reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test 14 boxů pro 2,5" HDD: ve jménu mobility

8.9.2008, Jan Vítek, recenze
Test 14 boxů pro 2,5" HDD: ve jménu mobility
V tomto testu se zaměříme na externí boxy pro 2,5" mobilní pevné disky. Taková zařízení se dnes velmi hodí pro přenášení dat, protože jsou malá, nemusí vyžadovat zvláštní napájení a už i 2,5" pevné disky mají dnes příjemně velké kapacity a nestojí mnoho.

RaidSonic Icy Box IB-221StU-B


Nyní načneme portfólio firmy RaidSonic, která pochází z Německa a nabídku má opravdu širokou. Tato firma se totiž přímo specializuje na úložné systémy, kam patří externí rámečky, NAS, mobilní racky, RAID systémy, atp. Icy Box IB-221StU-B je pak první z celkem šesti modelů, které si od RaidSonicu představíme. Přichází zabalený v tenké krabici se zeleno-černým potiskem, na níž se ukazují celkem tři verze - černá (v testu), růžová a bílá. Poslední verze však nemá na stránkách firmy zastoupení, pouze černá a růžová.



Obal má uvnitř lepenkové jádro, které chrání samotný box i příslušenství.

Model Icy Box IB-221StU-B
Rozměry 130 x 82 x 14 mm
Hmotnost 90 g
Materiál ocel, pogumovaný plast
HDD 2,5" SATA 150/300
Rozhraní USB 2.0
Kompatibilita Windows 98 SE/ME/2000/XP/Vista, Mac OS 9.1 a vyšší
Verze černý IB-221StU-B
růžový IB-221StU-P
bílý IB-221StU-W

Konstrukce tohoto Icy Boxu je velmi jednoduchá a je díky tomu vidět, že jde o low-endový model, který je určen spíše pro nenáročné uživatele. Celý box se skládá ze dvou kusů - lesklé a stříbrně zbarvené ocelové základny a potom z plastového víčka, které je na svém vnějším povrchu černě pogumované, díky čemuž se po hladké ploše příliš neklouže.



Kovová část má na svém povrchu pouze dvě samolepky, jednu bílou s modelovým označením a čárkovým kódem a druhou průhlednou s informacemi o certifikátech. Druhá část pak má na sobě nápis ICY BOX a na druhé straně dva průzory pro světelné diody indikující zapnuté napájení a práci pevného disku. Co se týče konektorů, pak ty se smrskly pouze na jeden mini USB, jinak na boxu nenajdeme vůbec nic.



Dovnitř se dostaneme odšroubováním dvou šroubků v zadní části. Tyto šroubky přidržují nejen obě části k sobě, ale také fixují vnitřní kousek plošného spoje. Ten ničím nepřekvapí - obsahuje SATA konektory, zmíněný mini USB konektor a na své druhé straně také dvě SMD světelné diody. Výrobce dovnitř také umístil dva šroubky pro smontování boxu dohromady. Toto zařízení můžeme označit jako slušně provedené. Dostatečnou pevnost mu dává kovová část, ale je otázkou, jak dobře se bude disk uvnitř chladit, protože jej od kovu udržují měkké podložky.




Příslušenství


Na to si nemůžeme stěžovat, protože dostaneme vše potřebné. Jednak je to celkem pěkně zpracované černé pouzdro s okolním švem a suchým zipem, dále malý černý šroubovák pro pohodlnou montáž, velmi jednoduchý manuál a nakonec kabel s jedním mini USB konektorem a dvěma dalšími USB na druhé straně pro zajištění dostatečného napájení.




Výsledky ATTO Disk Benchmark - USB 2.0



reklama