reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test 4 flash disků s USB 3.0

18.2.2011, Jan Vítek, aktualita
Test 4 flash disků s USB 3.0
Na trhu se již objevilo dost flash disků s rozhraním USB 3.0, abychom mohli provést test několika z nich. Oproti těm předchozím s USB 2.0 bychom se konečně mohli dočkat produktů zajímavých i pro náročné uživatele. Dnes se zaměříme na kapacitu 16 GB.

Pretec i-Disk Rex 100


Od společnosti Pretec dorazil zástupce i-Disk Rex 100, který patří do skupiny Technology. To je docela příhodné, když vezmeme v potaz, že ostatní tři rodiny flash disků Pretec jsou Value, Style a Multi-Function. A stejně jako u firmy A-Data model S102 vychází z USB 2.0 verze C905, pak zde disky Rex 100 vychází ze série Tango 266X, či pomalejších Tango 166X.



Disk přišel zabalený stejně jako A-Data S102, tedy v plastovém výlisku zasazeném do papírového obalu, takže je snadné jej otevřít i rukama. Kromě něj se v obalu nenachází už vůbec nic. Nyní přichází na řadu specifikace:

Model
Pretec i-Disk Rex 100
Rozměry
74 x 18 x 7 mm
Hmotnost
12 g
Materiál
hliník (modrá metalíza) + plast
Kapacita
16 GB (8, 32 GB)
Výkon
70 MB/s čtení
40 MB/s zápis (u 32GB verze až 55 MB/s)
Zabezpečení
Ikona Odkaz na databázi
Cena: cca 1150 Kč s DPH

Pretec však na svých stránkách u prezentací flash disků téměř nezmiňuje přenosové rychlosti, a tak bylo nutné hledat jinde. Internetové obchody se shodují, že 16GB verze disponuje přenosovými rychlostmi 70 MB/s při čtení a 40 MB/s při zápisu. A i v tomto případě se model s vyšší kapacitou může pochlubit výrazně rychlejším zápisem a naopak, 8GB verze nám nabídne zápis o rychlosti pouze 20 MB/s.



Tělo flash disku i-Disk Rex je velké zhruba jako A-Data S102, ovšem má jednak jednodušší tvar a je výrazně tenčí. Hlavní část tvoří broušená hliníková schránka s modrou metalízou, logem Pretec na jedné straně a označením Rex 100 na straně druhé. Jeho provedení odpovídá ostatním dnes testovaným diskům, takže zde máme prostou krytku konektoru, která je v tomto případě ale hliníková a vyložená plastem, jenž zajistí dobré uchycení. To buď na konektor, nebo na zadní část s očkem pro poutko.



Zpracování se mi subjektivně zamlouvalo u tohoto flash disku nejvíce, a to díky kvalitnímu materiálu, štíhlému tělu a elegantnímu vzhledu. A nyní se už pojďme podívat na poslední testovaný model od firmy Transcend.
reklama