reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test 5 Radeonů X1650XT od různých výrobců

5.3.2007, Petr Papež, recenze
Test 5 Radeonů X1650XT od různých výrobců
V testu nižšího mainstreamu porazil ASUS Radeon X1650XT ve většině testů své oponenty a v poměru cena/výkon nenašel konkurenci. Velká spotřeba, vysoká hlučnost a vydávané teplo ale odsunuly tuto kartu z medailových pozic. Napraví jí další výrobci reputaci?

PowerColor X1650XT 256MB








Další grafická karta s nestandardními frekvencemi jádra a pamětí. Jádro tepe frekvencí 600MHz, paměti Hynix certifikovanou frekvencí 1400MHz. O chlazení se stará vlastní návrh chladiče, který se spoléhá na měděnou základnu a vcelku vysoká hliníková žebra. Výška chladiče zaujímá přibližně jeden a půl slotu. Slot pod PCI-E slotem nelze použít. Průvan vzduchu zajišťuje černý blower, jenž vytváří jemný šum. Překvapivě, i na plné otáčky, není ventilátor příliš hlasitý a stíhá uchladit tuto grafickou kartu bez jakýchkoliv problémů.




Zadní modul je připevněn šroubky stejně jako u všech ostatních výrobců. Žádná příjemná překvapení jako u grafických karet řady GeForce 7600 firmy Gainward.



PowerColor do krabice od grafické karty zabalil mimo samotné grafické karty ještě dvě CD, jednoduchý manuál, jeden kabel na propojení s televizí a jednu redukci DVI. Na prvním CD se nachází ovladače, na druhém Cyberlink DVD Solution (plné verze: PowerDirector, MediaShow, MusicMatch, PowerDVD, PowerProducer, Power2GO a demoverze programů PowerBackup, PowerDVD Copy).



Paměti Hynix se nepředstavily v pěkném světle. Výsledná maximální frekvence 1418MHz je nejhorší výsledek u všech dnes testovaných karet. Naopak GPU nijak nezaostává a je schopné pracovat až při frekvenci 634MHz.




Sapphire Atlantis ATI Radeon X1650XT 256MB







Karta od firmy Sapphire se vyznačuje velice zajímavým chlazením. Sapphire jako jediný použil kombinaci měděného chladiče s jednou heatpipe a ventilátoru. Ačkoliv se může tento tah jevit jako velmi zdařený, opak je pravdou. Hlučnost chladiče je nad 40% velmi vysoká a teploty šplhají za pasivně chlazenou MSI X1650XT. U této karty nemá význam pouštět ventilátor nad 40%. Průtok vzduchu žebry chladiče je velmi nízký a šum vydávaný větrákem se dá směle srovnávat s nevalně proslulými „boxovanými“ chladiči na řadě X800. Pasivní část tohoto chlazení je provedena kvalitně, sráží ji nemožnost vzduchu prodrat se ven z chladiče.






Dodávané příslušenství je jeden kabel, redukce S-Video -> Cinch, dvě DVI redukce, manuál, CD s ovladači a samolepka Sapphire ATI.



Podíváme-li se pod „kapotu“ této karty, najdeme grafický čip ATI RV570 s frekvencí rovných 600MHz a paměti Infineon na frekvenci 1400MHz. Zajímavostí jsou použité 1.3ns čipy. Uvidíme, jestli se podaří přetaktováním dosáhnout certifikované frekvence 1540MHz.



1,3ns paměti slibovaly hody v přetaktování. Vzhledem k renomovanému výrobci těchto pamětí jsem neměl nejmenší pochyby o kvalitách této karty v přetaktování. Bohužel, pravděpodobně kvůli nedostatečnému chlazení, se frekvence zastavily poměrně brzy již na 614MHz u grafického jádra a 1498MHz u pamětí.

reklama