reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test 92mm ventilátorů.

16.1.2006, Jan Vítek, recenze
Test 92mm ventilátorů.
Dnes pokračujeme slíbeným testem 92mm ventilátorů. Bude jich celkem 11 od 9 výrobců. Důvod, proč se jejich počet tolik zredukoval, je, že tato velikost přeci jen není tolik rozšířena, jako 80m, nebo dokonce i 120mm, které v poslední době zaznamenaly masivní nástup. O těch ale až příště.

CoolerMate CMT-ALF-9A


O ventilátoru Coolermate mohu také říci, že jde o 92mm zvětšeninu 80mm verze a ty byste od sebe bez vzájemného porovnání jen těžko rozeznali, pokud ovšem bezpečně nedokážete od oka určit velikost na 1cm. 9A je také zabalen stejně nedobytně do tuhého plastu kvalitně zavařeného po obvodu, takže nejsnazším způsobem otevření zůstává odstřihnutí obvodu.



Specifikace CMT-ALF-9A:


Velikost (mm)92
Šířka (mm)25
Otáčky (RPM)1100 - 2200
Hluk (dBA)15,3 - 30,3,
Průtok vzduchu (CFM)43,4 max
Typ ložisek kuličková
Spotřeba (W)N/A
Cena (s DPH)507,-


U otáček si můžeme všimnout, jak se specifikace výrobců mohou lišit nastavenými podmínkami. Zatímco u 2200RPM je hluk u Coolermatu udáván jako 30,3dBA, A.C. Ryan se s 2500RPM chlubí pouze 25dBA a to je dost velký rozdíl.



Lopatky CoolerMatu nejsou ani kulaté, ani ostré. Spíš bych je označil jako tupé s hladkými hranami. Rámeček je bohužel vlivem použitého a materiálu a způsobem jeho výroby ostrý bez zkosení, jež by napomohlo přístupu vzduchu k lopatkám.



Příslušenství je bohaté, s regulátorem otáček, mřížkou, gumovými podložkami, šroubky a molexovou redukcí se již pracuje příjemně.



Enermax UC-9FAB-B(N)


Rovněž zvětšený 80mm model od Enermaxu je obsahem svého balení velmi podobný Coolermatu. Papírová krabička již leccos naznačuje, hlavně regulaci otáček.



Specifikace UC-9FAB-B(N):


Velikost (mm)92
Šířka (mm)25
Otáčky (RPM)1200 - 2500
Hluk (dBA)N/A
Průtok vzduchu (CFM)N/A
Typ ložisek kuličková
Spotřeba (W)N/A
Cena (s DPH)541,-


Podrobnější informace, jako hladina hluku a průtok vzduchu výrobce neuvádí ani na svých stránkách. Lopatky zakulacené nejsou, ale stejně tak se nedočkáme otřepů, takže si je můžeme zařadit mezi průměr. Stejně tak i nad hranatým rámečkem jásat nebudeme. Od výroby je na Enermaxu přimontována slušivá zlatá mřížka, kopírující nastolený barevný design firmy.



V příslušenství je, jak jsem již řekl, přítomna regulace v podobě malého modrého proměnného odporu, který se nastavuje s pomocí křížového šroubováku, ale otáčení je dostatečně snadné, takže bude stačit i nehet malíčku. Kromě toho je zde ještě obligátní redukce na molex a čtyři zlaté šroubky.

reklama