reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tablet Genius G-Pen M609: Všestranný pomocník

22.8.2008, Michal Učeň, recenze
Tablet Genius G-Pen M609: Všestranný pomocník
S tablety se na Světu hardware nesetkáváme často. Jde o specifický druh ovládacího zařízení, které nachází své uplatnění u menší skupiny uživatelů a bývá neocenitelným pomocníkem grafiků. Stále častěji jsou ale využívány i běžnými uživateli.
Kapitoly článku:
Tablet je velmi pěkně zpracován a může se z velké části pochlubit i kvalitními materiály. Rozměry 25,1 (výška) x 34 (šířka) x 1,5-2 (tloušťka) cm odpovídají přibližně velikosti 14,1" notebooku. Tloušťka není nijak výrazná a díky přesahu spodní hrany si lze na tablet celkem pohodlně položit ruce. Černé provedení se stříbrnými ovládacími prvky působí na první pohled kvalitně a elegantně.



Na spodní straně nenajdeme téměř žádné zajímavé prvky, až na šest gumových nožek, které zajišťují dostatečnou stabilitu na stole. Tabletem nebudete pravděpodobně nijak výrazně manipulovat, jak je tomu například u podložek pod myši, takže zde žádný problém s posouváním nebude.



Širší okraje po stranách mají výhodu při ovládání otočných regulátorů, takže můžete klidně položit druhou ruku i přímo na podložku. Samozřejmě se nemusíte bát detekce pohybu ruky a to ani té, ve které je pero, protože je snímán pohyb pouze a jen bezdrátového pera. Kabel pro spojení s počítačem je umístěn v levém horním rohu a je typu USB a podle údajů od výrobce zprostředkovává 200 RPS (reportů za sekundu).



Jak už jsme zmínili, tloušťka podložky není nijak velká. Samozřejmě existují i nižší tablety, ale ani v tomto případě nejde o překážku, která by bránila pohodlnému používání. Tloušťka je proměnná od spodní hrany až po horní, sklon ale není nijak výrazný a nelze jej ani nijak upravit.



Pět tlačítek u horní hrany je určeno k přepínání funkcí a úpravě nastavení. První tři - Scroll (rolování), Zoom (přiblížení/oddálení) a Volume (hlasitost) - zajišťují volbu funkce otočných regulátorů. Ty jsou zde dva a plní vždy stejnou funkci. Nelze jim tedy přiřadit dvě odlišná nastavení. Záměrem bylo vyhovět jak pravákům, tak i levákům. Genius tak v tomto směru můžeme jen pochválit. Další dvě tlačítka Wide a Standard přepínají mezi klasickým rozměrem monitoru 4:3 a širokoúhlým 16:9. Snadno tak přizpůsobíte tablet různým monitorům.



Tlačítka doplňují indikační diody, abyste měli vždy přehled, která funkce je aktivní. Modré podsvícená je ale poměrně výrazná a působí trochu rušivě, zejména v případě stálého blikání indikace zapnutého tabletu (na fotografii vlevo).



Otočné regulátory mají tak trochu typické "geniusovské" zpracování a horší materiál, ovšem na funkci to žádný vliv nemá. Otáčení má jasné krokování a lze jej využít na výše zmíněné funkce. Uprostřed je také umístěné tlačítko, které má doplňující funkci - u rolování tak přepnete ze svislého na vodorovné, u hlasitosti úplně ztlumíte zvuk a u zoomování přepnete na nástroj ruka (ve Photoshopu, u ostatních programů záleží na jejich nastavení).



Aktivní plocha má rozměry 23 (šířka) x 14,2 (výška) cm a se skládá z části určené pro dotykové snímání pohybu pera a z postranných lišt s 26 nastavitelnými klávesami. Ty lze samozřejmě využívat opět pouze s použitím pera. Jejich citlivost je dobrá a při dotyku perem reagují ihned. Plocha sama o sobě je oproti okolnímu lesklému plastu matná. Povrch není nijak hrubý a zároveň ne kluzký, takže lze dobře kontrolovat pohyb pera.



Na fotografii si můžete všimnout dvou rýh, které oddělují plochu pro režim 4:3 a 16:9. Přestože je pod průhlednou svrchní vrstvou opravdová rýha do snímací plochy, funkce v těchto místech není v režimu 16:9 nijak ovlivněna. Citlivost plochy je 4000 LPI a tablet zvládá rozlišení až 1024 úrovní tlaku pera. V praxi samozřejmě rozdíly mezi úrovněmi jen tak snadno nerozeznáte, na druhou stranu ale můžete tlak a tím pádem i výsledek velmi dobře ovlivnit.


reklama