reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test 5 CPU chladičů - od 92 mm až po pasiv

17.4.2008, Jan Vítek, recenze
Test 5 CPU chladičů - od 92 mm až po pasiv
Dnes se po delší době podíváme na nové modely chladičů procesorů, mezi nimiž asi nejvíce vynikne model Orochi od společnosti Scythe. Tento mastodont s 10 heatpipe nemá problém svou velikostí zastínit téměř jakýkoliv jiný chladič, ale výkon je již otázkou. Kromě toho se představí tři modely OCZ a jeden Noiseblocker.

Teplotní testy


Všechny testy proběhly se sestavou rozloženou na stole, aby všechny chladiče měly stejné podmínky a nebyly zvýhodněny či znevýhodněny danou skříní. Pouze posléze jsem vzhledem k určení chladiče Scythe Orochi využil i počítačovou skříň. Sestava byla následující:
  • Základní deska: Gigabyte X48-DQ6 (Intel X48)
  • Procesor: Intel Core 2 Quad Q6600 (2,4 GHz, 1066 MHz FSB, 8 MB L2 cache, 65nm výrobní proces a 105 W TDP)
  • Chladič: Noctua NH-U12P
  • Operační paměť: Corsair Dominator 1 GB (PC2-6400 CAS4)
  • Grafická karta: MSI NX8800GTS T2D32OE - NVIDIA GeForce 8800GTS 320 MB RAM
  • Pevný disk: Western Digital 80GB (WD800JB)
  • Zdroj: Cooler Master RS-450-ACLY – 450W
  • Skříň: Cooler Master Mystique 632S.


Testy probíhaly bez výjimky při okolní teplotě 22 °C, procesor byl zatěžován pomocí Prime95 a teploty byly sledovány aplikací Core Temp. Při zátěži to bylo do té chvíle, než přestaly růst.

A nyní testovací konfigurace. V testu máme celkem dva chladiče s 92mm ventilátory - OCZ Vanquisher a Vendetta. Zbylé chladiče využívají 120mm ventilátory, tedy až na speciální případ Orochi, k němuž musíme ale stejně přistupovat poněkud jinak. Rozhodl jsem se nastavit otáčky s ohledem na výkon i ticho. U 92mm modelů to bylo 2200, 1800 a 1200 RPM. První dvě hodnoty by tichomilci asi ještě nesnesli, ale 1200 RPM je již příjemně tichých. A u ostatních 120mm modelů to byly otáčky 1300, 1100 a 900 RPM, což vychází z možností modelu Noctua NH-U12P, který v testu bude figurovat pro srovnání, protože jde o známý a v recenzích často porovnávaný chladič. Pro pořádek ještě uvedu výčet jednotlivých chladičů a jejich ventilátorů s maximálními otáčkami. Co se týče Scythe Orochi, ten do grafů zahrnovat nebudu, protože jeho ventilátor se otáčí pouze 500 RPM a do žádného grafu se nehodí. Zmíním se o něm na konci této stránky.
  • OCZ Vanquisher - 92 mm, max. 2300 RPM
  • OCZ Vendetta - 92 mm, max. 2800 RPM
  • OCZ Vendetta 2 - 120 mm, max. 1500 RPM
  • Noctua NH-U12P - 120 mm, max. 1300 RPM
  • Noiseblocker NB - CoolScraper 3 - 120 mm, max. 1150 RPM
  • Scythe Orochi - 140 mm, 500 RPM



Při nejvyšším nastavení otáček se do pole nevešel model NB-CoolScraper 3 firmy Noiseblocker kvůli tomu, že jeho ventilátor ukazoval pouze 1150 RPM. Z toho důvodu se zařadí až v dalším grafu. Vítězem této kategorie se stal model Noctua NH-U12P, což není překvapivé. Zajímavý je také výkon OCZ Vanquisher, jenž se směle postavil většímu Vendetta 2.



Nyní již NB-CoolScraper 3 může do výsledků promluvit a činí tak rozhodným způsobem. O stupeň poráží chladič Noctua a o dva stupně Vendetta 2. Nyní již menší chladiče s 92mm ventilátory začínají ztrácet dech.



A nakonec se ukáží chladiče při nejnižších otáčkách, kde se rozdíly mezi velkými a malými modely ještě více prohlubují. To je ostatně pochopitelné, protože se postupně snižuje i rozdíl v otáčkách ventilátorů. Při 1200 RPM je výkon OCZ Vendetta již špatný, ale Vanquisher se ještě stále drží a dá se označit za výrazně lepší. U malé Vendetty jsem si také všiml, že vzduch z ventilátoru proudí spíše šikmo do stran a neprochází skrz celý chladič, což může být zdroj problémů. Ostatní chladiče se umístily v pořadí OCZ Vendetta 2, Noctua NH-U12P a Noiseblocker NB-CoolScraper 3, ale rozdíly to jsou jen malé.




Scythe Orochi


Nyní přichází čas na zhodnocení výkonu Scythe Orochi. Ten jsem testoval celkem třikrát a z toho dvakrát byl umístěn i se základní deskou na stole s ventilátorem a bez ventilátoru a nakonec jsem jej nainstaloval do skříně Cooler Master Mystique 632S.

V prvním případě byla výsledná teplota chladiče v zátěži s neslyšným 500 RPM ventilátorem umístěným seshora 52 °C, což chladič řadí stupeň za výkon chladiče OCZ Vendetta 2 s 900 RPM ventilátorem. Poté jsem zkusil chladič použít pasivně, počemž začala teplota zvolna stoupat a zastavila se na 73 °C. Bylo přitom krásně na dotek cítit, jak chladič rovnoměrně hřeje, a jak tedy jeho heatpipe rovnoměrně rozvádí teplo do celého těla. Poslední test proběhl ve skříni, kde byly zapnuté dva 120mm ventilátory vepředu a vzadu a k nim se přidal také ventilátor napájecího zdroje. Zde jsem mohl díky průvanu ve skříni čekat podstatně lepší hodnotu než v druhém testu a ta se nakonec zastavila na 59 °C, což je slušný výsledek.

Musím ale podotknout, že mít takovýto chladič ve skříni není žádný med. Zapojit cokoliv do horní části desky je utrpení a k některým prvkům, jako například k pamětem se bez vyjmutí základní desky ze skříně a sejmutí chladiče v podstatě nedostaneme. To už je ale daň za tuto chladicí specialitku.


Hlučnost chladičů


Porovnání hlučnosti dnes testovaných modelů jednoznačně vyhrává chladič Scythe Orochi, jehož ventilátor s 500 RPM nemůže rušit snad nikoho a navíc je zde možnost zcela pasivního provozu. Dobře na tom je i Noiseblocker NB-CoolScraper 3, jehož ventilátor se nijak negativně neprojevoval a při 900 RPM byl již velmi tichý. Chladiče OCZ již poměrně vrčely i na nízké otáčky a co se týče 92mm modelů, pak ty vzhledem ke svému slabému výkonu na 1200 RPM nejsou příliš vhodné pro uživatele, kteří mají rádi ticho.
reklama