reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
21.2.2007, Jan Vítek, recenze
Dnes dokončíme test devíti 320GB SATA pevných disků, kterou jsme minule začali jejich popisem. Uvidíme, jak si modely značek Seagate, Maxtor, Western Digital, Samsung, a Hitachi povedou ve výkonnostních testech, abychom je mohli porovnat.
Dr.Wiza (3) | 24.3.200717:47
Nevite nekdo jak je to s polohou disku ? muzu je mit v pc naboku? ­(jako svisle­) Prave upravuju drzak disku a kdybych je mohl mit naboku taj by me to velice ulehcilo. Ale bojim se aby to tem diskum neublizilo. Nikde sem zminku o poloze nenasel, dokaze poradit nekdo zde ?
Odpovědět0  0
jaluvkap (18) | 24.3.200717:58
Disk muze byt bud horiaontalne nebo vertikalne ... nic mezitim, jinak mu to skodi ... takze na boku klidne
Odpovědět0  0
loupežník | 22.3.200718:19
btw, všimli jste si dutumu u testů z HDTach? Všechny testy jsou v rozmezí 11. ­- 16. března 2004­(!­). ­(­-:
Zajímavé ­(­-:
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3363) | 22.3.200718:35
To bude tim, ze jsem se na testovaci platforme neobtezoval nastavovat datim.
Odpovědět0  0
krysarr (162) | 22.3.200721:36
Slovo ­"datumů­" natož pak ­"dutumů­" však bohužel v češtině neexistuje, proto ani tvá poznámka není tak vtipná, jak byla zřejmě původně zamýšlena :(
Odpovědět0  0
Horymír Hojný | 20.3.200711:21
Zaujal mne disk Seagate Barracuda ES ­(ST3320620NS­). Prosím o odpověď, zda se jedná o tento disk http:­/­/www.czechcomputer.cz­/product.jsp?artno=42125 ? Pracovník CZK v diskuzi k disku totiž tvrdí, že se nejedná o stejný disk, jako ve vašem testu. Bude tento disk dobře pracovat s deskou P4P800E­-Deluxe, která podporuje pouze SATA I ? Je na disku přepínač na SATA I ? Děkuji za odpověď.
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3363) | 20.3.200712:55
Oznaceni jsem opisoval primo z disku, takze z nasi starny jde urcite o Barracuda ES ­- ST3320620NS. A podle vseho to je ten samy disk, jaky je uveden v odkazu ­- oznaceni i P­/N sedi.

Jinak vsechny testovane Seagate a Maxtor mely u konektoru jumper s prepinanim mezi SATA 1,5Gb­/s a SATA 3 Gb­/s. Vychozi nastaveni bylo u vsech SATA 1,5 Gb­/s.
Odpovědět0  0
krysarr (162) | 20.3.200713:53
Mám důležitý dotaz ­- při koupi nového disku je nastaveno SATA I či II?? Mám v novém PC Seagate ST3320620AS a WD3200AAKS. Dal jsem je tam prostě tak jak byly, netušil jsem, že mají nějaká ­"přepínátka­";­)
Kopírování mi běží max. rychlostí 50­-60MB­/s.
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3363) | 20.3.200714:04
Seagate bude mit s nejvetsi pravdepodobnosti zapnuty mod SATA 1,5 Gb­/s ­(nebo SATA 1, jak chcete­). WD ale bude mit nejspise zapnuty SATA 3 Gb­/s.
Odpovědět0  0
krysarr (162) | 20.3.200714:11
Děkuji:­)
A to mám prostě vytáhnout nějaký jumper? Co když jich tam bude víc...?­-­)
No jasně, vlastně tyhle disky už Master a Slave nemají, že?:­)
Takže ho vyhodit teda...
Mám na něm systém, tak abych něco neproved:­-S
Odpovědět0  0
bg | 15.3.200710:09
Mohli byste v závěrečných cenovkách odstranit N­/A, takový výraz totiž v češtině nemáme.
Odpovědět0  0
James_Radlle | 14.3.200722:33
Zdravim, potreboval bych vedet jak posuzovat tento hardisk ­( http:­/­/western­-digital.mironet.cz­/hdd­-wd­-caviar­-xl­-­-400gb­-­-wd4000aaks­-­-16mb­-­-sata300+dp73706­/ ­), jeho cena je velice lakava a tak si rikam proc kupovat 320 kdyz muzu za tu cenu mit 400. Zamyslim ho pouzivat na nahravani z tv karty. Myslite ze je to vhodna volba?
Odpovědět0  0
krysarr (162) | 15.3.20070:30
Omlouvám se, oprava:­)

Koncová cena 3222Kč?
Na nejlepší ceny pevných disků Seagate a WD se zeptejte vždy mě!­-­)­)

Nejlevnější WD4000AAKS:
http:­/­/www.dxt.cz­/?Mode=Sti&StiId=60547
3095Kč
http:­/­/www.xcomputer.cz­/DetailPage.asp?DPG=70922&CatId=18845858
3­238Kč

Nejlepší poměr cena­/kapacita si stále drží 320, ale 400 a 500 jim u šlapou na paty:­)

Nejvýhodnější disky dnes 15.3.2007:
320GB

http:­/­/www.computershop.cz­/eshop­/default.asp?mtc=0&cl­s=stoitem&stiid=26251&stiplname=seagate­-hdd­-320gb­-7200rpm­-16mb­-sata­-300­-nc­q
2207Kč
http:­/­/cybex.cz­/Produkt.aspx?Shortcut=SG­-610916
2305Kč
http:­/­/w­ww.agen.cz­/main.php?act=showtxt&id_txt=23202&catid=402
2362
http:­/­/www.cz­echcomputer.cz­/product.jsp?artno=37267
2388Kč
http:­/­/www.obchod.cz­/pro­ducts_detail.php?kod_zbozi=00040132
2390Kč
Odpovědět0  0
cml11 (419) | 13.3.20079:25
Test mi termínově docela kápnul do noty a testovaný Samsung mám od včerejška doma.Podle prvních zkušeností bych řekl, že se chová na můj vkus lehce odlišně než v testu.Rychlost jsem ověřoval jen HDTachem, kde jsem dostal ještě o ždibec lepší výsledky, které jsou nejspíš díky celkově o něco lepší testovací sestavě. H2wbench stažený odtud bohužel nezvládám spustit, jelikož s němčinou se nekamarádím a přemluvit ho ke spuštění testu se zatím nepodařilo.Slušelo by se udělat pro ten program nějaké jednoduché GUI, nebo alespoň anglickou dokumentaci. Každopádně i podle výsledků jednoho testu lze předpokládat, že tady rozdíl příliš nebude.V čem vidím rozdíl, jsou ostatní projevy disku.Pozitivně hodnotím absenci zde zmiňovaných vibrací. Disk se chová jak má a nevibruje. Negativně musím hodnotit teploty. Evidentně budou blízko ti, kdo tvrdí, že Samsung schválně zkresluje údaje z čidel.Jak jinak si mám vysvětlit, že disk hlásí teplotu o několik stupňů nižší než druhý disk v sestavě, zatímco přinejmenším subjektivně rozhodně studenější není? No a na závěr ještě jeden poznatek a sice k hlučnosti.V klidu je ukázkově tichý, nepíská ani nevibruje. Ale seek bych za dvakrát tichý nepovažoval.Dva roky starý Maxtor ho v tomhle směru směle položí na lopatky.Docela mě to překvapilo.Čekal jsem trochu kultivovanější projev v tomhle směru.Uvidíme jestli ještě pomůže zásah AAM, který je defaultně vypnutý.
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3363) | 13.3.20079:48
S h2benchw je to jednoduche. Anglictinu zapnete pomoci prepinace ­'­-english­'. Pak si jiz staci precist help, ktery se sam vypise. Pro odpovidajici vysledky je ale nutne provadet i zapisove testy, tedy s prepinacem ­'­-!­'. Jenomze ty se provedou pouze na nenaformatovanem disku, protoze program k nemu pristupuje primo.
Odpovědět0  0
cml11 (419) | 13.3.20079:56
OK, jak dorazím domů, vyzkouším. Díky!
Odpovědět0  0
cml11 (419) | 14.3.200722:34
Tak jsem si s tim programkem take trochu pohral a muzu potvrdit vase vysledky jak se dalo ocekavat. Se sestavou na cipsetu P965 a CPU C2D 3000MHz ­(FSB375MHz­) jsem celkove o kousek vys s vetsinou vysledku, ale vzdy je to jen velmi mirna odchylka. Pro srovnani tak uvedu jen aplikační index ­- 34,9. Po zapnuti AAM na nejvyssi stupen ­(Quiet­) se podle ocekavani zhorsi pristupova doba z cca 14 ms na 16 ms a diky tomu i celkovy index klesne na 32,9. Coz je stale jeste unosna hodnota, jelikoz i tak by to stacilo na vitezstvi v testu. Hlucnost seeku, na kterou jsem si v minulem prispevku trochu stezoval tak jiz klesla na prijatelnou uroven a disk se konecne stava vicemene tim co jsem od nej ocekaval. Takto se uz zvukovym projevem dostal na uroven meho starsiho disku Maxtor 6L160M0. Pri o neco lepsich vykonech a dvojnasobne kapacite urcite spokojenost.
Odpovědět0  0
Neználek | 1.3.200718:03
I tento test mi potvrzuje, že jsem neprohloupil, když jsem po legendárních a tehdy ještě tichých Seagate Barracudách IV přešel na Samsungy. Mám tři a teď plánuji samozřejmě zase Samsung ­- SATAII 500GB 16MB za cca 3.550,­- protože už nemám kam ukládat filmečky před zpracováním...
Odpovědět0  0
krysarr (162) | 1.3.200722:06
Kde seženeš takle levnou 500???? Nebo je to bez daně? :­-D
Odpovědět0  0
Moongo | 3.3.200710:34
Praha osobní odběr.
V CPS 3863 Kč s DPH a výpalnym.
V CZC 3994 Kč s DPH a výpalnym.
V TSB 3754 Kč s DPH a výpalnym.
Odpovědět0  0
cml11 (419) | 12.3.20076:35
Co je CPS?Google mi nabízí na prvních místech Českou parazitologickou společnost a český plynárenský svaz:)
Odpovědět0  0
James_Radlle | 15.3.200722:28
Prosimte jak se chova disk pri nahravani z tv karty ­(pocitam ze nahravas:­-­) ­) Je to ok???
Odpovědět0  0
Tomas O_ | 23.2.200723:29
Potrebuji disk specialne jen na grabovani videa z DV­/DV kamery. Cili je dulezita rychlost zapisovani velkych souboru.
Je lespi pro takovouhle prvi disk s 16MB cache, nebo staci jen 8MB?

Mozna bych ted koupil jednu 320 a pak k ni zapojil druhou do Stripu. Pokud mate zkusenosti ­- muzete mi poradit ktery disk by byl pro video editaci nejlepsi? Nektery mely se stripem proplemy ­(Seagate720.9?­)
Odpovědět0  0
krysarr (162) | 23.2.200723:50
Já chystám to samé a beru jen disky s 16MB!
WD 320 a Seagate 320, pochopitelně 7200.10 ­(.9 nee!!)
Odpovědět0  0
dr.zaasek | 23.2.200710:50
Já kupoval v listopadu ST 320GB řadu 7200.10 SATA2 a byl vyroben v Singapuru a potom v lednu ten samý a byl vyroben v Číně. Elektronika vespod je rozdílná! Výkon bohužel srovnat nemohu neboť ten první už vrní u kámoše v PC.
Odpovědět0  0
olsen. | 22.2.200714:18
A já zrovna před dvěma týdny koupil Seagate 250GB řady NS ­- nonstop pro raid, prý zvýšená životnost. Cena 150 koňur vyšší než obyč model... tak jsem se vykašlal na zkoumání toho či onoho a vzal to.
Odpovědět0  0
falkonovec | 22.2.200712:12
souhlasím s poruchovostí samsungu. také se priklanim k tomu ze wd a seagate jsou na tom lepe. sice nemohu mluvit o posledni rade samsungu, ale pocitam s tim ze to bude jako vzdy, nehlede na to ze je nejlevnejsi. A tim se take mohou inzeniri ze samsungu potom ohanet.
Odpovědět0  0
NorMack. | 22.2.200711:53
Zdravim vas! Mam take v PC samsunga 250GB ­(coz je tusim stejna vyvojova rada­) a ted uz spokojenost! Jede perfektne, rychle a tise. Ale je to par ALE!:­-­)
Na dobry kousek jsem narazil az na druhy pokus, prvni sel do kytek po cca mesici! Smart hlasil kondici disku 5%, delal chyby pri zapisu apod. Trpel i zminenymi vybracemi a dosti velke urovni. Oproti staremu samsungu ­(80GB­) je novy model celkove hlucnejsi, ale to jsem vzhledem k vykonu ochoten akceptovat...
Poskladal jsem ale se samsungy uz vice pocitacu a zatim vsechny funguji v pohode!
Teploty jsou nizke, mereno smartem, prstem :­) i laserovym merakem. Oproti par Seagatum je to pohodicka..;­-­)
Odpovědět0  0
SmartMole (93) | 22.2.200716:36
Takový stav může být způsoben opravdu jen neodbornou přepravou ­(rozumějte:­"Někdo s ním seknul o zem­").
Odpovědět0  0
Puko Hasita | 21.2.200721:10
No škoda jen že jste si nezapůjčili od každého dva kousky a nevyzkoušeli je v RAIDu docela by mně zajímalo zda se vyplatí kupovat do RAIDu WD RE nebo Seagate ES, které se chlubí že jsou k tomu stvořeni
Odpovědět0  0
mayday | 21.2.200718:11
Uvazujem nad kupou noveho disku, dufal som ze mi toto pomoze, ale som z toho volajaky zmeteny... ...hlavne z diskusie... ...naozaj je kupa disku loteria?... ...naozaj nemam ziadnu istotu aky kus dostanem?.. ...mam na mysli hlavne hlucnost ­(vibracie­)...
Odpovědět0  0
radekhulan (150) | 21.2.200718:35
Kup si Hitachi. Jsou rychlé, tiché a *spolehlivé*.
Odpovědět0  0
krysarr (162) | 21.2.200718:53
Jak pro koho:­)
Každý má prostě svýho miláčka, kterýho ti bude cpát. V jednom Computeru ­(22­/06?­) byl na téma fantismus ve výpočetní technice hezkej článek ­- čímž vás neoviňuju z fanatismu;­)­) ­(Možná eště tak sebe:)
Odpovědět0  0
Dr. HDD | 21.2.200719:00
Miášek :­-­)­).
Jaký HDD by si asi vybral Frodo?
Odpovědět0  0
krysarr (162) | 21.2.200719:17
Pokud vim, tak v Pár Pařmenů měl Glum ­"šipešek­" od Intelu;­)
Ale já radši AMD, všichni se mi smějou, páč ho mám rád, jelikož je hezčí!­-­))
Odpovědět0  0
xhlavra (3) | 20.8.200722:27
Jo taky sem uvažoval o Hitachi ale nevím jestli mám těm testům věřit nevím proč ale čekal sem prvenství spíše od SEAGATE a WESTERN DIGTAL.... no nevím nevím, neříkam že jsou to špatné disky ale o nějakém uvažuju !!!
Odpovědět0  0
Jan Dedek (29) | 21.2.200718:08
Také jsem podlehl a pořídil si Samsung 250GB 8MBcache jako systémový disk, ale už to nikdy více neudělám a až si pořídím nový bude tenhle jen na data. Uvedu pár věcí ze života, co mě na Samsungu vytáčí a srovnání uvedu vůči Maxtoru Diamond Max10 160GB 8MBcache

1. Při vypnutí proudu a spadnutí počítače systém hodně dlouho nabíhá, u Maxtoru se to nedělo

2. Při záloze systému pomocí TrueImage z Maxtora a přenesení na Samsung systém nikdy nenaběhne, musí se provést čistá instalace. Naopak to funguje bez problémů, systém nainstalovaný na Samsung přenesete na Maxtor a ten naběhne bez problémů.

3. Samsung jsem také kupoval kvůli tichu a teplotě, je pravda, že oproti Maxtoru je nepatrně tišší, ale chladnější ani náhodou.

4. Nevím jak to bude se životností a chybovostí tohoto disku do budoucna, asi ne moc růžově. Koukněte se do programu Everest na SMART hodnoty u disku a zaměřte se na položku ­"Hardware ECC Recovered­" u Samsungu jsem ještě neviděl číslo pod milion, ale většinou je to kolem 3 miliónů, tolik korekcí chyb při každém startu , to je opravdu síla. Ten Maxtor se pohybuje v desítkách, nejvyšší počet byl kolem 300 a tomu říkám rozdíl.
Odpovědět0  0
Dr. HDD | 21.2.200718:57
1. Mám SATA 250GB 8MB, tyto problémy nemám.
2. Dělal jsem Samsung­->Samsung taky Ok
3. Můj max. 32°C ­(teplota okolí 24.6°C­)
4. Maxšrot měří špatně.
Odpovědět0  0
Mr.W | 19.3.200717:55
mam samsung sp2014n ­(200g, pata­). je stary asi rok a pul a mam s nim oproti vyse uvedenemu komentari dobre zkusenosti. zatim jede 4148h, za tu dobu byl 892x zapnuty a hw ECC ma 15155. v klidu topi na 36 stupnu, coz je docela pohoda. jedina vada na krase jsou vetsi vibrace. do maxtoru bych asi nesel. z minulosti s nim mam takove zkusenosti, ze se lisi kus od kusu. nektere dobre, tiche a bezporuchove, jine naopak. ale treba mate jiny nazor.
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3363) | 19.3.200720:37
Minulost Maxtoru je od doby jeho koupe Seagatem irelevantni. Nyni se z nej ale stala znacka pro low­-endove vyrobky Seagate a to mu taky na kreditu neprida.
Odpovědět0  0
_b4k4ll4 | 21.2.200714:12
Výrazne lepší článok, taký sa často nevidí. Vďaka zaň.

V testoch boli aj dva disky s podporou STLER ­(time­-limited error recovery­), viem, že to má minimálny, prípadne až negatívny vplyv na výkon, ale predsa sú to primárne serverové kúsky. Možno sa mýlim, ale zrejme aj optimalizované pre chod v RAIDe. Domov si nikto jeden kus nekúpi, lebo sú drahšie oproti Desktop Edition. Preto mi príde ich zaradenie ok, ale porovnávanie už je mierne pritiahnuté za vlasy.
V treťom pokračovaní článku by teda asi mnohí radi videli testy v RAID ­(0 a 5­) a dokonca nielen na 1 radiči a už vôbec nie tom onboard ICH7R ­(poznáte predsa Adaptec?­).
Je to fikcia, uznávam, treba aspoň 2x toľko diskov ­- a to zapájanie a formátovanie a do pôv. stavu.. Taký článok by ale potešil o to viac. Tak snáď raz..
Odpovědět0  0
raulik | 21.2.200714:02
Ad vibrace : Mam v serveriku 5* Seagate 320Gb 7200.10, z cehoz 4* pata a 1 sata. Musim rict, ze 2 nevibrujou VUBEC, 1 trochu, 2 DESNE. Kdyz jsem toto konzultoval se znamymi, maji zkusenosti stejne. Jeden je parada, druhej je des bes. Tech 5 disku jsem kupoval v jeden den, takze bych i eliminoval moznosti vyrobnich rad. Znami je kupovali jindy a maji podobne vysledky. ­(Jeden znamej ma 3 tyto disky, druhej 2­). Takze bacha na jeden kus. Muze to byt nahoda, ze nevibruje. Jinak bigtower chieftec, radeji provozovany bez bocnic ­(nebot ty se rozjedou a hukot je neunosny­), vibruje skorem cely. Kdyz disky odpojuju, nebo necham jen ty nevibrujici, je nadherne ticho. Raptora mam ve svem pocitaci a proti temto seagate je to parada. Vibrace zadne. Tudiz problem je pouze v tom, ze u 7200.10­/320Gb u Seagate nevite co koupite. V czc mi na toto rekli, ze je to nezajima. Mel jsem sto chuti jim tam prinest celej server, aby slyseli ten kraval.
Odpovědět0  0
Martin YY | 21.2.200715:19
Mam tiez Seagate 320GB 7200.10 ­(SATA­), ked som ho zapojil do pocitaca s dalsim diskom ­(Maxtor 80GB­), tak zacala cela skrinka vibrovat. Ked je kazdy osamote v skrinke ­- ticho. Takze tie vibracie co pisete budu mozno vibracie z toho, ze v skrinke su dva pripadne viac diskov ktore nejakym sposobom zrejme rovnakou frekvenciou sice kazdy osamote nehlucne vibruju, ale oba spolu sposobuju mensiu burku :)
Odpovědět0  0
raulik | 21.2.200716:21
Toto jsem take overil.. Timto to neni. I kdyz bezi jeden disk samotnej tak je to husty.. Nejlepsi je ho strcit do ext boxu a ten polozky na stul z drevotrisky.. To je pak parada... Priklepovka do zdi hadr..
Odpovědět0  0
aurelius (23) | 21.2.200719:24
No ja ma v case disky tri. Vsechny jsou Seagate ­(Barracuda IV 40GB PATA, Barracuda 7200.9 160GB a Barracuda 7200.10 320GB­). Nemam s nima sebemensi problemy. Jsou ticha a teploty neprekracuji 36°C. Staci ma ne jeden 120 mm vetrak.
Odpovědět0  0
raulik | 21.2.200721:47
Ja nerikam, ze tento disk nemuze byt tichy, rikam, ze muze byt tichy, stejne jako muze extremne vibrovat.
Odpovědět0  0
kingbean | 13.3.200719:18
no tak ja mam 320Seagate 3 měsíce a mám ho na těch nexus blocích, vibrace na něm nepozoruji a asi předtim to nebylo žhavý, ale má šíleně pronikavý pískavý zvuk, ikdyž na něm nejede systém a nic po něm nechci, navíc když najíždí tak je to jako startt konkordu a dobíhá ještě 3 vteřiny po tom co je celý počítač off, fakt hrůza, přikoupil jsem WD 80 typu AAJS jako byla v terstu a opravdu super tichý disk jen si občas chroupe, z čehož nebolí hlava
Odpovědět0  0
jan.kulhavy | 21.3.20077:59
Tak mam doma SEAGATE Barracuda 7200.10 320GB ve skrini GMC H­-60
Tady v testu pisi ze :“Vydává totiž jasně slyšitelný svištivý zvuk ve vysokých tónech“
To u mne nehrozi, v klidnu je krásně tichý, vibrace žádné, ale je pravda že při seeku a práci je celkem slyšet.
Odpovědět0  0
krysarr (162) | 21.3.20079:46
Já ho mám už taky asi měsíc a neslyšim skoro nic ­- ve srovnání s Maxtory 120 a 200 je to ticho ;­))
Odpovědět0  0
foxa | 21.2.200720:03
Chieftec bigtower ­(Dragon DA­-01SL­) a vibracie? :­)­)­) Mam ho uz par rokov a v nom 2x Raptor, 1x wd3200ks, 7 aktivnych ventilatorov ­(vratane tych na gr., v zdroji a na procesore­) a vibracie teda nepozorujem. Hluk je pritom podstatne nizsi nez u vacsiny bezne predavanych PC ­(a to je postaveny vedla stola­) ­- pocujem len jemne vrnenie. Rukami mi presli rozne skrine ­(vratane znackovych­), ale tuto by som nemenil ani nahodou. Vsetko nadherne zapada ­- plna spokojnost.
Odpovědět0  0
Lukas - gruppe | 21.2.200712:45
no panove bacha, mam sice 2 nove Samsungy 250 a 5OOGB, 2 nove WD 25OGB YS a JS a jeden ,,stasi,, Maxtor MAX LineIII. A u kazdeho disku vyrobce uvadi zivotnost disku...u Samsungu je to 5OO ooohod a u WD 1 000 000 az 1 200 000 u RE. Cili Samsungu se taky malicko bojim, ale verim ze diky mnohem lepsimu chlazeni neco vydrzi...preci jen sli do dataserveru :)
Odpovědět0  0
Lukas - gruppe | 21.2.200712:34
Mam ted nove Samsungy dva 25OGB PATA a 5OOGB SATA...nejen ze byly sakra levne, jsou tez subjektivne velmi tezke...coz asi bude holt kusem slitiny na chlazeni, v tom bych videl jejich nizke teloty a nizkou hlucnost. samotneho me prekvapili, doted jsem byl totiz zastanecem WD ­(mam 25OGB STATA YS a JS­) a ,,starsiho,, Maxtor MAX LineIII 25OGB. A Samsungy vazne nic neztraci a navic pridavaji jeste ticho :­) Max spokojenost :)
Odpovědět0  0
Fikus Kukis (136) | 21.2.200713:01
Tiez mam v PC 3 Sata Samsungy ­(80GB system + 2x 250GB data­)a musim potvrdit, ze su naozaj chladne a tiche. Prekvapive je, ze najhlucnejsi je prave najmensi 80GB.
Odpovědět0  0
guzii (375) | 21.2.200714:23
ta cena je hlavně u 500GB verze velmi podezdřele zajímavá...otázka co za ní stojí.
Odpovědět0  0
okiii | 2.8.200715:20
nejspis to bude tim ze neutracej penize za reklamu jako seagate
Odpovědět0  0
masakr2 | 21.2.200711:38
Tak tenhle test mě opravdu nepotěšil. Není to ani měsíc kdy jsem si koupil podle svého mínění skvělý 320gb disk a teď koukám, že je zde na posledním místě :(
Odpovědět0  0
cml11 (419) | 12.3.20076:28
neboj, za dva roky budou na chvostu všechny:)
Odpovědět0  0
George_gray (35) | 21.2.200711:09
Kdybyste měli Raptora, tak byste si pak vážili všech ostatních HDD daleko víc a neřešili, jestli tenhle je o 1dB hlučnější než ten druhý... :­-)
Odpovědět0  0
Sprymar (17) | 21.2.200712:24
Yooo mam v masne 6 HDD z toho 4x 74 GB WD raptor a 2x 250 WD 16 SE mam radost kdyz slysim cvrkot aspon vim ze to neco dela heheh ­(ale i na odhlucneni sem myslel... vylepil sem bednu tlumicim materialem a mam klid­) cvrkani jen lehce leze do ucha a to je v pohode. Teplota je resena 2x 12 cm ventilator v cele bedny a drzim ji na unosne teplote pod krytickych 45°C. zdar Sprymar IT tech.
Odpovědět0  0
krysarr (162) | 21.2.200712:42
45 je dost ale! A co znamená krytických??­-o
Odpovědět0  0
makakova hlava (26) | 21.2.200716:21
45 je este v pohode
Odpovědět0  0
mech13 (423) | 21.2.200712:28
jojo ratptor ten si to chrousta:­) ale zase je to trosku jina liga
Odpovědět0  0
krysarr (162) | 21.2.200711:02
Jenže tenhle test si nevšímá poruchovosti ­- a tu maj stejně nejmenší Seagate a WD, takže zůstanu u nich:)
Odpovědět0  0
Miroslav Jindra (221) | 21.2.200711:09
podle jake statistiky? a mluvis o aktualnich modelech nebo o modelech 2 roky starych. Pokud o aktualnich, tak se obavam, ze zadna dlouhodoba statistika jeste neni.
Odpovědět0  0
Moongo | 21.2.200711:13
Sluší se uvést za jaké období + zdroj ze kterého jste čerpal.
Jinak je vaše tvrzení pouze prázdný plk!!!
Odpovědět0  0
krysarr (162) | 21.2.200711:25
Zdrojem je počet reklamovaných disků. A ten je prostě u Seagate a WD nejnižší. Ví to každý, kdo pracuje na reklamacích.
Odpovědět0  0
Moongo | 21.2.200712:11
"Zdrojem je počet reklamovaných disků­" z křišťálové koule že :­-­).
Odpovědět0  0
Albedo | 22.2.200713:25
Ale kus, samotny pocet reklamaci, at jakkoliv presny ti prece vubec nic nerekne. Je potreba znat PODIL prodanych a vyreklamovanych.
Odpovědět0  0
radekhulan (150) | 21.2.200716:41
A přesně o tom to je. Základní charakteristikou disku je jeho SPOLEHLIVOST, která se bohužel nedá v testu změřit.

Kam jsem nasazoval Samsung disky, tam jsou problematické, zatímco WD, Seagate a Hitachi drží.

Samsung se posunuje mezi high­-end společnosti, ale disk, který má vydržet 5 let, bych si od něj zatím nekoupil. Nemá na to dost zkušeností.
Odpovědět0  0
me | 7.3.200719:25
Osobne mam se Samsungy opacnou zkusenost, zatim mi zadny neodesel. Rozhold jsem se pro ne jiz pred lety, kdy jsem mel nekolik WD, IBM a SE, ktere mi po par letech ­(po zaruce­) odesly. A tak jsem se jednou rozhodl pro disky Samsung, ktere sice nebyly na vykonove spici ani nebyli doporucovane, ale byly tiche a chladne. A do dnesniho dne mi zadny nedodesl a jsme spokojen. Jen vzorek, cca 5 kusu ruznych velikosti ­(40, 80, 160, a 300GB, ATA­); bezi prakticky porad, ale trebe je PC s Linuxem jen neumi vytizit...
Odpovědět0  0
koník | 11.3.200713:27
Co se týká poruchovosti Samsungu??? Nevlastním disky tohoto výrobce příliš dlouho­(cca 1,5 roku­), ale zatím můžu jen chválit.
A vaše vychvalovaná WD si můžete strčit za klobouk, po půl roce provozu mi SATová 250­-ka hodila chybu ve SMART: Write error rate a disk šel do kytek, teda spíš na reklamačku, vzal jsem si místo něj Samsung a je po problémech. Možná jsem měl jen špatnej kus, ale o to v dnešní době jde. Lidi dnes dají na první zkušenost. Možná je to špatně a možná ne... já na ní dal a zatím nelituji.
Odpovědět0  0
hansss | 16.3.200714:15
jojo nemá zatím jméno u hdd, ale já s tím zatím neměl problémy, uvidíme za 2 3 roky a jestli klekne, tak ti volížu nohy 8­-D
Odpovědět0  0
Hugo.v.r. | 11.9.200720:53
Sice už trochu out, ale něco jsem hledal a narazil na tuhle diskusi a nedá mi to nezareagovat na zasvěcená stanoviska...v reklamacích dělám od roku 2001. Nejčastěji lidi nosí to, co nejvíce prodáváme, tedy WD. Zbytek je tak nějak nastejno, Seagate drží druhou příčku, Hitachi třetí. Ovšem náskok WD v procentu prodej­/reklamace je drtivý. Soukromě jsem měl pořád Hitachi a pořád spokojenost. Jen jednou jsem zkusil Seagate a po třech měsících reklamace a výměna za továrně repasovaný...
Závěr:to množství disků vyreklamovaných v sériově vyráběných stovkách PC mně od WD jasně odrazuje. A způsob reklamací u Seagate totéž. Hitachi ač proklínaný mně nezklamal, ač ani odborníci od nás z vývoje mi nevěří...
Odpovědět0  0
krysarr (162) | 13.9.200716:00
Já mám už spoustu měsíců jen WD ­- 320, 500 a externí 1TB a žádný problém. Systém mám pravda na Seagate 320 ;)
Odpovědět0  0
Milinko | 21.2.200710:50
Ty vibrace jsou u S. opravdu brutální. Mám 250Gb verzi ve skříni CoolerMaster C5 a když se HDD rozjede tak je to mazec,chrastí jak šílený...docela to vadí.
Odpovědět0  0
Doom (18) | 21.2.200710:56
zajímavé. mám SATA Samsung 250 GB ve skříni Foxconn a pokud se nepodívám na kontrolku aktivity HDD, tak ani nevím, že pracuje
Odpovědět0  0
Lukasss | 21.2.200711:12
Mám sice starší disk Samsung ­(SATA­) a mohu potvrdit, že disk je opravdu hodně tichý ­- i při seeku. Jedinou nevýhodou jsou doopravdy znatelnější vybraci. Nicméně ty lze, dle mého názoru, potlačit snadněji, než hlučný disk vydávající odporné vysoké pískání.
Odpovědět0  0
Moongo | 21.2.200711:16
Mám sice Samsung PATA 250GB 8MB ale nic takového se mi neděje.
(Skřín AKASA Zen Black)
Odpovědět0  0
pfila | 11.4.200721:23
mam samsung 250GB Sata typ SP2504C a taky ho skoro neslysim, uz jsem koupil asi 10 samsungu do ruznych sestav a zatim zadny problem
Odpovědět0  0
rs (52) | 21.2.200710:42
No ale ty vibrace jsou třeba u mě zásadní problém. Mám od Samsungu dvoustovku a počítač jsme kvůli tomu harddisku odhlučňoval půl roku ­(i dvanácti kilový Chieftec to roztřese :­-D­). Jinak se Samsungem spokojenost.
Odpovědět0  0
Moongo | 21.2.200710:08
S prvním místem nelze jinak než plně souhlasit :­-­)!!!
Odpovědět0  0
ljelinek | 21.2.200710:03
na QuietPC stale doporucuji Samsungy jako nejtissi disky.
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3363) | 21.2.200710:28
Coz o to, ony testovany kus o sobe tichy byl, ale prenasel dost silne vibrace. Nevim, jestli tak cini vsechny, kazdopadne je nemozne take vsechny otestovat. A i kdyby, zaruku, ze dostanete zrovna tichy kousek, tu nemate zadnou. Zcasti i proto jsem se nakonec priklonil k celkovemu vitezstvi Samsungu.
Odpovědět0  0
zivan_old (1) | 21.2.200712:10
Rekl bych, ze zrovna vibrace jdou ­"nejlevneji­" potlacit. Za par korun sezenete redukce pro umisteni disku do 5,25­" pozice s utlumenim vybraci.
S hlucnym seekem se tezko bojuje, pomaha jedine kompletni uzavreni disku do boxu.
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3363) | 21.2.200712:34
Tyto redukce za par korun ale maji na tlumeni vibraci jen minimalni ucinek a jsou to prave vibrace, ktere se tlumi nejhur
Odpovědět0  0
guzii (375) | 21.2.200714:19
Mno dle mě také vibrace nejvíc poškozují disk­(vysoké teploty taky­) a co hlavně, svědčí o tom, že není něco dobře­-ať už je to vyvážení ploten nebo něco jiného.
Odpovědět0  0
dabl | 21.2.20078:54
To jsem si oddechl ­- Samsunga jsem si koupil minulý pátek a nebyl jsem si úplně jistý ­- s touto značkou HDD jsem neměl zkušenosti. Musím souhlasit, že tento disk má opravdu samé pozitiva ­- nejlevnější, nejtišší a nejméně topí ­(ve skříni mám 3 další SATA HDD Seagate, WD, Maxtor tak mám s čím srovnávat­). Jsem rád, že mé pocity, dojmy a výstupy čidel se potvrdily i na profesionálnější úrovni ;­-­)
Odpovědět0  0
Spacer | 24.5.200722:12
Od Samsungu ma odradza uz samotna znacka.
Odpovědět0  0
Foxa | 21.2.20078:44
Z vlastnej skusenosti som zistil jednu vec: vzhladom na to ­(a kedze som si pred casom robil vlastne testy vykonu diskov v zavislosti od typu suboroveho systemu, nastavenia roznych velkosti clustrov, roznych typov dat ­- male, velke a mix velkosti suborov, taktiez vplyv velkosti stripov v RAID0 ­- to vsetko v roznych kombinaciach­), mozem povedat, ze vysledky programov typu HDtach ­(hoci som tomuto programu pred tym doveroval­) su pre pracu pod Windows celkom irelevantne. Ovela realnejsi obraz som dostal zo Sandry ­- tam napr. vysledky zodpovedali ­(minimalne tendecie vysledkov­) vysledkom realneho kopirovania realnych suborov v praxi ­(co sa o HDtachu a pod. neda povedat ani nahodou­). Skratka ­- vplyv suboroveho systemu a Windows je pre realne nasadenie podstatny.
Inak ­- hoci mam vyhrady voci niektorym veciam ­- vdaka za test.
Odpovědět0  0
George_gray (35) | 21.2.20078:40
Perfektní práce, každý si může podle jednotlivých grafů vybrat ten ­"svůj­" disk, který podle stylu práce bude pro něj nejlepší.
Opět se potvrdilo, že Hitachi a Samsung jsou výkonově na špici už pár let, a hlavně jejich výkony jsou vyrovnané víc než WD nebo SG.
Odpovědět0  0
Airwar (233) | 21.2.20077:55
Za takové testy si zasloužíte pochválit.

výsledek testů mě zase tak nepřekvapil, spíše mě potěšilo že mnou preferované disky WD RE které volím z důvodu bezpečnosti si stojí ve prakticky využitelných výkonových parametrech velice dobře.
Odpovědět0  0
WigoMortarius | 5.3.200715:05
Ano ja som si kupil WD RE 4 do nového PC lebo v predošlom teste dopadli lepšie ako v tomto paradoxne ale skor ide o to co to bude robit ked sa to da do pola myslim ze tam vykon stupne rapidne...dnes uz mat len single disk nic moc...
Odpovědět0  0
krysarr (162) | 5.3.200715:22
Když mi u RAIDu odejde 1 disk, tak mám všechny data v háji ­- nevim, jaká je v tom výhoda:­-­) ­(Myslím RAID na spojení 2 disků, ne zálohovací)
Odpovědět0  0
mastermind (217) | 21.2.20077:09
Tak ani druhá část nezklamala! Opravdu krásný a dovolím si říct velmi hodnotný test. Jen tak dál!
A tady jsou chybky:
-
"...SpinPoint T166. Hodnota 200Mb­/s je však více než...­" ­(HD Tach­)
-
"Co se týče posledních míst, pak zde bych vše v pořádku ­- Westerny opravdu nepředvedly dobrý výkon.­" ­(h2bench­)

Až na tyto kosmetické vady a absenci energetické náročnosti disků paráda! I když v podstatě spotřeba, alespoň rámcově, se dá odvodit od teplot disků v zatížení.
Odpovědět0  0
Ja . | 21.2.20072:59
Zajimalo by me, jestli bylo nejak overeno?, zda­-li teplotni cidla meri spravne.
Mam zde recenzovaneho Samsunga HD321KJ ­(a starsiho Seagate7200.9­) Kdyz po zapnuti PC zkontroluju teploty ve SpeedFanu, tak ten Seagate ma cca 20­-22°C a Samsung 14­-16°C, takze jeho cidlo meri urcite spatne. Po ustaleni teplot ­(a pricteni 6°C jako offset­) ma dokonce o 1­-2°C vic.
Odpovědět0  0
sirt2 | 21.2.20078:32
Mám Seagate 7200.10 PATA, a s teplotou je hodně špatný ­- neměřím jí, ale ruku hřeje hodně ! Provozuji jej v externím ­(hliníkovém­) rámečku přes firewire­/USB.
Odpovědět0  0
martinzxd | 21.2.20078:54
Kde je zase hlučnost!!!!
Odpovědět0  0
speedsnail (149) | 21.2.200710:12
Že by v první části testu?
Odpovědět0  0
Tomahawk2 | 21.2.200713:07
jo jo k tomu se připojuju .. mám
Samsung SP2004C ­(200GB­)
Searate 7000.8 ­(300GB­)

při meření digitálnim teplomerem mi vyšllo, že ten Samsung ukazuje o 7°C mín než je realita
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.