reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Synology DS916+: výkonný čtyřdiskový NAS

14.12.2016, Jan Vítek, recenze
Synology DS916+: výkonný čtyřdiskový NAS
Dnes se blíže podíváme na Synology DS916+, aktuální čtyřdiskový NAS disponující čtyřjádrovým procesorem, který patří mezi jednodušší modely. Nemá tak žádné úzké zaměření a jde prostě a jednoduše o výkonný NAS.

DiskStation Manager (DSM 6.0.2)


K dispozici už je systém DSM v hlavní verzi 6, který se už na první pohled liší od toho, co jsme si vyzkoušeli v testu modelu Synology DS214+. Operační systémy v zařízeních NAS v poslední době zaznamenaly pokrok především v odezvě, která už je téměř taková jako u lokálního operačního systému, takže okna se otevírají pohotově s jen minimálním zpožděním a pouze složitější aplikace jako Video Station se načítají déle, ale i tak jde sotva a doslova o pár sekund. Podívejme se na úvodní obrazovku, kterou nás Synology DSM 6.0.2 po prvním přihlášení přivítá.



- klikněte pro zvětšení -

Ukáže se nám jednak úvodní nápověda s nabídkou dvou průvodců, z nichž jeden nám ukáže základy práce se samotným systémem a druhý představí možnost instalace dodatečných balíčků. Ve výchozí podobě není systém vybaven v podstatě ničím, jen základní výbavou pro nastavení, sledování stavu, zabezpečením a nápovědou. Ukáže také malé okno ukazující základní informace o nastavení sítě a také o celkovém stavu serveru a jeho vytížení. Hlavní panel je jako obvykle nahoře a nachází se v něm jednak tlačítko s nabídkou nainstalovaných aplikací (nahoře vlevo), které otevře následující seznam. V pravém rohu zase máme možnost podívat se na upozornění, informace o aktuálním účtu, restartovat/vypnout server, hledat a také spravovat widgety, jako je právě i okno s přehledem o stavu serveru.



- klikněte pro zvětšení -

Ovládací panel nás hned upozornil na to, že instalované pevné disky nebyly nakonfigurovány, takže nebyl ani vytvořen žádný oddíl. Další krok by tak měl směřovat do Správce úložiště, kde máme hezky pohromadě vše, co se týká lokálních pevných disků, SSD nebo i mezipaměti SSD, pokud se nějaká v daném NASu vůbec nachází. Nabídnut je pak jednoduchý průvodce, který nám dá na výběr mezi obvykle používaným souborovým systémem ext4 a Brtfs, který podporuje třeba snímky (snapshots), kvótování sdílených složek, jejich replikaci a jiné rozšířené funkce. Systém ext4 je na druhou stranu rozšířenější, a tak lze disky v případě potřeby využít i ve starším NAS, kdyby se s tímto snad něco stalo.



- klikněte pro zvětšení -

Vytvoření svazku ze čtyř disků nakonfigurovaných v poli RAID 5 (ze čtyř 1TB disků vytvoří 2,61TB svazek, jeden disk může selhat) trvá jen moment, ovšem pak je třeba ještě přečkat kontrolu parity, která zabere i pár hodin. Ovšem během toho lze se serverem normálně pracovat, pouze je třeba myslet na to, že nám disky neposkytnou svůj plný výkon.



Dále bude vhodné prozkoumat možnosti nabízené v Ovládacím panelu, což je hlavní nástroj pro nastavení celého NAS, z nějž je jen vyloučen jen Správce úložiště a pak aplikace pro Sledování zdrojů (viz níže), která funguje podobně jako Správce úloh v systému Windows. Lze tak podrobně sledovat využití procesoru, paměti, síťových rozhraní i samotných disků, dále se kouknout na spuštěné procesy (ty zde ale nelze zastavovat), sledovat, kdo je aktuálně připojený a odkud a omezovat rychlost připojení.



Ovládací panel má v sobě integrována obvyklá nastavení, takže tu jsou sdílené složky plus na screenshotu zachycené souborové služby, správa uživatelských účtů a celých skupin či domény. Pod hlavičkou Možnosti připojení tu máme vše, co se točí kolem síťového rozhraní serveru, a to včetně služby QuickConnect, která nám umožní se k serveru snadno dostat odkudkoliv přes Internet, k čemuž je ale také jako jinde zapotřebí vytvořit si účet. Myslelo se také na bezdrátové připojení, ovšem NAS nenabízí žádný bezdrátový adaptér, takže je nutné si případně dokoupit kompatibilní pro rozhraní USB. Pak můžeme zmínit podporované DDNS, DHCP server, v zabezpečení Firewall, ochranu proti DoS, atd.



Pod Systémem nalezneme celkový přehled o nastavení serveru i jeho kondici, můžeme tam také na jednom místě povolovat a zakazovat služby jako FTP, SSH, Telnet, Bonjour a jiné, což platí i o nainstalovaných aplikacích (balíčcích). Motiv nám umožní si trošku upravit uživatelské rozhraní díky šablonám či tapetám, Služba indexování zajistí automatické rozpoznání uploadovaného souboru a jeho případné přiřazení multimediálním aplikacím. Za návštěvu stojí také Hardware a napájení, kde si zvolíme, jak má NAS reagovat na nepředvídané události, jako je ztráta napájení, signál WOL na síťových rozhraních a také si můžeme zvolit jas předních LED, zvuková upozornění a nastavit ventilátory na tichý provoz, nebo silnější chlazení.

Nakonec tu jsou volby týkající se aplikací, kde jsou jejich oprávnění týkající se uživatelských účtů a skupin, dále pravidla pro samotné aplikace (porty, domény, úvodní stránky, atd.), synchronizace sdílených složek pomocí rsync a až jako poslední je záložka s možností zapnout služby Telnet, SSH a SNMP, které jsou všechny předem vypnuty.


reklama