reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Synology DS216play: 2 disky a podpora 4K

6.2.2017, Jan Vítek, recenze
Synology DS216play: 2 disky a podpora 4K
Běžným uživatelům a jejich domácnostem je určen NAS server Synology DiskStation DS216play, který je vybaven dvěma diskovými pozicemi a procesorem s FPU, jenž zvládne i překódování videa ze 4K do 1080p.
Kapitoly článku:
Instalace Synology DS216play proběhla bez problémů, a to i s využitím disků, které nebyly "čisté", ale využité už v jiných modelech NAS. S tím mají totiž občas problém modely QNAP, ovšem v každém případě se dá doporučit využití nenaformátovaných disků, aby se předešlo problémům. Zde ale stačilo do prohlížeče zadat IP adresu, kterou router serveru přidělil a objevila se hned následující obrazovka v češtině.



Nezbývalo tak než kliknout na tlačítko Nastavit a nechat pracovat průvodce instalace, který nejdříve připravil pevné disky, pak do nich nainstaloval webový operační systém DiskStation Manager a byl připraven na konfiguraci.



Jako první krok této konfigurace jako obvykle je vytvoření názvu serveru a administrátorského účtu. Ten nám neumožní jako jinde využít stejné heslo, jako je uživatelské jméno, což je v pořádku. Ovšem aby nám poté ukázal, že je se silou zvoleného hesla 123456 nadmíru spokojen, to už moc v pořádku není. Ale to konec konců vždy závisí na samotném uživateli. Nakonec nám systém hned nabídne možnost vytvořit si účet na Synology, abychom měli ke svému serveru a datům snadný přístup i ze zákoutí Internetu. To přijde vhod všem uživatelům, kteří nemají to štěstí na pevnou veřejnou IP adresu.



Následuje další konfigurace data, času nebo také základních doporučených programových balíčků, které se do systému automaticky nainstalují. Jde o klasické multimediální aplikace, zálohovací aplikaci, dále nástroje pro stahování a sdílení dat.



Prostředí systému DSM je stejné, jaké jsme zkoumali také v recenzi modelu Synology DS916+, takže není třeba se opakovat. Ukážeme si pouze dva screenshoty, z nichž jeden ukazuje základní obrazovku, kterou nás DSM přivítá po přihlášení. Ta obsahuje nápovědu a také malé okno ukazující aktuální kondici zařízení.



- klikněte pro zvětšení -

Druhý pak ukáže také otevřená okna, jež mají své miniatury umístěné na vrchní listě, kde najdeme i obdobu Start menu v levém horním rohu a v pravém zase máme různá upozornění, vyhledávání a také funkce pro odhlášení, restart či vypnutí serveru.



- klikněte pro zvětšení -

reklama