reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test 92mm ventilátorů.

16.1.2006, Jan Vítek, recenze
Test 92mm ventilátorů.
Dnes pokračujeme slíbeným testem 92mm ventilátorů. Bude jich celkem 11 od 9 výrobců. Důvod, proč se jejich počet tolik zredukoval, je, že tato velikost přeci jen není tolik rozšířena, jako 80m, nebo dokonce i 120mm, které v poslední době zaznamenaly masivní nástup. O těch ale až příště.

Titan TFD-A9225/12V


Titan také v této velikosti přichází s hliníkovým ventilátorem a se svým dlouholetým heslem ‘Running Faster is the System’s Job, Keeping Them Cooler is Our Business’.



Specifikace TFD-A9225/12V:


Velikost (mm)92
Šířka (mm)25
Otáčky (RPM)2200
Hluk (dBA)26
Průtok vzduchu (CFM)38,35
Typ ložisek jednokuličkové
Spotřeba (W)N/A
Cena (s DPH)439,-


Titan má celé tělo pěkně stříbrné, ale raději bych uvítal lépe zpracované a neostré lopatky bez otřepů. Jedinou pochvalu tak dostává rámeček, na němž vidíme aspoň náznak snahy o zlepšení přístupu vzduchu k lopatkám – daný zkosením jeho vnitřní hrany.



Co se týče příslušenství, zde se musíme spokojit jen se čtyřmi šroubky s ostrým závitem.


Thermaltake Starforce A2266


Následují dva speciály z firmy Thermaltake, které si rozhodně nezískají každého. První s názvem Starforce je zabalen do plastového obalu, který jde naštěstí oproti Coolermatu lehce otevřít a opětovně bezpečně uzavřít. Poměrně úsměvné je logo s nápisem ‘DIY by yourself’ – nevím, co výrobce myslel nápisem ‘Do it Yourself by Yourself’, asi si máme ventilátor namontovat sami a jen sami.



Specifikace Starforce A2266:


Velikost (mm)92
Šířka (mm)70
Otáčky (RPM)1300 - 3500
Hluk (dBA)17 - 43
Průtok vzduchu (CFM)60,8 max
Typ ložisek kluzná
Spotřeba (W)5,76
Cena (s DPH)439,-


Starforce je ventilátor viditelně určený výhradně pro chlazení pasivů procesorů a přichází s několika specialitami. Jako první bych se ale podíval na kvalitu zpracování. Jeho výška je opravdu velká a to výrobci dovolilo použít velmi vysoké lopatky, které jsou také dobře vylisované – mají zaoblenou náběžnou hranu a efektivní zaoblení. Ovšem paradoxně tyto lopatky směřují vzduch přímo na ostré napevno připevněné listy, usměrňující proud vzduchu. Tím se zákonitě musí zvedat aerodynamický hluk.



Ventilátor umožňuje změnu otáček s pomocí regulátoru do zadní záslepky. Součástí je i kovová redukce z 92mm na 80mm, příslušné montážní šroubky a malý manuál.




Legrace teprve začíná se zapnutím ventilátoru. Ten v okamžiku začíná hrát všemi barvami a kromě normálního podsvícení lopatek se navíc v horní kupoli nad motorkem v pětisekundových intervalech střídá hned 7 barev a to už je pořádný kolotoč.

reklama