reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test 8 IP kamer s Wi-Fi: 2. část

14.8.2007, Jan Vítek, recenze
Test 8 IP kamer s Wi-Fi: 2. část
Minule jsme si představili první čtyři Wi-Fi IP kamery a na dnešním článku je, aby se jejich prezentace dokončila. Zbývají kamery čtyřech výrobců – Edimax, Linksys, LevelOne a VIVOTEK, takže i dnes narazíme na známější a renomované výrobce i firmu, které vyrábí spíše levnější produkty pro nižší segment trhu. Proto bude i zajímavé sledovat, jak se projeví.

VIVOTEK ST3412


Aplikace VIVOTEK ST3412 je neméně mocná jak aplikace kamery LevelOne, ale přeci jen mi přišla o něco málo slabší, nu posuďte sami. Základní okno vypadá takto.


- klikněte pro zvětšení -

V hlavním okně se dá ovládat kupa věcí. Zcela nahoře máme základní sadu ikonek, s jejichž pomocí aplikaci ukončíme, minimalizujeme, dále ukážeme fullscreen obraz aktuální kamery, zamkneme aplikaci, zastavíme případný alarm a dále provedeme nastavení. Pod tímto posledním tlačítkem se skrývá více menu. Dříve se ale ještě podívejme na hlavní okno. Pod zmíněnými ikonkami jsou virtuální světýlka znázorňující jednotlivé kamery, jichž může být tedy až 16. Dále je to rozvržení obrazů, volné místo na pevném disku a také další sada ikonek. Ty slouží pro nastavení hlasitosti, spuštění a zastavení záznamu, pořízení fotografie, tisk a smazání vybraného pohledu (drag'n'drop).



Pokud ale přes horní ikonku klikneme na konfiguraci kamery, otevře se nové okno, v jehož pravé části uvidíme přesně to, co v konfigurace kamery ve webovém prostředí, takže toho si už všímat nebudeme. Podívat s ale můžeme na levou část okna, kde jsou nastavení pro alarm, záznam a také seznam dostupných kamer i s IP adresami.



Global settings je další menu skrývající se pod onou ikonkou. Zvolíme si zde především cesty pro uložení dat, dostupné místo na disku a také můžeme nastavit účet na síti pro téže účely.



Display and UI settings slouží spíše pro nastavení aplikačního prostředí, takže je zde volba modulace, různých zvuků pro alarm, formát zachycených obrázků a také formát času. PTZ i zde slouží pro motorizované kamery.


- klikněte pro zvětšení -


Playback


Druhá část aplikačního prostředí je tvořena aplikací pro přehrávání záznamů. Obraz je primárně zachytáván do souborů s příponami *.des a *.hgd, ale není problém si vybrané části záznamu stiskem jednoho tlačítka převést do souboru *.avi s libovolně nastaveným kodekem. Při přehrávání si tedy nejdříve vybereme místo – kameru a poté časový úsek, na který se chceme podívat.

Dovolil jsem si využít starší screenshot, protože aplikace se viditelně ani v nejmenším nezměnila. To abyste se nedivili, že jste se prosurfovali do zimy.


- klikněte pro zvětšení -

Obraz si lze libovolně zvětšovat, zmenšovat a nebo roztáhnout přes celou obrazovku. Pro přesouvání se v čase slouží jezdec pod hlavním oknem a široká dolní lišta ukazující zelenou barvou čas, kde je obraz zaznamenán a modrou barvou čas, kde záznam pořízen nebyl. Ve výsledku si tak stačí určit místo, čas a pokud záznam existuje, je možné si jej ihned prohlédnout.


Nastavení cest k datům
reklama