reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test 400GB SATA disků - 1. část (představení)

29.5.2007, Jan Vítek, recenze
Test 400GB SATA disků - 1. část (představení)
Již je to několik měsíců, co jsme uvedli test 320GB disků s rozhraním Serial ATA. Nyní je s klesajícími cenami již čas se posunout o stupínek výš, což není nic jiného než 400 GB úložného prostoru, kde své desktopové a případně enterprise modely nabízí celkem čtyři výrobci. Modelů na posouzení bude celkem osm.

Western Digital RE2 – WD4000YS


Posledním diskem v testu je Western Digital RE2 – WD4000YS. Pokud bych k němu hledal analogický výrobek z dnešní nabídky, pak by to byl jednoznačně Barracuda ES. Nejedná se sice o Enterprise edici, ale o edici RAID (RE – RAID Edition), ale jinak se tento disk také chlubí hodnotou MTBF 1.200.000 hodin při 100% pracovním cyklu, má zvýšenou toleranci vibrací a nabízí limitovanou 5letou záruční lhůtu.



modelové označení
WD4000YS
kapacita
400 GB
velikost bufferu
16 MB
rozhraní
SATA 3Gb/s
buffer
300 MB/s
SATA vlastnosti
NCQ, Staggered Spin-up, RAFF
počet sektorů
781.422.768
počet ploten
N/A
počet hlaviček
N/A
přístupová doba
8,7 ms
12V Amp Read/Write
550 mA
5V Amp Read/Write
850 mA
MTBF
1.200.000
start / stop
50.000
operační teploty
5 - 60°C
operační tepl. gradient
N/A
operační šok
65 G / 2 ms
neoperační šok
250 G / 1 ms
hlučnost
28 dBA
AAM
ano

RAFF - Rotary Acceleration Feed Forward – dle firmy poskytuje ve své třídě nejlepší tolerance vibrací, což má zajistit bezproblémový chod v náročném prostředí, kde kolem disku vrní několik dalších (serverové racky, apod.). Samozřejmě ale tyto nadstandardní specifikace může využít i běžný uživatel. Disk dále nabízí funkci TLER (Time-Limited Error Recovery) pro kompenzaci dopadů vzniklých intenzivními opravami chyb.



Western Digital své RE2 disky odlišuje již na pohled; tento má černý povrch, čímž mezi ostatními jasně vyniká. Ze spodní strany můžeme vidět poněkud rozlehlejší PCB zabírající asi polovinu plochy, avšak elektronika je i zde schována. Tím aspoň není tolik náchylná na poškození. Oproti WD4000AAJS a AAKS zde navíc najdeme také Peripheral Power napájecí konektor a stejné pole pinů vedle něj. Těmi si můžeme zapnout mód SATA 1,5Gb/s a také SSC (Spread Spectrum Clocking) – s největší pravděpodobností pro snížení EM rušení generovaného diskem.



Hlučnost disku

Ze všech dnes testovaných disků měl WD4000YS velmi jemné vibrace v klidovém režimu a s trochou nadsázky se dá říci, že bychom rukou ani nepoznali, že je tento disk zapnutý. Podobně se však projevoval i v testu seeku, kdy byl jeho zvuk sám o sobě bezpečně nejtišší a ani vibrace nebyly příliš silné. Jedinou vadou na kráse býl malinko výš položený hluk vydávaný motorkem, ale disk na druhou stranu také rozhodně nepískal. Kdybych měl proto hodnotit dnes testované disky subjektivně dle hlučnosti, WD4000YS by byl zaručený vítěz. Na druhou stranu vám však nikdo nezaručí, že vámi zakoupený kus bude mít identické vlastnosti.

Tímto dnes článek zakončíme a budeme pokračovat zítra s výkonnostními testy a vyhlášením vítěze.
reklama