reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
18.12.2003, Josef Brož, recenze
Ceny zapisovacích mechanik klesly na velmi nízkou mez. V záplavě výrobků se někteří výrobci snaží své CDR rekordéry vylepšit, zvýšit jejich prodejnost. Chtějí tak zaplnit mezeru mezi stagnujícím trhem CDR a dražším segmentem DVD rekordérů. Proto Teac uvádí kombinovanou (dále jen „combo“) mechaniku DW-548, která umožňuje nejen zápis na CDR, ale i čtení DVD formátů.
wald | 20.2.20069:17
Mám už dost dlouho tento Teac DW­-548D je už po záruce byl ok ted mi přestal číst DVD neví někdo čím to může být. Dík za odpověd.
Odpovědět0  0
Tupas | 1.3.20058:28
Moc prosím o pomoc, lze na téhle mechanice nějak vypálit 800MB, Ona se mi tváří, jako že neumí rozpoznat, že medium je 800MB? Jak na to?
Odpovědět0  0
kyjovsky.j | 2.1.200518:51
Zdar borci. tato mechaniky mi nechce číst neorigin. DVD. nevíte čím to je?? jo a vypaluje DVD?? dik za odpověď
Odpovědět0  0
Jindra30 | 2.1.200519:47
Pálit DVD neumí, ale číst je musí, pokud nečte žádný a ne pouze nějaký konkrétní, tak ji reklamuj.
Odpovědět0  0
Erča (2) | 21.4.20049:47
Dobrý den.
Při čtení vaší diskuse jsem se docela bavil. Ale teď k věci jsem naprostý laik a mám 2 dotazy:
1. co je ten 2MB buffer, k čemu je vlastně dobrý a co znamená to podtečení bufferu?už jsem o tom několikrát četl ale podstata mi asi unikla
Děkuji
Odpovědět0  0
juja (47) | 25.4.200422:48
Buffer ­(zásobník­) je vyrovnávací mezipaměť, která umožňuje kontinuální přenos dat mezi různě rychlými zařízeními. Tzn. pokud např. HDD servíruje data CD­-RW, jsou tato nejdříve načítána do rychlého bufferu a z něj teprve zapisována na médium. Mechanika tak nemusí čekat na HDD a může plynule zapisovat.
Odpovědět0  0
juja (47) | 25.4.200422:54
Jo, a když se buffer vyprázdní ­- nedostává se mu dalších dat ­- ještě před dokončením vypalování ­(to je to podtečení bufferu­), je aktivována ta ochrana při podtečení bufferu. Mechanika přestane vypalovat a jakmile se buffer znovu naplní a je připraven servírovat data, mechanika si přečte nějaké ty sektory tam kde bylo vypalování přerušeno a poměrně plynule pokračuje ve vypalování. U starších mechanik tato ochrana neexistovala a tudíž bylo takové CD na vyhození ­- chyběla zakončovací stopa ­(lead­-out­).
Odpovědět0  0
Erča (2) | 26.4.200415:56
Tak tomu říkám srozumitelné a vyčerpávající vysvětlení.
Díky.
Odpovědět0  0
juja (47) | 29.4.20045:11
Rádo se stalo ;­-)
Odpovědět0  0
DEA | 12.1.20048:52
Tak pánové, děkuji za radu. Pořídli jsem si to Nero 6.0.0.19 a pálí to. Ještě k těm kopiím Nera, první Nero jsem opravdu kupoval, ale na druhé mechnaice už nechodilo a kupovat co mechanika, to nový SW mi příliš připomíná Microsoft.
Odpovědět0  0
Korčagin (2) | 11.1.200410:45
Díky kluci. O mechanice Teac DW­-548D se sice nedovím nic, ale zato jsem tady poučen o novinářské etice, konečně začínám chápat rozdíl mezi standardem a technologií a hlavně poznávám příkladného bojovníka za pravdu ­"pana Bartoně­". Pane Bartoni, vy byste se snad i nechal upálit. Není to škoda? Vžyť život je tak hezký. Kvůli jedné mechanice a tolik hořkosti v duši. Já tady moc nechodím, ale jestli si tu vyřizujete účty mezi podobně zaměřenými weby, tak jste ... no jak to říct slušně. Dá se povědět neprofesionální.
Odpovědět0  0
Martin Bartoň | 11.1.200411:46
Ne, já si tu nic nevyřizuji. Já jsem jen chtěl vám čtenářům ozřejmit pojem OSTA, že to není žádný standard. Nic víc, nic míň. A věřte, že ani já sem nechodím často. A už vůbec snad poprvé po roce ­(dvou?­) něco na SH píšu do diskuze.
Ale jak vidím, asi se na to zase pěkně dlouho vykašlu. Za dobrotu na žebrotu.
Ta moje reakce byla totiž čistě pragmatická. A to proto, že pak u nás musíme lidem vysvětlovat a napravovat bláboly, které posbírají jinde. Věřete, že je těžké někomu něco vysvětli, když argumentuje: ­"ale oni to tak v XY psali­". Nevěřil byste, jak často se to vyskytuje.
P.S. Já se za své jméno nestydím, a proto se klidně pod příspěvek podepíšu. Bohužel, je to hned spojeno s tím, že reaguji jako konkurence. Asi si tedy budu muset vytvořit jinou identitu, pak by se tato nesmyslná diskuze vůbec nerozjela a vše by bylo OK, nemyslíte?
Odpovědět0  0
Martin Bartoň | 9.1.200413:28
To si už opravdu nepamatuji, ale za tím článkem co jsem o Světu hardware napsal si stojím a vše co tam je napsané je pravda. Nebo alespoň v době vydání byla. Vůbec nechápu, co to má za souvislost s tím, že poukážu ne nesmysl zde uvedený v recenzi. Nebo si myslíte, že lepší je držet ústa?
Odpovědět0  0
Josef Broz_old (26) | 9.1.200416:28
Ctenost je nutne neustale zvysovat ne? :­-­) Minimalne ­(tusim­) na zive tuto ­"kauzu­" taky rozmazli. Osobne si pana Bartone a jejich serveru velmi vazim. Presto bych se priklanel k tomu, aby me na nedostatky ­(byt diskutabilni :­-­) priste upozornoval soukromym mailem. Dekuji.
Odpovědět0  0
Martin Bartoň | 9.1.200417:19
Buďte ubezpečen, že privátně vám nic posílat nebudu. Když něco najdu, napíšu to do diskuze. Od toho tu jsou. Nemyslím, si, že je třeba to před vašimi čtenáři nějak tutlat. Nicméně máte štěstí v tom, že zas tak často k vám nezavítám.
Stejně tak to můžete dělat vy u nás, Žive, Technetu či jinde.
Odpovědět0  0
Dominik Adler | 9.1.200417:50
1. Oslovujeme, voláme ­"Pane Adlere­" ne ­"Pane Adler­", Vy pisálku.
2. Pojem ­"novinářská etika­" je Vám opradu cizí.
Odpovědět0  0
Martin Bartoň | 9.1.200418:26
ad 1­) Ano, to máte pravdu, to mi dělaá často problémy, za to se musím omluvit.
ad 2­) Otázkou je, čemu vy říkáte ­"novinářská etika­". Jestli tomu, že si jako novináři za zády čtenářů tiše řekneme: ­"OK, tak to sem zvoral, ale nechme to být, stejně si toho nikdo nevšimne,­" pak ano. Takové edika je mi cizí, a doufám ještě dlouho bude! To snad aby tady ty diskuze teda rovnou zakázaly. Co kdyby si nedej Bože nějaký jiný redaktor z jiného WEBu všiml nějakého nesmyslu v textu zde zveřejněném.
A vůbec. Já nechápu, proč tady ještě ztrácím čas. V dobré viře jsem se snažil autorovi opravit omyl a vy na mne s etikou... Naopak, kdyby byl autor k něčemu, kápnul by božskou, text opravil a byl by klid. To mne tu musíte nesmylsně osočovat z předpojaté kritiky?
Odpovědět0  0
Dominik Adler | 10.1.200414:39
... a nejabsurdnější je, že CDR mám o dost raději než SHW. Budiž to důkazem toho, že se mi nelíbí to chování, a je jedno ke komu kdo z vás patří. Jak uvádí níže váš kolega: Pokud chcete někoho upozornit na chybu v dobré víře, dělá se to mailem, aby mohl článek opravit a případně poděkovat. Pokud to někdo dělá ve fóru a věřejně, působí to, jako snaha shodit a potupit, což jste, jakkoliv teď píšete o snaze JEN uvést na pravou míru, dělal. Váš příspěvek byl rýpavý a psaný značně nefér tónem. Znovu si svůj příspěvek přečtěte a představte si, kdyby ho někdo napsal do reakcí na Váš článek. Byla by to dobře míněná rada, nebo by Vám při tom vřela krev?
Odpovědět0  0
Martin Bartoň | 10.1.200416:05
To jste vedle jak ta jedle a právě diskuze na našem serveru jsou toho důkazem. Ani já nejsem žádný neomylný psavec, chybu udělá občas každý. Jenže já se za takové upozornění nečertím, neurážím ani mi nic nevře. Prostě chybu přiznám a text opravím. Prosím přesvědčit se u nás můžete sám.
Znovu opakuji, že mailem nic posilat nebudu, protože ani ja nejsem šťastný, když to tak dělají lidé mě. Nevím jak tento autor, ale já mám denně tolik mailů, že jsem vděčný za každý, který mi nedojde. ;­-­)
Myslím, že už bychom této nesmyslné debaty ale mohli nechat. Vy si piště připomínky autorům mailem, já budu používat diskuzí pod články. Mám na to právo a nic s etikou ani etiketou to nemá společného. Jsem čtenář jako každý jiný.
Odpovědět0  0
Josef Broz_old (26) | 9.1.200418:05
Nevim jak Vy, ale ja bych Vas z prirozene kolegiality nejdrive upozornil mailem.
Ale delejte jak myslite pane Bartoni :­-)
Odpovědět0  0
Josef Broz_old (26) | 5.1.200413:30
"Starší DVD mechaniky používaly technologii ­"OSTA­" ­(tzv. multiread standard­), díky které dokázaly pracovat s většinou DVD formátů. Dnes je čtení formátů DVD+­/­-RW považováno za samozřejmost, a proto firmy přestaly na tuto ­"vymoženost­" upozorňovat.­"

Předpokládám, že se asi těžko domluvíme. Uznávám, že je moje formulace, zvláště po stránce syntaktické, není zcela šťastná. Přesto si myslím, že slova standard či technologie mohou být po stránce sémantické synonymní! Podobný příklad ­- budete protestovat proti použití pojmu ­"technologie DVD+R­" nebo je Vám v užívání jazyka bližší spojení ­"standard DVD+R­" ???

"............ mne ani nenapadlo srovnávat nějaké vaše výsledky s ­jinými, já to dokonce ani celé nedočetl­"
-> teď nerozumím, proč jste tedy v úvodu použil tuto formulaci ­-> ­"... nemá cenu se zabývat tím, co autor a jak měřil, to je jeho věc....­".

Ve věci ­"multiread­" ­- přečtete si prosím ten článek celý. Zmínka o ­"OSTA­" měla být jen ironii vůči firmě Teac ... Očividně nepochopenou. V podstatě je to odkaz na starší typy mechanik.

Pochopitelně Teac DW­-548 DVD­-RAM necte ­- viz výsledky z NeroInfa, zkoušet mě zkutečně nemusíte.

Pro ostatní čtenáře :­-­)
http:­/­/www.osta.org­/technology­/cdqa2.htm
OSTA a její technologie a standardy ...



Odpovědět0  0
Martin Bartoň | 4.1.200411:58
Asi nemá cenu se zabývat tím, co autor a jak měřil, to je jeho věc. Mne jen zaujalo, jak se plete pojmy s dojmy. Takže. OSTA není technologie, ale organizace. Více jsem ten text raději nestudoval.
Odpovědět0  0
Josef Broz_old (26) | 4.1.200420:25
Dekuji, ze jste venoval svuj drahoceny cas memu clanku. Co se tyce mereni, neni muj problem, ze jste na Vasem webu dosahli odlisnych vysledku.

Pochopitelne vim o http:­/­/www.osta.org­/ .Tato organizace stoji za nekolika ­"technologiemi­". Nevim, proc bych nemohl pouzit termin ­"OSTA multiread­" v souvislosti v pojmem technologie?? Vazeny pane Bartoni, ve vsi ucte, Vy v podstate jen napadate moji formulaci, patrne z nedostatku jinych argumentu.




Odpovědět0  0
Martin Bartoň | 4.1.200421:57
Podívejte, pane Brož, mne ani nenapadlo srovnávat nějaké vaše výsledky s jinými, já to dokonce ani celé nedočetl a nehodlám zde ani psát o tom, jak je to napsané. Prostě jsem narazil na nesmysl, tak jsem Vaše čtenéře upozornil.
Jestli máte dojem, že to bylo přehnané, pak se tedy omlouvám, ale stojím si za tím, že OSTA je organizace a ne žádná technologie. Stejně jako třeba RIAA není technologie MP3. OSTA je jen sdružením předních výrobců optických technologií.
A jen tak naokraj, když už jste se do mne opřel. Něco faktického bych opravdu měl. Multiread ­(asi jste myslel verzi 2­) hovoří o schopnosti přehrávat a číst CD a DVD lisovaná i vypálená, ale u DVD jde třeba o DVD­-RAM. Máte ten dojem, že právě tenhle Teac DVD­-RAM čte? Více o tom najdete na CD­-R serveru v Rejstříku ­(tedy jestli vás to opravdu zajímá­). Je pro vás toto již dostatečný argument?
Víte, já ani nechtěl podrývat vaši autoritu. Tiše jsem doufal, že to jen opravíte. Takto jste si nakonec naběhl sám. Čtenáři asi sami rozhodnou, kdo koho a hlavně PROČ napadá.
Odpovědět0  0
Dominik Adler | 9.1.200410:04
Myslím, že ventilovat svoje spory v diskustním fóru před čtenáři, je nechutné. Nechuný je zejména pán, co ­"upozornil čtenáře­" ­(dobrotivec­). Divím se pak redaktorovi, že vůbec reaguje. Měli byste mít dostatek novinářské etiky ­(oba­), abyste věděli, že jakkoli se navážet do konkurenčního média, se s touto etikou neslučuje. Redaktor konkurenčního média si může říci, dělám to líp, nebalamutím čtenáře, pakliže si to myslí. Nemá ale právo kritizovat, tím méně tam, kde tak učinil. Znovu opakuji: nechutné.
Odpovědět0  0
Martin Bartoň | 9.1.200410:26
Pane Adler! Tady nejde o žádný spor. Je mi jedno co a jak zde píší. Jen jsem si myslel, že je třeba upozornit na nesmysl, který byl v textu uveden. Jak si můžete všimnout, neupozorňoval jsem na nic jiného a už vůbec nevyvolával žádný spor. Dyť já to napsal proto, aby čtenáři věděli, že OSTA není žádný standard. Vaše rozezlení opravdu nechápu.
A vyřizovat si to nějak bokem? Ne, to mi přijde opravu nefér. Nikdy jsem to nedělal a dělat nebudu. Diskuze pod články jsou k takové věci určeny.
Odpovědět0  0
Jan Martínek | 9.1.200412:03
"A vyřizovat si to nějak bokem? Ne, to mi přijde opravu nefér. Nikdy jsem to nedělal a dělat nebudu.­"

Prakticky do diskuzních fór vůbec nepíšu, ale tohle mě dostalo. Nevznikl snad článek ­"Je Svět hardware nezávislý­" několik dní po vašem posledním sporu s redaktorem Světa hardware? Věřím, že dost lidí si to pamatuje stejně dobře jako já.

Ale vy nám jistě řekneme, že to spolu nijak nesouviselo, nebo se snad pletu?
Odpovědět0  0
DEA | 29.12.200315:47
Agrhh...! jasně, sorry... je to verze 5.5.8.0. Autodetekci jsem zkoušel, chce, jak říkáte, originální CD ­(což nemám­). Zkusím tedy tu šestku... Mimochodem, s 8.5 by to už asi taky nechodilo..:­-)
Odpovědět0  0
DEA | 29.12.200314:41
Mám ji také doma a bohužel není rozpoznatelná mým vypalovacím programem ­- Nero v. 8.5.5.0. Můžete mi sdělit, jaká verze Nera tuhle mechaniku podporuje, ev. jaký jiný univerzální a cennově dostupný SW byste mi mohli doporučit?
Předem díky za odpověď.
PS jinak tichost mechaniky je dost relativní, pokud se roztočí, tak připomíná vysavač:­-­)

DEA
Odpovědět0  0
Josef Broz_old (26) | 29.12.200314:56
Nero 8.5? O tom patrne u AHEADu jsete neslyseli. Pokud mate starsi 5.5. doporucuji Vam stahnout si verzi 6. Pripadne zkuste dat ­"EXTREAS­/Autodetect­" .. ale tahle operace tusim vyzaduje pritomnost ­"originalniho­" media s Nerem ve Vasi cd­-rom.
Odpovědět0  0
Korčagin (2) | 3.1.200421:54
Mám stejný problém jako DEA. Mám taky něco, co on nemá. Originál Nero 5.5.8.3 OEM. Autodetect evidentně nezabere ani s tímto CD. Tedy pokud by stažení 6­-ky bylo tím všelékem, tak to má určité slabiny. Předně Nero 5.5 jsem koupil. Koupil jsem si také Teac DW 548D. Teď mě někdo, buď Ahead nebo Teac, nutí koupit Nero 6. Nero sice není jediný vypalovací software, ale to by se nemělo stávat. To si mám stáhnout demo Nera 6? Chci být fér a používat legální software, ale jak to tak sleduju, je to zbytečné. Jsou s tím problémy. Ti, co na to kašlou, jsou na tom lépe.
Odpovědět0  0
Josef Broz_old (26) | 3.1.200422:39
Budete si muset patrne priplatit a ziskat od Aheadu ­"vyhodny­" upgrade program 5­->6. Pochopitelne jsou i jine cesty...

V podstate jste si odpovedel sam. Koupi jedne verze SW se automaticky nestavate majitelem cele budouci rady.

PS :v serialu Červeny trpaslik rika postavicka Kryton : ­"A jak by vyrobci jinak prodali nove modely­"??.
Odpovědět0  0
JanSamotny | 5.1.20049:41
Pokud si mate legalni verzi Nera, stahnete si aktualizaci na 5.5.10 ta tuto vypalovacku umi ...Vyzkouseno
Odpovědět0  0
sasha | 20.12.200321:44
Ja ji mam doma, a je fakt skvela a hlavne ticha. Cte vsechno co ma. Znamymu jsem namontoval Sonku CRX 300 ­(coz je vlastne totez, jak uz bylo zmineno­) a je mnohem hlucnejsi. A co se tyce regionu ten nebyl zadan, zmenil se automaticky po vlozeni DVDcka.
Odpovědět0  0
Jindra2233 | 20.12.200319:29
Já tuhle mechaniku doporučil kámošovi a dopadlo to špatně­-nečte vůbec CD­-R,pouze RW nebo originál CD. DVD jsme nezkoušeli,už je na reklamaci.
Odpovědět0  0
kju (11) | 19.12.200311:18
Ja ju mam v ciernej verzii a je to celkom v poho, ked to porovnam s iba napalkou 552 a 548.
Uplne squela je citlivost dvierok na tlak. Staci jemne pritlacit a uz sa zatvaraju. A podla jedneho nemenovaneho webu to ma mechaniku sony a elektroniku liteon. :­-(
Odpovědět0  0
andre_z (154) | 18.12.200321:19
Já to vezmu úplně z jině strany, zaujala mne věta kde bylo zmíněno testované DVD médium. Jo RAMSTEIN je RAMSTEIN. Kdybych to testoval já tak po vložení DVD s koncertem by šlo testování na 1,5 hoďky stranou :­-­)­)­) Ale to jejich nové DVD LICHTSPIELHAUS je úplná bomba
Odpovědět0  0
Josef Broz_old (26) | 21.12.20031:23
Nechci zde tvrdit, ze jsem si Live aus Berlin koupil jen kvuli recenzim :­-­). Skoda jen, ze je to verze DVD bez oblibene skladby ­"Buck Duch­" s velmi poutavym obrazem :­-­)­)­).
Odpovědět0  0
inter (2) | 18.12.200316:42
z osobni zkusenosti vim ze teac neni to co byval prklad cd­-rom teac hruza prodal se mechaniky teac 52x to pocitacu a vic jak polovina sejich vratila do 1 tydne od zakoupeni.
Odpovědět0  0
rapenazis1 | 18.12.200318:16
teac cd rom = totálny prepadák, hučí ako lietadlo, rwčko číta asi len pri teplotách pod ­-40C je to totálny shit.
Odpovědět0  0
Josef Broz_old (26) | 21.12.20031:20
Je faktem, ze Teac zmenil ­"vyrobu­", na druhou stranu dulezity je i firmware, a ten je stale vyborny, recenzovane combo mi vubec neprislo jako hlucne ...
Odpovědět0  0
x_based (6) | 18.12.20039:12
Sony CRX 300 používá stejnou mechaniku jako teac ale je o 300 Kč levnější.
TEAC je TEAC,
nevýhoda obou : neumí DVD­-RAM
Odpovědět0  0
Josef Broz_old (26) | 21.12.20031:18
to mate samozrejme pravdu ... na druhou stranu, setkal jste se nekdy s DVD­-RAM formatem jinde nez v nedavne TV reklame?
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.