reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test 4 flash disků s USB 3.0

18.2.2011, Jan Vítek, aktualita
Test 4 flash disků s USB 3.0
Na trhu se již objevilo dost flash disků s rozhraním USB 3.0, abychom mohli provést test několika z nich. Oproti těm předchozím s USB 2.0 bychom se konečně mohli dočkat produktů zajímavých i pro náročné uživatele. Dnes se zaměříme na kapacitu 16 GB.
Nejdříve si zopakujme testovací sestavu založenou na platformě Intel. Co se týče předešlých testů flash disků s USB 3.0, k dispozici je prozatím jeden, a to Kingston DT Ultimate 3.0. Ten tedy nebyl testován na stejné platformě s ostatními disky.
  • Základní deska - Gigabyte GA-H57M-USB3
  • Procesor - Intel Core i5-661
  • Paměti - 2x 4 GB Kingston KHX1600C9D3K2/8G
  • Grafická karta - integrovaný Intel GMA HD
  • Pevný disk - 1TB Samsung Spinpoint F3 - HD103SJ
  • OS Windows 7 - 64bit

Výkonnostní testy


Podívejme se nyní zaměřit na testy týkající se výkonu flash disků ohledně přenosu dat. Vybrány pro to byly jednak praktické úlohy, které se týkaly v první řadě kopírování (čtení a zápisu) jednoho 700MB souboru a pak to byl stejný test, v němž jsme ale využili sto fotografií o velikosti cca 3 MB. A pak jsme ještě na flash disky pustili ATTO Disk Benchmark, jehož úkolem je otestovat rychlost čtení a zápisu daného úložného zařízení v závislosti na velikosti souborů.

To můžeme považovat za syntetický test, což nám potvrdí i ten fakt, že se jeho výsledky od praxe mnohdy markantně lišily. Na druhou stranu ale tento test také dokáže ukázat, že můžeme očekávat problémy. A jak bude vidět z přiložených screenshotů, u všech disků se pracovalo s celkem 2 GB dat, tedy největší nastavitelnou kapacitou.





První dva grafy ukazují tedy reálné testy přenosu jednak velkého souboru, kde mohly disky dosáhnout svého maxima a pak je tu test s přenosem menších souborů, čili fotografií. Bohužel jsem se dočkali neslavných výsledků, a to v druhém testu, jinak přenosové rychlosti zhruba odpovídaly specifikacím. Pokud jsme tedy na disky začali kopírovat menší soubory, u všech až na A-Data Nobility N005 nastal značný propad. Ten byl stejný při kopírování pomocí Průzkumníka i Total Commanderu.

To se v praxi projevovalo tak, že po pár zkopírovaných souborech se systém najednou zamyslel a přestal kopírovat, což mělo za následek citelné zpomalení zápisu. Tento problém nastal i u portů USB 2.0 na stejné základní desce a pak se projevil i u notebooku Asus B80A (USB 2.0). A dle očekávání se to netýkalo modelu Nobility N005, a to ani v jednom případě. Ten i na rozhraní USB 2.0 měl při zapisování maximální výkon a nepotřeboval se při zápisu fotografií "rozmýšlet".

A jak se na to tváří ATTO Disk Benchmark?





Nesourodé výsledky v prvním grafu mají na svědomí trošku zmatečné výsledky, jak ostatně uvidíte na obrázcích dole. Druhý graf již ukazuje maximum, jehož jsou disky schopné dosáhnout, které obvykle zde dosahuje vyšších hodnot, než jakých se dočkáme v reálném použití. To je u ATTO naprosto normální. Zde se dá říci, že výsledky zápisu víceméně refektují realitu, a to včetně zmatku u menších souborů. Posuďte sami:


A-Data Nobility Series N005 - 16 GB


A-Data Superior Series S102 - 16 GB


Pretec i-Disk Rex 100 - 16 GB


Transcend JetFlash 700 - 16 GB

Jediný flash disk s klasickým průběhem nárůstu výkonu se zvyšující se velikostí přenášených bloků dat je v tomto případě první A-Data Nobility N005. Ostatní to mají kostrbaté a nejvíce z nich Transcend JetFlash 700. Nelze se pak divit, že si model N005 od A-Data při zápisu fotografií ani moc nepohoršil, zatímco ostatní šly s výkonem ke dnu.
reklama