reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test 4 nízkoprofilových CPU chladičů

8.3.2012, Jan Vítek, recenze
Test 4 nízkoprofilových CPU chladičů
Nedávno jsme přinesli test 5 výkonných procesorových chladičů, po nichž nyní přichází na řadu 4 nízkoprofilové modely od firem Cooler Master a Scythe. Ty se budou hodit při sestavování HTPC a jiných počítačů uzavřených v nízkých skříních...

Scythe Big Shuriken 2 rev. B


Adeptem na vítězství v našem testu rozhodně bude Big Shuriken 2 rev. B, další chladič od firmy Scythe, který má výhodu ve velkém 120mm ventilátoru i mohutném těle. Přesto ale ani on nepřesahuje výšku 6 cm. Těšit se můžeme také na to, co předvede pět duálních heatpipe rozvádějících teplo do velké masy žeber, jež tvoří podstatnou část celkové hmotnosti 410 gramů.





Tento chladič zaujme svou velkou plochou žeber, která jsou prošpikována pěti teplovodivými trubicemi, a to každou hned dvakrát. Můžeme tedy očekávat, že odvod tepla od základny bude velmi dobrý, ale otázkou pak bude, jak se s hustě uloženými žebry vypořádá nízký 120mm ventilátor, jehož statický tlak ani na nejvyšší otáčky není moc působivý.

Model
Scythe Big Shuriken 2 rev. B (SCBSK-2100)
Rozměry
135 x 125 x 58 mm
Hmotnost
410 g
Materiál
5x duální 6mm heatpipe, hliníková žebra, měděná základna
Ventilátor
120 x 120 x 12 mm
500 - 2000 RPM (+/- 10 %)
9,32 - 33,67 dBA
12,13 - 45,47 CFM
0,11 - 1,35 mm H2O
kluzná ložiska
Kompatibilita
Intel LGA 775, 1155, 1156, 1366, 2011
AMD AM2, AM2+, AM3, AM3+, FM1
Verze
pouze tato

Použitá hliníková žebra mají tloušťku 0,3 mm a mezi sebou pak rozestupy široké necelý milimetr, přičemž tyto rozestupy jsou pravidelné.





Co se týče heatpipe, pak využity byly klasické 6mm trubice, jejichž středy jsou uzavřeny v základně a oba konce pak navazují na žebroví.





Více než polovina plochy žeber je však velmi nízká, takže heatpipe neprocházejí skrz ně, ale jen jsou do nich zapuštěny asi z poloviny. Pouze pod základnou jsou žebra dvojnásobně vysoká, takže obepínají celé trubice. Ventilátor tak bude mít o to méně práce s profouknutím tak tenkého těla a bude zajímavé sledovat, jak se s tímto vypořádá GeminII M4, jehož žebra jsou celkově vyšší.





Základna chladiče i styčná plocha u tohoto chladiče nepřekvapí. Máme tu čtyři závity, z nichž dva jsou nebezpečně blízko okraji, ale v důsledku jsem v tom při instalaci neviděl problém. Styčná plocha je pak hladká a zrcadlově lesklá, i když na hraně odrazu stejně jako v předchozím případě můžete vidět nerovnosti, které bude třeba vyplnit teplovodivou pastou.


Příslušenství


Big Shuriken 2 rev. B má podobné příslušenství jako předchozí Kozuti, ovšem to bylo doplněno o pár dílů, z nichž je nejviditelnější černý zadní rámeček, který by měl zpevnit základní desku z opačné strany, aby se tak neprohýbala. U chladiče Kozuti totiž skutečně můžeme zaznamenat, že se deska po instalaci prohne.





Vedle toho tu jsou ale obvyklé spony, které v tomto případě dovolí i instalaci na nejmodernější socket Intelu - LGA 2011 - pro procesory Sandy Bridge E. Nakonec ani zde nechybí sáček se šroubky, matičkami, podložkami, teplovodivou pastou i malým klíčem.


Instalace


Procedura instalace byla u chladiče Big Shuriken 2 rev. B zatím nejobtížnější v testu, ale odměnou se stal pevně přichycený chladič, s nímž nehnete. I zde si nejdřív na chladič přišroubujete vhodné spony, přičemž v tomto případě na rozdíl od Kozuti již byly závity v základně dobře protaženy.





Pak je třeba namazat procesor pastou, obrátit si chladič a z druhé strany jej přes zadní rámeček přichytit šroubky. Jenomže ještě mezi sponou chladiče a základní deskou mají být ochranné podložky, takže řešením pak je umístit rámeček, protáhnout šroubky, které se z druhé strany zajistí gumovými podložkami a pak musíte ony šroubky nasměrovat do závitů ve sponách. To činíte víceméně poslepu, ale i tak to není s trochou umu moc složité. Zachycené šroubky pak už snadno křížem dotáhnete nadoraz.
reklama