reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test 92mm ventilátorů.

16.1.2006, Jan Vítek, recenze
Test 92mm ventilátorů.
Dnes pokračujeme slíbeným testem 92mm ventilátorů. Bude jich celkem 11 od 9 výrobců. Důvod, proč se jejich počet tolik zredukoval, je, že tato velikost přeci jen není tolik rozšířena, jako 80m, nebo dokonce i 120mm, které v poslední době zaznamenaly masivní nástup. O těch ale až příště.

Thermaltake UFO Twin Blade A2218


Se zkušeností z předchozí verze Starforce jsem již na UFO hleděl s nedůvěrou očekávaje, jakýže to marťan na mě vykoukne teď. Na první pohled jsou si ventilátory velmi podobné, ale již po rozbalení se projeví hlavní odlišnosti.



Specifikace UFO Twin Blade A2218:


Velikost (mm)92
Šířka (mm)38
Otáčky (RPM)1300 - 3600
Hluk (dBA)17 - 47
Průtok vzduchu (CFM)81,2 max
Typ ložisek kuličková
Spotřeba (W)N/A
Cena (s DPH)440


UFO se od předchozího modelu liší hlavně nižšími lopatkami, kterých je ale podstatně více a v důsledku by tento model dle specifikací při otáčkách jen o 100RPM větších měl protlačit o 20CFM vzduchu více.



Ovšem i tento ventilátor má pod svými zakulacenými lopatkami přítomny usměrňovací listy, které znamenají větší hluk. Nelíbila se mi také levně vypadající mřížka se stříbrným potahem, kterou není možné jen tak sejmout.



Příslušenství je tvořeno regulací otáček, rovněž do záslepky, redukcí na 80mm, manuálem, montážními šroubky a navíc i tepelným čidlem.






Po zapnutí ventilátoru se děsivě rozblikají dříve nenápadné body na paprscích krycí mřížky. Pod těmi se skrývá šestice vysokosvítivých modrých LED, které při provozu naplno dodají ventilátoru takový efekt, že by leckterý ufoun utekl. Jsem si ale jistý, že své příznivce si i tento výrobek najde.




Xilence XPF 92.r


Xilence ventilátory si v minulém testu vedly velmi dobře a to dává dobrou šanci uspět i této vetší obdobě. XPF svým balením nijak nevybočuje a především ukazuje vše, co máme zájem vidět.



Specifikace XPF 92.r:


Velikost (mm)92
Šířka (mm)25
Otáčky (RPM)1500
Hluk (dBA)19
Průtok vzduchu (CFM)36
Typ ložisek N/A
Spotřeba (W)0,84
Cena (s DPH)155,-



Zpracování XPF 92.r je dobré. Lopatky jsou tupé, ale ne zakulacené a jejich náběžná hrana se brzy rozšiřuje do jejich plné šířky. Rámeček je vzhledem k ostatním modelům dost zkosený a dovoluje tak vzduchu lepší přístup.



Příslušenství se už jen skládá ze čtyřech šroubků; redukce napájení z třípinu na molex je již součástí hlavního kabelu. Tím máme výčet ‘soutežících’ dokončen a můžeme přistoupit k testům.
reklama