reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

T-Balancer: Teplota a hluk pod kontrolou

15.11.2004, Martin Štěpánek, recenze
T-Balancer: Teplota a hluk pod kontrolou
Pro všechny, kteří se o svůj počítač starají a hluk nebo teplota je trápí je určena dnešní recenze. Jedná se o malou přídavnou kartu schopnou ovládat 4 ventilátory pomocí teplotních čidel a nadefinovaných schémat.
Kapitoly článku:


Hned po instalaci programu můžeme spustit tento malý prográmek, který pouze informuje o nastavení ventilátorů a teplotách čidel.

Průvodce nastavením


Krok - 1

Samo detailní nastavení je poměrně důkladné a je proto dobře, že je k tomu vytvořen průvodce, který vás celým procesem protáhne.


Krok - 2

Druhý krok slouží k nastavení teplotních čidel, tak aby jste se dostali k žádané citlivosti 0,5°C. Lze na příklad použít teplotu HDD získanou z SpeedFanu (pomocí S.M.A.R.T) a tomu pak přispůsobit teplotu čidla na HDD, tak aby si odpovídaly. Podobně lze učinit s teplotou grafické karty, kde lze získat teplotu z jádra (u lepších karet ATi a nVidia) a jí přispůsobit zobrazovanout teplotu čidla.


Krok - 3

Ve třetím kroku je pak nutné nastavit teploty, při kterých se spustí ventilátory na maximum a také teploty, po jejichž překročení se spustí hlasitý buzzer.


Krok - 4

V čtvrtém kroku je potřeba zvolit senzory, kterým bude každý ventilátor odpovídat, tedy na které bude ragovat svoji rychlostí. Lze zvolit i více senzorů.


Krok - 5 Volitelná křivka

Krok páty je asi nejzajímavější. Zde lze nastavit křivku, pomocí které se bude rregulovat rychlost ventilátorů v závislosti na teplotě daného čidla. V první možnosti lze tvar křivky nastavit manuálně. Ostatní případy pak slouží k výběru předem definovaných křivek.


Krok - 5 Lineární křivka


Krok - 5 Minimální křivka


Krok - 5 Progresivní křivka


Krok - 5 Schodovitá křivka

Další zajímavostí je utilita LightMagic ze stránek mCubed, která umožňuje definovat délku pulzů. Díky tomu lze nastavit blikání u svítících ventilátorů podle předem určeného schématu. Délky pulzů nemusí být pořád stejné, ale mohou se měnit podle vaší definice.

Samozřejmostí je upgrade firmwaru.
reklama