reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test 14 boxů pro 2,5" HDD: ve jménu mobility

8.9.2008, Jan Vítek, recenze
Test 14 boxů pro 2,5" HDD: ve jménu mobility
V tomto testu se zaměříme na externí boxy pro 2,5" mobilní pevné disky. Taková zařízení se dnes velmi hodí pro přenášení dat, protože jsou malá, nemusí vyžadovat zvláštní napájení a už i 2,5" pevné disky mají dnes příjemně velké kapacity a nestojí mnoho.

Chieftec Black Box CEB-25S


Společnost Chieftec také není třeba představovat. Její skříně jsou u nás již velmi dlouho známé a také dost oblíbené díky své kvalitě výroby a odolnosti. Bude proto zajímavé se podívat, jestli takovými kvalitami oplývají i externí JDD boxy. A že se toto zařízení jmenuje Black Box, tak tomu odpovídá i balení, kde jasně převažuje černá barva. Box je uvnitř umístěn v plastovém výlisku a dodatečně ještě obalen v celulóze, která je šetrná k jeho lesklému černému povrchu.



Toto zařízení stejně jako většina ostatních využívá kombinaci hliníku a plastu.

Model Black Box CEB-25S
Rozměry 133 x 78 x 15 mm
Hmotnost 95 g
Materiál hliník, plast
HDD 2,5" SATA 150/300
Rozhraní USB 2.0, eSATA
Kompatibilita Windows 98 SE/ME/2000/XP/Vista, Mac OS
Verze SATA - Black Box CEB-25S
IDE - Black Box CEB-25I

Hliník je zde černý a velmi lesklý, a dobře tak zvýrazňuje nečistoty, zvláště ty mastné. Doba je prostě taková, hledí se na estetičnost a praktičnost už tolik nejede.



Horní část disku má na sobě jak logo firmy, tak této modelové řady. Spodní část je již zcela holá, na bocích ale můžeme vidět celkem hluboké žebrování, které by v ideálním případě mělo sloužit k chlazení disku, ale obvykle se disky umísťují do plastových rámečku a pokud se okolní masy hliníku dotýkají, tak pouze minimálně. Uvidíme.



Přední část boxu má ve svém středu duhově vyvedený nápis BLACK BOX a po jeho stranách jsou podlouhlé průduchy. Zadní část má také nějaké, ale především zde najdeme veškeré porty - eSATA, mini USB a kulatý napájecí. Po stranách máme netradičně vyvedené plastové šroubky, jež můžeme celkem pohodlně odšroubovat i nehtem. A nesmíme zapomenout také na podsvícené tlačítko na horní hraně zadního plastu. Disk totiž podporuje funkci One Touch Backup, tedy zálohování jedním stiskem tlačítka.



Vnitřní konstrukce tohoto boxu je celkem klasická. Se zadním panelem vytáhneme také plastovou konstrukci, na niž se umístí pevný disk. Ten se zasune do připravených konektorů, zespodu přišroubuje a pak zasune zpět do hliníkového obalu. Vůbec nejde o nic složitého, nebo nestandardního.


Příslušenství


Chieftec byl na nás tak hodný, že k podporovanému eSATA rozhraní dodal záslepku do PCI slotů, díky níž si eSATA konektor můžeme vyvést na povrch skříně. A dále jsou zde příslušné kabely - eSATA, datový USB, napájecí USB, dále sada šroubků, CD s ovladači a nakonec také nezbytné jednoduché a neuzavíratelné pouzdro pro box. Manuál je černobílý, jednoduchý a moc zajímavého se z něj nedozvíme.




Výsledky ATTO Disk Benchmark - USB 2.0



reklama