reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tenda W368R: elegance bez antén

9.8.2010, Jakub Doležal, recenze
Tenda W368R: elegance bez antén
Nároky uživatelů na rychlost připojení neustále stoupají, a proto se v dnešním testu podíváme na router Tenda W368R, který podporuje standard 802.11n. Dalším esem v rukávu jsou integrované antény, avšak bude to v porovnání s ostatními stačit?
Naprostým základem každého domácího routeru je webové rozhraní a ani Tenda W368R není výjimkou. Zde si výrobce zaslouží obzvlášť pochvalu, neboť základní IP adresa, včetně jména a hesla, je uvedena na spodní části přístroje a není tak potřeba hledat tyto hodnoty v manuálu.


- pro zvětšení klikněte -

Poté už jen stačí otevřít libovolný webový prohlížeč, zadat adresu a začít s konfigurací. Pokud jste router nenakonfigurovali skrze průvodce na přiloženém CD, budete o to požádáni ihned po přihlášení. Již zde by mohl pro některé uživatele nastat problém, neboť celé webové rozhraní je pouze v anglickém jazyce. Nicméně s malou pomocí internetového slovníku by jej měl zvládnout každý.

Nabídka nastavení je až překvapivě bohatá a na své si částečně přijdou i středně zkušení síťaři. Následující popis menu pochází z dřívějších recenzí routerů Tenda, neboť je totožné s ostatními produkty.


Úvodní obrazovka skrývá pouze běžné statistiky.
- pro zvětšení klikněte -

Klasické a velmi strohé, ale za to přehledné menu, je rozděleno na tři části. Levá obsahuje menu s jednotlivými položkami, prostřední zobrazuje aktuálně vybranou záložku a pravá sekce pak přináší stručnou nápovědu ke všem funkcím. Z pohledu grafického provedení se jedná spíše o méně moderní řešení, ale to zcela jistě není problémem při používání. Hromada graficky atraktivních prvků stejně ze špatného zařízení dobré neudělá a naopak.

Na titulní stránce najdete klasické statistiky síťového provozu, můžete si zkontrolovat nastavení připojení k internetu apod. Z tohoto pohledu zde není nic neobvyklého.


Přidělování šířky pásma jednotlivým uživatelům je velmi jednoduché a hlavně efektivní.
- pro zvětšení klikněte -

V menu jistě zaujme položka Traffic Control Settings umožňující kontrolovat a upravovat rychlostní limity připojení jednotlivým IP adresám a portům. Díky tomu můžete pro určité adresy například značně omezit, nebo naopak povolit, přístup k rychlému internetu na úkor jiných služeb. Díky tomuto nástroji může správce sítě nastavit, který počítač bude mít jak rychlý přístup k internetu (port 80), FTP (port 21) apod.

V síti se vám pak nestane, že náruživý „stahovač“ kompletně zahltí celou internetovou linku a poctivě pracující nebudou ani schopni si stáhnout potřebou firemní korespondenci. Další kladné body pro společnost Tenda.


Klasická sada voleb způsobu připojení k internetu.
- pro zvětšení klikněte -

Pro připojení přístroje k internetu můžete využít buď průvodce, který většinou funguje bez větších potíží, ale v některých konkrétních případech (Statická IP apod.) je stejně potřeba všechny prvky nastavit ručně. Možnosti získání internetové konektivity můžete vidět na předchozím obrázku – jedná se o zcela klasickou sadu, která ale bohatě pokryje všechny možné potřeby.

Jedná se tedy o prakticky klasické menu bez výrazných specialitek – samozřejmě až na nástroj umožňující staticky přidělovat šířku pásma jednotlivým uživatelům. Jednoduché grafické řešení je velmi přehledné a integrovaná nápověda pomůže při řešení drobných problémů.
reklama