to ma ešte viac vyhod, ako je otrasuvzdornosť, vodotesnosť, pri raide prakticky zdvojnasobenie vykonu, ovela rychlejšia komunikacia s integrovanim radičom... Jedinou prekažkou je cena,ale to sa časom podda :)
Odpovědět0  0
bzzzzzzzz | 7.10.200822:24
A nesmi se zapomenout na nadmorskou vysku a pripadne vakuum! Coz v dnesnich podminkach sice moc nikdo neoceni ­(kdo by se tahal do himalaji z notasem­) ale za par let ve vesmiru....
Odpovědět0  0
czhunter (62) | 1.10.200810:02
Když testovalis potřebu SSD na Tomshardware ­(no, možná to bylo jinde­), zjistli, že v praxi má SSD vyšší spotřebu než běžný HDD.
Většina SSD má totiž naprosto nezvládnutý managment spotřeby.
Odpovědět0  0
ptipi (139) | 1.10.200812:25
tj, ale potom se ukázalo, že SSD, které testovali, byly z první várky narychlo ušitých SSD a když k nim přidali jeden nový, tak ten už měl spotřebu nižší.
Odpovědět0  0
Rebel44 (30) | 1.10.20083:47
Velmi dobrej test. Autorovi to urcite zabralo spoustu casu.

Rad bych taky pogratuloval Intelu k tomu ze vyresili hlavni problemy MLC SSD disku.

Pri pristim upgradu urcite nahradim soucasny sytemovi HDD za nejakej rychlej SSD disk.
Odpovědět0  0
snajprik (1596) | 1.10.20086:55
No jo ale 10 000Kč za 80GB disk Intel X25­-M je stale trochu moc :­( Ale inak nema chybu :­) čitalsom o nom recenziu kde bol zapojeny v raide, 5 diskov paralelne to uz je ine kafee :)
Odpovědět0  0
Josef 1 | 1.10.20087:30
Kapacita SSD disků stoupá mnohem rychleji než HDD.

V cenících jsem viděl 16 GB za 550 Kč, 32 za 1100 Kč a 64GB za 2200 Kč be z DPH a autorských poplatků.
Odpovědět0  0
Pletron | 1.10.200814:46
Zajimalo by me, zdali je SSD ­(ten Intel­) vhodny i do serveru? Co max. pocet zapisu do jedne pam. bunky?
Odpovědět0  0
tv (56) | 1.10.200815:41
Intel by měl do cca. 70 dnů uvést SSD postavené na SLC technologii. Už u těchto ale slibuje 5let výdrže při zápisu nějakých X GB denně ­(zapomněl jsem, ale možno dohledat na anandtechu, tam je pěkná recenze X25­-M)
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.