reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Synology DS418Play: moderní NAS pro 4 disky

7.11.2017, Jan Vítek, recenze
Synology DS418Play: moderní NAS pro 4 disky
Synology DiskStation DS418Play je prezentován jako osobní cloud s rozšířením o multimédia. To znamená, že nebude sloužit pouze pro ukládání dat, ale také bude schopen přehrávat filmy, hudbu a zobrazovat fotografie, a to v rozlišení až 4K.
Dnes už je obvyklé, že systémy NAS na nás rovnou začnou mluvit česky, pokud zjistí, že tento jazyk používáme v operačním systému. Nejinak je tomu i v případě Synology DS418Play, v jehož případě stačilo jako obvykle zjistit, jakou mu DHCP server přiřadil IP adresu a tu zadat do prohlížeče. Objevila se následující obrazovka, kde se tak už jen čekalo na odstartování instalační procedury. 
 
 
NAS si poté začne sám připravovat nainstalované disky pro instalaci operačního systému DiskStation Manager a pak i dalších aplikací, což zabere několik minut a pak už se můžeme pustit do konfigurace systému.
 
 
Nejdříve je jako obvykle nutné vytvořit název serveru, pod nímž jej budeme hledat v síti a pak i účet administrátora. Zde se nás systém snaží informovat o tom, zda jsme nastavili dostatečně silné heslo, ale to je funkce, kterou nelze brát v potaz. Snahu o vytvoření účtu admin s heslem admin sice správně odsoudil jako nevhodnou, ale zároveň dokázal označit heslo 123456 jako silné a vhodné. Pak se ještě můžeme rozhodnout, zda budeme sdílet s firmou Synology umístění našeho NAS serveru, z čehož máme to, že bude v rámci místní sítě snadno k nalezení, což zkušenější uživatelé nepotřebují.  
 
 
V další obrazovce se rozhodneme o tom, kdy a jak se mají instalovat aktualizace, čili zda automaticky, nebo ručně. Pak tu jsou i volby pro pravidelnou kontrolu kondice disků s využitím údajů S.M.A.R.T. a také pro upozorňování na kupící se chybné sektory, které by právě mohly předznamenat brzké selhání disku.  
 
 
Pak je tu služba QuickConnect sloužící ke snadnému přístupu k NAS serveru a jeho datům zvnějšku naší lokální sítě, takže díky tomu můžeme zapomenout na port forwarding na ideálně pevné veřejné IP adrese. Tuto službu ostatně už nabízí snad všichni výrobci NAS a je obvyklé, že k tomu potřebujeme si zřídit příslušný účet.
 
 
V dalším kroku můžeme odsouhlasit instalaci doporučených balíčků, které se týkají multimédií, cloudu, stahování a zálohování dat. Jde tak o nejčastější aplikace, které nám budou sloužit především v domácnosti.
 
 
A to je vše, čili pak už si počkáme jen na instalaci systému a výchozích aplikací, přičemž poté se systém přihlásí už připravený s nápovědou, oknem se stavem systému a v našem případě se objevila také výzva ke scrubbingu pole RAID, aby se zajistila integrita dat. To stačí odsouhlasit, naplánovat a pak už si DSM sám provede příslušné úkoly.
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Samotnému systému DSM v hlavní 6. verzi jsme se věnovali už v recenzi modelu Synology DS916+, a to včetně nabízených aplikací. Nyní jde také o 6. verzi, konkrétně o DSM 6.1.3-15152, takže není třeba se opakovat.

reklama