reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tablet Genius G-Pen M609: Všestranný pomocník

22.8.2008, Michal Učeň, recenze
Tablet Genius G-Pen M609: Všestranný pomocník
S tablety se na Světu hardware nesetkáváme často. Jde o specifický druh ovládacího zařízení, které nachází své uplatnění u menší skupiny uživatelů a bývá neocenitelným pomocníkem grafiků. Stále častěji jsou ale využívány i běžnými uživateli.
Kapitoly článku:
  1. Tablet Genius G-Pen M609: Všestranný pomocník
  2. Popis a zpracování tabletu
  3. Praxe a závěr
V dnešní recenzi se zaměříme na tablet od společnosti Genius, která v tomto oboru není žádným nováčkem. V jejím portfoliu najdeme nepřeberné množství tabletů od těch velmi levných až po kvalitní modely s funkcemi, které uspokojí i náročnější uživatele. Dnešní testovaný tablet G-Pen M609 bychom mohli označit jako tablet střední třídy. Má již velmi dobré vlastnosti snímání a nabízí i široké možnosti nastavení včetně dostatečného počtu tlačítek.
 
Tento model je zároveň první cenou v naší soutěži o nejlepší wallpaper na téma Génius, takže kromě cenných kreditů můžete v případě nejúspěšnějšího výtvoru získat i tuto atraktivní odměnu.


- Pro zvětšení fotografie klikněte -

Na úvod začneme popisem balení. Tablet k nám dorazil v úhledné papírové krabici ve formě kufříku s tradičním potiskem v červenobílé kombinaci. Uvnitř jsou všechny části pečlivě odděleny v plastových obalech, tablet je navíc chráněn bočními výztužemi. O jeho bezpečnou dopravu k vám se tedy nemusíte obávat.



Uvnitř naleznete kromě samotného tabletu také pero, jednu baterii typu AAA, dva náhradní hroty, pinzetu na výměnu hrotů, stojan na pero, uživatelskou příručku i v češtině, instalační CD pro PC i Mac a software Ulead PhotoImpact 12 SE. Na výbavu si tedy těžko můžeme stěžovat a v podstatě nám v ní nic podstatného nechybělo.




Instalace a nastavení


Ještě před instalací ovladačů a přiloženého softwaru je nutné vložit baterii do bezdrátového pera. Pero má hned několik částí - kromě základu se dvěma tlačítky je zde boční a vrchní kryt, vyměnitelné hroty (v balení jsou ještě dva náhradní) a baterie typu AAA. Nechybí samozřejmě stojánek a pro pohodlnější výměnu hrotů i speciální pinzeta.



Při výměně baterií nejdříve musíme pero rozložit, což obnáší vysunutí zadní vrchní části a vyklopení jedné půlky krytu. Poté již stačí vložit přiloženou baterii. Její výdrž se podle údajů uváděných výrobcem pohybuje kolem 2,5 měsíců nepřetržitého psaní, v konečném důsledku by mělo jít při běžném používání o celý jeden rok. Záleží samozřejmě na intenzitě používání, každopádně je ale tato doba dostatečná. K uvedené výdrži přispívá i spánkový režim, jenž nastane po 3 minutách neaktivity.



Výměna hrotů je poměrně jednoduchou záležitostí a není k ní příliš potřeba ani přiložená jednoduchá pinzeta. Snadno prostě hrot vyjmete a zaměníte za nový, který pouze zatlačíte do připraveného otvoru. Opotřebení umělohmotných hrotů je podle našich předpokladů ale spíše otázkou v řádu měsíců až let. Předpokládáme, že by v tomto ohledu neměl být výraznější problém a díky jejich tvrdosti se nemusíte obávat ani jejich zlomení.



Pero má klasický tvar, který dobře sedne do ruky a to přesto, že není nijak výrazně ergonomické. Dvě tlačítka odpovídající těm na myši jsou dostupná a jejich stisk je bezproblémový s adekvátní kontrolou stisku včetně cvaknutí mikrospínače. Na horním konci je otvor pro připevnění na šňůrku, ovšem ta v balení obsažena není.



Abyste měli kam pero uložit v případě, že jej nepoužíváte, Genius přibalil i pěkný stojan. Ten je složen ze dvou částí - gumového podstavce a plastového průhledného krytu. V podstatě nejde o nic zvláštního a kromě držení pera jinou funkci nemá.



Pokud je pero složeno, už vám nic nebrání v instalaci ovladačů a ovládacího programu pro nastavení maker. Na přiloženém CD je instalační software, který obsahuje program Macro Key Manager určený k přiřazení funkcí dotykovým klávesám a zmíněné ovladače, které zahrnují i nastavení citlivosti a kalibraci tabletu. Naleznete zde i program Free Notes a Office Ink, jež slouží k zapisování jednoduchých poznámek.

V systému Windows Vista se nám instalace ovladačů podařila, bohužel ale s programem Macro Key Manager jsme neuspěli (po instalaci byl mezi instalovanými programy, ovšem při spuštění se objevila hláška, že neexistuje). Pravděpodobně šlo ale o výjimečnou chybu u dané sestavy, protože při instalaci na jiný PC se systémem Windows XP už vše proběhlo v pořádku.

Jako první se podíváme na nastavení tabletu v položce Pen Pad, kterou naleznete v ovládacím panelu. V první záložce About je možné definovat jednak jednotky, ve kterých se zobrazí informace o velikosti aktivní plochy, a způsob snímání. To je celkem důležité nastavení, protože si lze zvolit, jestli bude plocha tabletu snímána absolutně (bod na tabletu odpovídá příslušnému bodu na monitoru), nebo relativně (podobně jako u myši můžete ovládat kurzor pohybem od kteréhokoliv bodu na aktivní ploše).



Druhá záložka Buttons zase dává možnost upravit funkce dvou tlačítek na peru, ovšem pouze z omezeného množství funkcí podobně jako je tomu u klasické myši (levé/pravé tlačítko, dvojklik, rolování). Dále zde můžete kalibrovat pohyb nad podložkou a to buď automaticky, nebo ručně pomocí přejíždění perem nad úrovní aktivní plochy.



Měli byste věnovat pozornost i nastavení citlivosti při detekci úrovně tlaku, kterou lze upravit v rozmezí od 0 do 30 % - čím nižší hodnota, tím menší tlak je nutné vynaložit. V nastavení nám trošku chybělo kalibrování aktivní plochy vzhledem k monitoru. U jednoho počítače se nám tak stalo, že cca 5 mm aktivní plochy scházelo pro dosažení levého okraje monitoru, na druhé straně jsme zase měli rezervu. V podstatě při relativním snímání není žádný problém, u absolutního pak ano.



V programu Macro Key Manager naleznete nastavení funkcí dotykových kláves pro konkrétní programy. Využít můžete až 26 tlačítek, u kterých lze zvolit různé klávesové zkratky nebo přímo spuštění nějakého souboru. Je trošku škoda, že zde výrobce nezařadil i možnost naprogramovat složitější makra.



Výrobce přidal i grafický editor Ulead PhotoImpact 12 SE, který jistě potěší potřebnými funkcemi jak pro kreslení, tak i editaci fotografií, apod. Nejedná se přímo o software na míru tomuto tabletu, takže jej berte spíše jako bonus, který můžete využít i pro jiné účely.




Parametry


Model Tablet Genius G-Pen M609
Rozměry tabletu 25,1 (výška) x 34 (šířka) x 1,5-2 (tloušťka) cm
Rozměry aktivní plochy 23 (šířka) x 14,2 (výška), 23 x 18,7 cm (v režimu 4:3)
Materiál Plast
Počet tlačítek 5 pro rychlou volbu
2 otočná s tlačítkem (pro leváky i praváky)
26 dotykových makro tlačítek
Citlivost 4 000 LPI
Reportů za sekundu 200 RPS
Počet úrovní tlaku 1024 úrovní
Rozměry pera 16,1 (délka) x 0,7 - 2,2 cm (tloušťka)
Max. výška pera nad tabletem 10 mm
Typ baterie v peru 1 x AAA
Výdrž baterie (dle výrobce) 2,5 měsíců nepřetržitého používání, celkově cca 1 rok
reklama