reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test 6 externích HDD boxů

5.6.2006, Jan Vítek, recenze
Test 6 externích HDD boxů
Na našem trhu je bezpočet různých externích boxů pro pevné disky, v nichž není snadné se vyznat. Proto dnes uvádíme bližší pohled na šest boxů pro 3,5“ PATA pevné disky, jež se připojují přes rozhraní USB 2.0 a IEEE1394 Firewire. Sledována bude především kvalita zpracování a použité materiály, což má také přímý dopad na chlazení disků.
ViPowER VP-9054V

Firma ViPowER, velmi dobře známá v oblasti interních HDD šuplíků, má na svědomí i externí box s označením VP-9054V. Je zabalen v červenobílé krabici, na které si můžeme všimnou množství různých rozhraní, přes které můžeme tento box připojit.






Jenomže zde je jeden markantní zádrhel v podobě unifikovaného firemního konektoru. Kvůli němu není možné box připojit přes standardní USB nebo Firewire kabely a musíme využít speciálních kabelů s 36 piny. Ovšem takový kabel si musíme dokoupit zvlášť za nehoráznou sumu, což ViPowER ještě na zadní straně krabice komentuje, že jde vlastně o výhodu. Dle slov firmy nám tím šetří peníze, protože lze použít různé konektory s různými boxy a pokud máme boxů více, nemusíme si zbytečne pořizovat i tolik kabelů. Jenomže běžný uživatel bude těžko mít tolik zařízení, aby se mu toto vyplatilo a také se již nedozvíme skutečnost, že v našich končinách dáme za prostý Firewire kabel stejnou sumu, jako za celý box jiné firmy i s potřebnými kabely. Také jsem naprosto paradoxně pro všechny ostatní boxy využil stejný USB 2.0 a Firewire kabel, jen k ViPowERu jsme si dodatečně museli objednat jejich speciální kabely. Prostě a jednoduše - výhodný systém, ale jak pro koho.



Co ale této firmě zazlívám nejvíce je, že na celém obalu není ani slůvko o tom, že si ony kabely musíme opatřit dodatečně. Pouze se dozvíme o různých typech kabelů a možnostech jejich připojení. Člověk si tedy donese VP-9054V domů v domnění, že má plnohodnotný produkt a až tady zjistí, že si musí ještě za nezanedbatelný příplatek opatřit kabel, aby mohl zařízení vůbec zapojit i do prostého USB. Kvůli tomu se náklady zvýší o téměř 100% a pokud budeme chtít připojovat zařízení jak k USB, tak k Firewire, což je u ostatních boxů naprosto běžné, máme tu další navýšení a to je zcela neakceptovatelné.


Vnitřek celého balení je rozdělen papírovou přepážkou na dvě poloviny. V první máme pečlivě zabalený box a v druhé veškeré příslušenství v podobě mohutného adaptéru s tříkolíkovou přípojkou, šroubky a stříbrného stojanu.






Box je celý laděn do tmavě stříbrné barvy a celý povrch byl vyroben z tuhého plastu. Ve střední části zaznamenáme trochu zkosené hrany, díky čemuž se dá zařízení pohodlně a bezpečně uchopit do ruky. Zde také nerozeznáme horní stranu od spodní, protože jsou naprosto stejné a symetrické, bez jakýchkoliv označení a nápisů. Správná poloha tak jde určit pouze podle zadních popisků přepínače a portů. Rozměry tohoto boxu činí 225 * 129 * 35.


Vepředu se můžeme podívat na černě olemovanou stavovou světelnou diodu, která v klidu svítí zeleně a při práci disku se rozbliká červenou barvou a ve vypouklém místě rošt pro ventilátor. Zadní strana naopak v lesklém kovu odhaluje zmíněný unifikovaný firemní konektor s 36 piny, malý přepínač pro roztočení pevného disku a šestipinový kulatý napájecí konektor.



Zařízení se otevírá jednoduše odšroubováním a odklopením horního víka. Uvnitř se můžeme pokochat úzkým plošným spojem, ze kterého vede až zbytečně dlouhý ATA66 kabel, napájecí konektor pro pevný disk, kabel pro napájení ventilátoru a další pro přední diodu. Můžete si také všimnout, že uvnitř není až na několik odporů žádná elektronika. Veškerou práci s řízením disků tak na sebe berou právě ony kabely, takže tento box je jen schránka pro disk.



Instalace

Pevný disk se montuje do kovového rámečku. Ten ale nejdříve musíme odšroubovat a až poté můžeme disk do něj připevnit. Trošku úsměvný je 25mm ventilátor, jehož zdaleka největší část zabírá motorek a na chudinky lopatky zbyly stěží 2mm. Ozývá se slabým vysokým hučením a i přes svůj lopatkový handicap jsem zaznamenal jakýs takýs proud vzduchu, tudíž se na ochlazení disku bude zcela jistě podílet.






Instalace VP-9054V je tedy snadná a bezproblémová. Nevýhodu vidím především v mohutnosti celé sestavy. Box není žádný drobeček a pokud k němu přičteme mohutnou kabeláž a zdroj, vypadá celek obludně. To je ovšem problém dobré poloviny dnes testovaných boxů.


Na závěr popisu se ještě musím pozastavit nad zpracováním boxů. Doufám, že budete souhlasit s tvrzením, že zdaleka nejlepším řešením je kovový, nejlépe hliníkový obal, na který je teplo z disků přenášeno co nejkratší cestou nejmenšího odporu. Nejlépe tento předpoklad splňují výrobky firem Raidsonic a ST Labs, případně i model ME-740 od Wellandu. Avšak ostatní modely vesměs utápějí disky v mase plastu, přes který se moc tepla ven nedostane a tudíž to dohánějí ventilátory vytvářejícími hluk, co se navíc mohou kdykoliv porouchat a předtím ještě drahého uživatele počastovat nepěkným kvílením. Není ani pravdou, že by hliníkové boxy byly dražší než jejich plastoví kamarádíčkové, spíše je tomu naopak, jak ostatně ukazuje cena ViPowERu 9054V.

reklama