reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tenda W311R+ aneb N-ko za pár stovek

18.11.2009, Martin Kuchař, recenze
Tenda W311R+ aneb N-ko za pár stovek
Dostáváme se k routeru, který své konkurenty pokoří minimálně z pohledu své ceny. Pojďte se přesvědčit, že se dá pořídit nový router s podporou 802.11N za několik stovek korun. Dokáže ale obstát v náročných testech proti dvakrát tak drahé konkurenci?
Podívejme se ale hlavně na to, jak proběhne kompletní měření rychlosti dnes testovaného routeru. U takto levého modelu to bude zcela jistě zajímavé. Nejdříve si ale projeďme celou testovací metodiku.



Hlavní počítač sloužící jako server je zapojen k routeru klasickým síťovým kabelem a následně na přenosném počítači je osazena WiFi karta standardu 802.11n, která slouží k veškerému „stahování“ z testovacího serveru.

Na testovaném zařízení bylo nastaveno zabezpečení WPA2-PSK se šifrováním AES. Windows sdílení bylo provedeno skrze CIFS/SMB, kdy jsme na jednom počítači nasdíleli složky a na druhém se na ně připojili. Byl povolen úplný přístup.


Sada testů:


FTP přenos malých souborů – vybrali jsme balík malých souborů (fotografie), které jsme přenášeli z pevné stanice s FTP serverem na druhou stanici připojenou k vysílané WiFi síti. Měřený čas jsme pak použili k výpočtu výsledné rychlosti. Velikost všech souborů je 1,491 GB.

FTP přenos jednoho souboru – pro otestování hrubé rychlosti praktickým způsobem jsme opět využili FTP přenosu. Z datové stanice s FTP serverem jsme stahovali WinRAR archív o velikosti 2,24 GB a opět jsme měřili celkový čas.

Windows sdílení – mnoho uživatelů pro přenosy dat žádné FTP servery nevyužívá a spokojí se s klasickým sdílením skrze Windows. Pro tyto testy jsme tedy opět sáhli po WinRAR archívu o velikosti 2,24 GB a měřili jsme hrubý čas přenosu.

IPERF 10 vláken – teoretické přenosové rychlosti není ale možné získat žádným výše uvedeným způsobem a tak jsme sáhli po osvědčeném nástroji IPERF. V tomto případě jsme nechali skrze spoj přenášet 10 vláken po celkovou dobu 300 sekund. Program po dokončení testu sám nahlásí naměřenou hodnotu. Parametr spuštění je –P 10 –t 300.

IPERF 1 vlákno – stejně jako v předchozím případě se napojíme ze stanice na server a necháme měřit teoretickou přenosovou rychlost při jednoduchém zatížení skrze jedno přenosové vlákno (thread). Celková doba měření je opět nastavena na 300 s. Parametr spuštění je –P 1 –t 300.

802.11 G přenos – abychom prověřili zpětnou kompatibilitu se starším, ale stále zdaleka nejrozšířenějším standardem 802.11G, provedli jsme další měření. Opět jsme využili náš osvědčený WinRAR archív o velikosti 2,24 GB a měřili jsme dobu přenosu s napevno nastaveným přenosovým standardem.

Vzhledem k tomu, že v našem měsíčním tématu otestujeme celkem sedm 802.11n routerů, provedli jsme veškeré měření současně a výsledky zanesli do srovnávacích grafů. Díky tomu si můžete ihned udělat jasnou představu o tom, jak si ten či onen model vede při porovnání s ostatními testovanými kousky.

Seznam routerů v testech:
reklama