reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test 1TB externích disků s USB 3.0

7.6.2012, Jan Vítek, recenze
Test 1TB externích disků s USB 3.0
Na trhu se již nachází dost různých modelů externích disků pro rozhraní USB 3.0, z nichž jsme si několik s kapacitou 1 TB vybrali pro náš dnešní test. Podíváme se především na jejich výkon, který již nebude omezen rozhraním, ale použitým pevným diskem.
Rozhraní USB 3.0 se naštěstí již v PC světě dobře zabydlelo a dnes je přímo ostuda vypustit na trh nový počítač, který jím není vybaven. Nabízí nám totiž reálně až 10x vyšší přenosové rychlosti v porovnání s USB 2.0, takže již konečně nebude brzdit pevné disky ani flash disky (i když některé je dokáží již slušně zaměstnat), přičemž dle specifikací dokáže poskytnout i větší proud, což zase znamená kratší dobu dobíjení připojených zařízení (jde především o tablety a mobilní telefony). Nám ale dnes půjde pouze o výkon testovaných externích pevných disků.




- modely Seagate, Verbatim a Western Digital - stiskněte pro zvětšení -


Ty mají společné dvě věci - všechno jsou to modely využívající 2,5" mobilní pevné disky, a to s kapacitou 1 TB. Výjimkou je pouze A-Data Classic CH11 s kapacitou 500 GB, který jsme zařadili coby zástupce značky A-DATA, jelikož 1TB model se nám teď před dokončením testu nepodařilo zajistit.

Právě na samotných pevných discích bude záviset výsledný výkon. Kromě toho některé modely nabídnou i něco navíc, ať už půjde o nadstandardní výbavu v podobě softwaru, výbavy, nebo také možnosti si z disku udělat mediální úložiště dat či rovnou vyměnit rozhraní.




- modely A-Data, Hewlett-Packard a Silicon Power - stiskněte pro zvětšení -


Testované externí pevné disky s kapacitou 1 TB:
  • Hewlett-Packard Portable Hard Drive (P/N - WDBACZ0010BBK-EESN)
  • Seagate FreeAgent GoFlex (P/N - 100641030)
  • Silicon Power Diamond D10 (P/N - SP010TBPHDD10S3B)
  • Verbatim Store'n'Go Executive Portable Hard Drive (P/N - 53059)
  • Verbatim Store'n'Go SuperSpeed Portable Hard Drive (P/N - 53074)
  • Western Digital Elements Portable SE (P/N - WDBPCK0010BBK-01)
  • Western Digital My Passport Essential SE (P/N - WDBACX001BBK-01)

Pro srovnání jsme zařadili i 500GB model coby zástupce značky A-DATA:
  • A-Data Classic CH11 (P/N - ACH11-500GU3-CBK)


Hewlett-Packard Portable Hard Drive


Svého zástupce v testu má také společnost Hewlett-Packard a zrovna jde hned o disk, který má hladký a zrcadlově lesklý povrch. Nevím, proč se HP snaží své zákazníky trestat produktem, na němž zanechá viditelné rýhy i hadřík z mikrovlákna, ovšem rozhodně v tom není sám. I řada jiných firem si myslí, že u mobilního disku je nejlepší použít materiál, na němž by snad nechaly stopy i semišové rukavice.

Hewlett-Packard si pro své účely vybral pevný disk od firmy Western Digital a jde o klasický model s 5400 otáčkami za minutu. Jinak nabízí také software HP SimpleSave pro zálohování dat, čímž speciální výbava končí.

Model
Hewlett-Packard Portable Hard Drive
Rozměry a hmotnost
112 x 78 x 19 mm / 211 gramů
Materiál
lesklý černý plast
Typ disku a kapacita
Western Digital WD10TMVW-11ZSMS4 - 1 TB
Rozhraní
USB 3.0
Speciální vlastnosti / výbava
HP SimpleSave pro zálohování
Kompatibilita
Windows, Mac OS
Záruka
2 roky
Verze
pouze černá

Pokud byl tedy předchozí disk od A-Data lesklý jen na hranách, zde je tomu právě naopak. HP Portable Hard Drive je lesklý a pouze na přední a zadní hraně je plast zdrsnělý. Kromě modrého loga výrobce si můžete všimnout už jen nezbytného portu USB 3.0 a hned vedle je bílá LED kontrolka.





Na opačné straně jsou čtyři nízké gumové nožky, aby disk na stole nerezonoval a pevně seděl a samozřejmě také nezbytný informační štítek. Disk se také uprostřed mírně prohýbá, ale to není tak strašné.





V příslušenství je pouze nezbytný krátký USB kabel a vedle něj stručný manuál. A to je vše.




reklama