reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test 6 externích HDD boxů

5.6.2006, Jan Vítek, recenze
Test 6 externích HDD boxů
Na našem trhu je bezpočet různých externích boxů pro pevné disky, v nichž není snadné se vyznat. Proto dnes uvádíme bližší pohled na šest boxů pro 3,5“ PATA pevné disky, jež se připojují přes rozhraní USB 2.0 a IEEE1394 Firewire. Sledována bude především kvalita zpracování a použité materiály, což má také přímý dopad na chlazení disků.
Welland ME-740U2F

Verze ME-740U2F rovněž od Wellandu je již od pohledu něco zcela jiného. Po plastu zde není téměř ani památky, a tak se opět vracíme k starému dobrému hliníku. Obal je stejně jako u ME-720 modrožlutý a dobře popisuje to, co najdete uvnitř. Pouze nevím, proč ani na jednom z obalů ani manuálů není uveden výrobce.






Vnitřek krabice je uspořádán také shodně s předchozí verzí, tedy box v igelitovém sáčku s pěnovými chrániči, zdroj v samostatné papírové krabičce a ostatní příslušenství zabalené po jednotlivých kusech.



Tento Welland ze všeho nejvíce tvarem připomíná ICY BOX, ale je podstatně menší, vlastně nejmenší ze všech testovaných (205 * 124 * 33) a také má kulaté pouze horní hrany; dolní je zkosená. Vepředu se hezky vyjímá tlustý černý rám. Hliníkový obal je na povrchu zdrsněný, tudíž se vůbec neleskne a také na sobě nezanechává stopy po ohmatání prsty.


Pohled zepředu odhalí především veliké oko, coby vysocesvítivou a vysoceotravnou modrou diodu s níž mám tu zkušenost, že může v noci pohodlně posloužit coby baterka. Skrytá je za průhledné plexisklo zakrývající celý předek.






Zadní strana je celá zaplněna USB 2.0 a Firewire porty, čtyřkolíkovým napájecím konektorem (zatím jsme nenarazili na dva stejné) a vypínačem. Po stranách máme dvojici černých šroubků s hrubým závitem. Ty připevňují zadní stranu a tedy i vnitřek k hliníkovému obalu. Šroubky tedy odstraníme a poté můžeme pohodlně vysunout vnitřní modul z hliníkových kolejniček.



Ten je viditelně uzpůsoben tak, aby zabíral co nejméně místa. Místo pro instalaci disku nezabírá stejný prostor, jako pevný disk, což je vzhledem k chlazení trošku škoda, ale jinak je to zcela jedno. Elektronika je také rozdělena do dvou plošných spojů umístěných ve dvou rovinách, takže ty také nezabírají příliš místa a tím se šetří další milimetry délky. Zmíněná modrá dioda vepředu svícením oznamuje roztočený pevný disk a blikáním jeho práci. Naštěstí ji můžeme vytáhnout z konektoru a tím se ochudit o její bohulibý svit.



Dodávané příslušenství již nemá cenu ani komentovat. Obsahuje vše, co i předchozí boxy, tedy veškerou nutnou kabeláž, zdroj, šroubky, manuál a CD. Za zmínku snad jen stojí stojan z lesklého černého plastu. Ten se nasune zespodu na box, kde jej pevně obejme a krásně drží.



Instalace

Instalace je na rozdíl od verze ME-720 o hodně snazší. Box otevřeme odšroubováním dvou šroubků na zadní straně a vyjmeme vnitřní modul. Do toho vložíme pevný disk, zapojíme a zajistíme čtyřmi šroubky z obou stran. Následně modul i s diskem opět vložíme dovnitř, nezapomeneme dbát na to, abychom se správně trefili do kolejniček a opětovně zajistíme šroubky.



Tento box jsem používal asi nejdéle, tudíž mohu zasvěceně tvrdit, že umístěný disk – Seagate Barracudu 7200.8 250GB uchladil bez problémů. Přenos tepla také fungoval, o čemž jsem se přesvědčil ověřením teploty povrchu boxu a poté ihned vyjmutého disku. Bohužel jsem nemohl změřit přesné teploty, protože externí čidlo z teploměru do boxů dostat nelze, když jsou uzavřeny a sledování teplot systémem kvůli rozhraní pochopitelně nefunguje.

reklama