reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test 14 boxů pro 2,5" HDD: ve jménu mobility

8.9.2008, Jan Vítek, recenze
Test 14 boxů pro 2,5" HDD: ve jménu mobility
V tomto testu se zaměříme na externí boxy pro 2,5" mobilní pevné disky. Taková zařízení se dnes velmi hodí pro přenášení dat, protože jsou malá, nemusí vyžadovat zvláštní napájení a už i 2,5" pevné disky mají dnes příjemně velké kapacity a nestojí mnoho.

Enermax Jazz EB207S-B


Společnost Enermax známe především jako výrobce kvalitních napájecích zdrojů a také počítačových skříní. Od ní se k nám dostal model Jazz EB207S-B s černým zbarvení, který má ještě bratříčka Jazz EB207S-S kombinující černou a stříbrnou barvu.



Zabalený tento box přišel v malé červeno-černé krabičce, kde je box dobře chráněn uprostřed papírové výplně obalený igelitem. Příslušenství je pak umístěno samostatně vespod krabičky.

Model Jazz EB207S-B
Rozměry 138,8 x 78,3 x 17 mm
Hmotnost -
Materiál hliník, ocelový perforovaný plech, plast
HDD 2,5" SATA 150/300
Rozhraní USB 2.0
Kompatibilita Windows 98 SE/ME/2000/XP/Vista, Mac OS 8.6 a vyšší
Verze černý Jazz EB207S-B
stříbrno-černý Jazz EB207S-S

Naše verze je tedy celá zbarvená černě a skládá se ze dvou hlavních kusů - dolní hliníkové části a horní části z perforovaného ocelového plechu, na nějž je připojen plastový rámeček a elektronika. Broušená hliníková základna má na sobě vyobrazené logo Enermax a můžeme v ní také vidět čtyři šroubky v rozích.



Jemné otvory dle firmy slouží k lepšímu chlazení pevného disku, ale spíše toto můžeme brát jako designový prvek. Nahoře pak máme další logo, ovšem tentokrát není firemní, ale označuje tento produkt. Může se také zdát, že konstrukce bude kvůli tomuto trochu choulostivá, což je do jisté míry pravda. Hliníková část je však dostatečně pevná na to, aby disku poskytla dobrou oporu. Část boxu s konektory je zde velmi jednoduchá - na jedné straně je mini USB konektor a na druhé napájení.



Dovnitř se tedy dostaneme přes čtyři šroubky, po čemž se box rozdělí vedví, a my můžeme umístit pevný disk. Miniaturní plošný spoj s elektronikou a porty po rozdělání boxu za nic nedrží, takže jej můžeme vzít, nasunout na pevný disk a ten zacvaknout dovnitř za čtyři plastové packy. V tomto případě je tedy samotná instalace disku bezšroubková. A potom si můžeme všimnout třech drátků, které vedou k přední části boxu. Zde je umístěna tříbarevná LED. Posledním krokem instalace, pokud se nám do toho ovšem bude chtít, je zakrytí čtyř šroubků v základně pomocí nalepovacích měkkých podstavců. Ty nám zajistí, že disk na rovné hladké ploše nebude způsobovat drnčení.




Příslušenství


V dolní části krabice máme především jednoduchý zatahovatelný textilní sáček v černého provedení s logem firmy Enermax, který by měl být voděodolný. To samozřejmě neznamená, že se s ním můžeme koupat, ale do jisté míry by vlhkosti vzdorovat mohl.



Potom zde máme kratší datový USB kabel a pokud by jeden USB konektor nezvládl napájet elektroniku boxu a disk, je zde ještě jeden kabel, který z dalšího konektoru přivede více šťávy. A nakonec je zde nezbytný sáček s dalšími šroubky a zmíněnými samolepícími podložkami.


Výsledky ATTO Disk Benchmark - USB 2.0



reklama