reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Synology DS916+: výkonný čtyřdiskový NAS

14.12.2016, Jan Vítek, recenze
Synology DS916+: výkonný čtyřdiskový NAS
Dnes se blíže podíváme na Synology DS916+, aktuální čtyřdiskový NAS disponující čtyřjádrovým procesorem, který patří mezi jednodušší modely. Nemá tak žádné úzké zaměření a jde prostě a jednoduše o výkonný NAS.

Testy výkonu a spotřeby


Před testy jsme naládovali náš NAS čtyřmi identickými disky WD Blue (WD10EZEX) s kapacitou 1 TB. NAS komunikoval s počítačem založeným na základní desce Gigabyte Z97-Gaming G1 WIFI-BK a Windows 10, a to prostřednictvím routeru Linksys E3200 (pochopitelně s gigabitovými porty) vybaveným firmwarem AdvancedTomato. Pevné disky byly nakonfigurovány v poli RAID 5, které poslouží se svým redundantním zápisem jako ochrana před ztrátou dat v případě, že by jeden z disků selhal a nabídne výslednou kapacitu 2,7 TB.




Výkon


Nejdříve se podívejme na to, zda tento NAS dokáže dle očekávání naplno využít gigabitový Ethernet, a to alespoň při stahování velkých souborů. K tomu byly využity jednak fotografie a pak velké soubory (videa), přičemž program FastCopy obstaral samotné testování. Uvnitř NAS byly čtyři disky nakonfigurovány v poli RAID 5, které na rozdíl od RAID 1 nabídne vyšší než poloviční kapacitu a umožní, aby data nebyla ztracena při selhání jednoho disku.

Synology DS916+
download (MB/s)
upload (MB/s)
700MB soubory
112,5
111,7
2-3MB fotografie
92,4
83,4

Testy dopadly dle očekávání, takže dobře. Procesor Intel Pentium N3710 má výkon, který s přehledem stačí na to, aby zcela vytížil 1Gb/s Ethernet a v případě potřeby lze spojením dvou těchto rozhraní dosáhnout i dvojnásobku. Běžnému uživateli ale bude bohatě stačit takováto propustnost, která dosahuje přes 100 MB/s při downloadu i uploadu a pouze při přesunech menších souborů se pochopitelně sníží, ale nijak dramaticky. To je prostě dané prací s více soubory, při níž se vždy celková propustnost snižuje.


Spotřeba


Se čtyřmi disky na palubě byl NAS připojen na měřák Voltcraft Energy Check 3000 a sledována byla jeho spotřeba včetně ztrát zdroje.

Synology DS916+
spotřeba (W)
100% vytížení CPU
33 W
klid se zapnutými disky
29,5 W
vypnuté disky
12,6 W
pohotovostní režim
0,0 W (neměřitelné)

Když bude NAS neustále připraven se zapnutými disky, bude se jeho spotřeba pohybovat kolem 29,5 W (zátěž CPU je dle monitorování zdrojů nulová, a to i v případě, kdy NAS přehrává hudbu). To je na čtyřdiskový NAS ještě dobrá hodnota a můžeme očekávat, že v provozu to bude většinou tato. NAS ale dokáže své disky pochopitelně také vypnout, čímž se spotřeba propadne na 12,6 W a díky Plánovače úloh můžeme v určitou dobu nechat NAS vypnutý, a tím se jeho spotřeba srazí blízko k nule. V našem případě byla tak nízká, že byla nemeřitelná. Pokud ale budete tuto funkci využívat a NAS si na dálku celý zapínat, musíte přijmout to, že mu nějakou chvíli potrvá, než bude připraven. Vedle plánování si jej samozřejmě budete moci také probouzet přes síť.

Teplotu systému nezjistíme, alespoň ne přesně. Našel jsem pouze v Informačním centru oznámení, že teplota je normální, a to po několikahodinovém provozu s nastavenými nízkými otáčkami ventilátorů. Jejich hlučnost není v takovém nastavení vůbec vysoká a jako obvykle je problém spíše s hlučností a vibracemi pevných disků a NAS se tak vyplatí umístit na nějakou tlustou a měkkou podložku, která vibrace pohltí.

reklama