reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test 14 boxů pro 2,5" HDD: ve jménu mobility

8.9.2008, Jan Vítek, recenze
Test 14 boxů pro 2,5" HDD: ve jménu mobility
V tomto testu se zaměříme na externí boxy pro 2,5" mobilní pevné disky. Taková zařízení se dnes velmi hodí pro přenášení dat, protože jsou malá, nemusí vyžadovat zvláštní napájení a už i 2,5" pevné disky mají dnes příjemně velké kapacity a nestojí mnoho.

Raidon Staray S125-1S-B2


Společnost Raidon pro nás připravila HDD box, který se dá využít pro zabezpečení přenášených dat. Tento box totiž dovoluje rozdělit disk na veřejnou a soukromou (X-Zone) část, kterou kóduje pomocí tzv. S-Code designu. Jedná se o firemní způsob šifrování pomocí 64bitového klíče.



Box Staray přišel zabalen do bílé krabice, která je uvnitř rozdělena na dvě části. Ve vrchní je v černé plastové krabici umístěn samotný box a dole pak máme veškeré příslušenství.

ModelStaray S125-1S-B2
Rozměry130 x 76 x 16 mm
Hmotnost88 g
Materiálplast, hliník
HDD2,5" SATA 150/300
RozhraníUSB 2.0
KompatibilitaWindows 98 SE/ME/2000/XP/Vista
SpecialitaŠifrování dat pomocí 64bitového klíče

Tento box je téměř celý vyroben z lesklého černého plastu a jen část je kovová, takže celkový dojem z jeho odolnosti není moc příznivý.



Na vrchní straně máme pod logem STARAY dvě podsvícené kontrolky ACCESS (značí přístup k disku) a POWER (napájení). Na straně si pak můžeme všimnout stříbrné části s průduchy, které jsou také na druhé straně.



Součástí spodní části je hliníková výplň, která bude sedět na povrchu pevného disku, čímž se aspoň nějak zaslouží o jeho chlazení. Ve spodní části si povšimněte zapuštěného černého tlačítka, s jehož pomocí se box rozdělává podobně jako kryt u mobilních telefónů. A co se týče konektorů, máme zde pouze po stranách napájecí a datový.



Otevřený box nás uvítá upozorněním, že disk bude po vložení do tohoto boxu automaticky zformátován. V plošném spoji máme také čtyři otvory, jež se používají k upevnění disku šroubky, ale to jednak zde není možné, protože se k nim zespodu nijak nedostaneme a také manuál nic takového nepopisuje.


Příslušenství


Mrkneme ještě na příslušenství, kde je netradiční plastový obal, kam se vejde box i s kabelem. Obal je také dole vykrojený, abychom měli k portům přístup i bez jeho otevírání. A nesmí samozřejmě chybět ani CD s příslušným softwarem. Plastový obal by mohl být zpracovaný lépe, protože takhle se jeho víko snadno odchlipuje.




Výsledky ATTO Disk Benchmark - USB 2.0


U tohoto modelu jsem zkusil změřit výkon na oba oddílech - nezašifrovaném i zašifrovaném. Jak je vidět, výkon klesl jen minimálně, spíše zanedbatelně.


- výkon na nezašifrovaném oddílu -


- výkon na zašifrovaném oddílu -
reklama