reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tenda W368R: elegance bez antén

9.8.2010, Jakub Doležal, recenze
Tenda W368R: elegance bez antén
Nároky uživatelů na rychlost připojení neustále stoupají, a proto se v dnešním testu podíváme na router Tenda W368R, který podporuje standard 802.11n. Dalším esem v rukávu jsou integrované antény, avšak bude to v porovnání s ostatními stačit?
Nyní se dostáváme k předposlední kapitole, kde si již tradičně shrneme naměřené výsledky a porovnáme s konkurencí. Tenda W368R se s cenou pohybuje v blízkosti svých stájových kolegů, a tak lze předpokládat, že bude dosahovat i podobných hodnot.



V prvním testu si router vedl průměrně a lehce zaostával za svými kolegy se stejným logem. Hodnota 27 Mbps není zcela ideální a uvidíme, jak si W368R povede v dalších testech.



U přenosu „monolitického“ souboru dokázal router řádně využít celé pásmo a rychlost se ustálila na slušné hodnotě 47 Mbps. Pokud tedy budete přetahovat data z disku na disk skrze tento Wi-Fi router, pak je ideální zabalený RAR archiv.



Taktéž přenos v prostředí Windows dopadl vcelku dobře, neboť se průměrná rychlost pohybovala okolo 38 Mbps. Přesto je tu ale prostor pro zlepšení výsledků.





Nyní se dostáváme k oblíbenému testu IPERF, avšak hned zpočátku je dobré připomenout, že se jedná o syntetický test, tedy výsledných rychlostí nelze při reálném přesouvání dat dosáhnout. Ve variantě IPERF skrze 10 vláken se znovu zopakovala situace z předchozích, neboť W368R znovu obsadila pozice za svými kolegy s externími anténami.





Malé překvapení přichystala 1vláknová varianta testu IPERF. V tomto případě se rychlost propadla na chvost závodního pole a ani opakované testování nepřinášelo žádný nárůst.



Poslední z bezdrátových testů zahrnoval přepnutí na standard 802.11g. Tenda W368R, ostatně jako většina routerů, zaznamenala strmý pád rychlosti na 16 Mb/s. Pokud tedy plánujete koupi 802.11n routeru a nemáte patřičný adaptér i v počítači, doporučuji zapřemýšlet nad koupí nového adaptéru.

Došlo také na proměření LAN a WAN portů, které skončilo velmi dobře, neboť router skoro vždy zůstal pod teoretickým maximem. I zde je však nutno připomenout, že test byl spíše syntetického charakteru. Veškeré přenosy trvaly po dobu 20 sekund.

Test
Rychlost (přenesená data)
TCP LAN-LAN
94,35 Mbps (225 MB)
UDP LAN-LAN
95,26 Mbps (228 MB)
TCP WAN-LAN
91,51 Mbps (218 MB)
UDP WAN-LAN
95,27 Mbps (228 MB)

Následovalo zatížení všech komponent routeru, při kterém byla kontrolována odezva z počítače na router, router umístěný za ním a také na seznam.cz. Při tomto testu probíhala komunikace standardně a nedocházelo ke ztrátě packetů, či narůstu pingu. Jedinou změnou bylo prudké navýšení teploty, avšak podobně se zahřívá i většina ostatních routerů.

Při posledním testu bylo nutné oběhnout celý dům a změřit sílu signálu v jednotlivých místnostech. Na pomoc byl přizván Thinkpad T500 a program Lenovo Access Connections, který jako jeden z mála zobrazuje sílu signálu v procentech.



První měření probíhalo v horním patře, kde se signál setkal pouze s cihlovými zdmi. Výsledky dopadly až překvapivě dobře na to, že router obsahuje integrové antény.



Druhé měření proběhlo o patro níže a zde se již přidal strop. Nicméně ani další překážka nijak neovlivnila výkon routeru a prakticky ve všech místech bylo ideální pokrytí. Výjimku tvořila garáž, kde již signál poklesl na úroveň 80%.



Celkově si router vedl poměrně dobře a po celou dobu testování jsem nezaznamenal žádné výpadky nebo problémy.
reklama