reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test 5 CPU chladičů - od 92 mm až po pasiv

17.4.2008, Jan Vítek, recenze
Test 5 CPU chladičů - od 92 mm až po pasiv
Dnes se po delší době podíváme na nové modely chladičů procesorů, mezi nimiž asi nejvíce vynikne model Orochi od společnosti Scythe. Tento mastodont s 10 heatpipe nemá problém svou velikostí zastínit téměř jakýkoliv jiný chladič, ale výkon je již otázkou. Kromě toho se představí tři modely OCZ a jeden Noiseblocker.
V závěru můžeme zhodnotit celkové výkony všech chladičů, které jsme si dnes představili. Model s 92mm ventilátorem, OCZ Vendetta, neměl výkon, jaký bychom mohli předpokládat vzhledem k její ceně. Vendetta zklamala slabým výkonem, ale low-endový Vanquisher, jenž cenou konkuruje AC Freezeru 7 Pro, dosáhl citelně lepších výsledků.



Novinkou, která se teprve dostává na trh, je OCZ Vendetta 2 - zvětšená verze své jmenovkyně se 120mm ventilátorem. Ta by se měla prodávat za cenu kolem 1000 Kč, přičemž nabízí na svůj druh v podstatě průměrný výkon, s nímž nijak nevybočuje. A pokud se podíváme i na její ostatní vlastnosti, jako hlučnost, výbavu a provedení, v průměrnosti zůstaneme.



Pokračujeme modelem Noiseblocker NB-CoolScraper 3 od Blacknoise, jenž bohužel již při koupi zaujme velmi vysokou cenou a poté zklame nepříliš bohatým příslušenstvím, které nepotěší majitele procesorů AMD, pro něž si budou muset dokoupit montážní kit. Na naší základní desce si tento chladič také příliš nehověl a navzájem se velmi omezoval s chladičem northbridge, kvůli čemuž byla možná pouze jedna bezproblémová orientace, která by byla ve skříni nepoužitelná. Pozitivy zůstávají pěkné zpracování, nízká hlučnost a těsné vítězství v testu.



A nakonec je zde Scythe Orochi s druhou nejvyšší cenou v testu, což je ale vzhledem k jeho velikosti pochopitelné. Ten nabízí především nízkohlučný až zcela bezhlučný provoz, přičemž dokáže uchladit i velmi výkonné procesory. Není to tedy chladič orientovaný na co nejvyšší výkon. Na zpracování si jinak nemohu stěžovat, stejně tak jako na výkon. Nevýhodou ale pochopitelně je jeho velikost a z toho vyplývající omezení s drobnými úpravami ve skříni, kvůli nimž budeme muset nejednou vymontovat celou základní desku.


Ceny testovaných modelů včetně DPH:
  • OCZ Vanquisher - 480 Kč
  • OCZ Vendetta - 678 Kč
  • OCZ Vendetta 2 - orientačně 40 USD
  • Noiseblocker NB-CoolScraper 3 - 1760 Kč
  • Noctua NH-U12P - 1400 Kč
  • Scythe Orochi - 1550 Kč



Za zapůjčení chladičů OCZ Vanquisher, Vendetta a Vendetta 2 děkujeme společnosti OCZ

Za zapůjčení chladiče Noiseblocker NB-CoolScraper 3 děkujeme společnosti Blacknoise

Za zapůjčení chladiče Scythe Orochi děkujeme společnosti TNTrade

Za zapůjčení chladiče Noctua NH-U12P děkujeme společnosti Noctua

---------------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------------

Now we may evaluate all the tested coolers' performance. The model with 92mm fan, OCZ Vendetta, was not as powerful and effective as we might have thought because of its relatively high price. Vendetta had a bit disappointing performance, but on the other hand, cheaper and low-end Vanquisher, which is close to AC Freezer 7 Pro, achieved significantly better results.

A new cooler that is just arriving on the market is OCZ Vendetta 2 - a larger version of its namesake with 120mm fan. Vendetta 2 should be sold for about 1000 CZK and strictly speaking, it offers an average performance. And when we look at its other aspects such as noise, accessories or machining, theser are average as well.

Let's continue with Noiseblocker NB-CoolScraper 3 from Blacknoise. This cooler will capture one's interest already with relatively high price and then comes first disappointment for AMD users, who will not find in the basic version retention kit for AMD sockets. Also on our motherboard this cooler collided with the NB cooler, and the only usable position was unusable, in case we wanted to mount it into a PC case. However, there are also positive points, such as nice machining, quality of the fan and finally the best performance in the test, even if the other coolers were very close.

And finally there is Scythe Orochi with the second highest price in the test, which is understandable when we look at its size. This cooler offers especially very low or completely noiseless operation and it is capable of cooling even powerful CPUs. So, it is not a cooler designed for the best performance; however, I cannot complain about this quality either. The main disadvantage is its great size which makes it especially difficult to do even slight adjustments in the case, such as connect a cable or change a memory module.
reklama