reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test 92mm ventilátorů.

16.1.2006, Jan Vítek, recenze
Test 92mm ventilátorů.
Dnes pokračujeme slíbeným testem 92mm ventilátorů. Bude jich celkem 11 od 9 výrobců. Důvod, proč se jejich počet tolik zredukoval, je, že tato velikost přeci jen není tolik rozšířena, jako 80m, nebo dokonce i 120mm, které v poslední době zaznamenaly masivní nástup. O těch ale až příště.

Blacknoise Noiseblocker Ultra Silent SE2


Tento Blacknoise -Noiseblocker přišel na rozdíl od předchozího modelu bez jakéhokoliv příslušenství a obalu. Pídil jsem se na Internetu, zda je to pouhá náhoda a dle stránek blacknoise.de je to v pořádku – jedná se o holou verzi za cenu 80mm verze s příslušenstvím (regulace otáček, redukce, šroubky).



Specifikace Ultra Silent SE2:


Velikost (mm)92
Šířka (mm)25
Otáčky (RPM)1850
Hluk (dBA)22
Průtok vzduchu (CFM)37,7
Typ ložisek kuličková
Spotřeba (W)1,2
Cena (s DPH)541

Lopatky tohoto ventilátoru se už dají považovat za kulaté a stejně tak rámeček má své hrany zakulacené. Barevné provedení se nese v duchu ostatních výrobků firmy – modrá vrtule a průhledný rámeček. Vzhledem k nulovému příslušenství je tak jediný možný způsob napájení přes třípinový konektor přímo na základní desku.


Papst 3412 N/2GLLE


A máme tu opět prvního ze dvou zástupců firmy Papst. Tento model je s 1150RPM bezpečně nejpomaleji se otáčejícím kouskem v testu.



Specifikace 3412 N/2GLLE:


Velikost (mm)92
Šířka (mm)25
Otáčky (RPM)1150
Hluk (dBA)12
Průtok vzduchu (CFM)19,45
Typ ložisek kluzná
Spotřeba (W)0,44
Cena (s DPH)545,-

Udávaný hluk 12dBA je spolu s otáčkami ten nejmenší z celého testu a z metru by tak ventilátor v běžné místnosti neměl vůbec být slyšet, respektive by jeho zvuk měl dokonale splynout s šumem.



Ventilátor k tomu má dobré předpoklady v podobě velmi kvalitně zpracovaných kulatých lopatek a zaobleného rámečku. Také už nás po zkušenostech s předchozími modely nepřekvapí, že příslušenství neexistuje, ale aspoň je napájení vyvedeno na třípinový konektor a ne na neforemný a velký molex.


Papst 3412 N/2GLE


Papst si asi libuje v nepřehledných názvech, které dyslektickým uživatelům musí připravit peklo. V tomto případě se vypuštěním písmene L z názvu zvyšují otáčky ventilátoru na 1600RPM, logické, že?



Specifikace 3412 N/2GLE:


Velikost (mm)92
Šířka (mm)25
Otáčky (RPM)1600
Hluk (dBA)23
Průtok vzduchu (CFM)36
Typ ložisek kluzná
Spotřeba (W)1,1
Cena (s DPH)545,-

N/2GLE je k nerozeznání podobný jeho slabší verzi a rozpoznatelné jsou leda dle štítků na motorcích. Když se podíváte udávaného hluku u ventilátorů Papst, můžete si všimnout jisté tendence uvádět vyšší hladiny hluku, než ostatní výrobci. Například při srovnání s A.C. Ryan, který se chlubí hlukem 25dBA při 2500RPM, tento model udává pouhé 2dBA méně při otáčkách o 900RPM nižších. Je to dáno rozdílnými způsoby měření hluku, což si každý výrobce určuje sám. Hladina hluku je ošidná veličina a vzniklé rozdíly tu mohou být z několika příčin. Například už jen fakt, že se z ventilátoru line na každou stranu jiný a jinak intenzivní hluk, dokáže z objektivity výsledků nadělat paseku. Korunu tomu nasazuje Arctic Cooling, který nedávno přešel na označování jednotkami Sone.



Jednotky Sone vznikly s pomocí experimentů s lidmi, kteří poměřovali originální zvuk a jeho postupně zesilovanou podobu až do té doby, než jim připadal přesně 2x hlasitější. Praktickými měřeními se došlo k závěru, že nárůst 10dB člověku připadá přibližně jako zdvojnásobení hluku a tak 1 Sone = 40 fónů, 0.5 Sone = 30 fónů, 2 Sone = 40 fónů, atd. Problémy ale vznikají převodem fónů na decibely – podle Fletcher-Munsonových křivek, které vznikly rovněž praktickými experimenty s lidmi, kteří byli požádáni o to, aby výchozí sílu zvuku 1kHz frekvence srovnávali s jinými frekvencemi a nastavovali hlasitost tak, aby se silou rovnaly právě výchozí 1kHz hladině. Vidíte tak sami, že ani teorie v tomto odvětví není vpravdě exaktní. Můžeme ale jasně vyvodit, že více decibelů na nižších frekvencích v hladinách cca do 400Hz je daleko lépe stravitelných, než u vyšších frekvencí.
reklama