reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test chladicích podložek pod notebooky - 2. část

13.6.2007, Michal Učeň, recenze
Test chladicích podložek pod notebooky - 2. část
Chladicí podložky pod notebooky zatím nemají moc velký úspěch díky nedůvěře uživatelů v jejich účinek. Proto jsme se rozhodli prolomit bariéry a zjistit jejich efektivitu chlazení v praxi. Minule jsme se věnovali konstrukci, dnes se podíváme na testy chlazení.

Rekapitulace vlastností

Ještě před závěrečným hodnocením si přehledně zrekapitulujeme vlastnosti testovaných podložek v komplexním přehledu včetně výsledků testu chlazení a ostatních hodnocených kritérií.

Gigabyte G-Pad GH-GBY11-NP


Musím bohužel přiznat, že podložka od Gigabytu absolutně zklamala má očekávání. Hned zpočátku bylo jasné, že asi chladící účinek nebude tak dobrý jako u ostatních podložek, ale kdyby se k nim alespoň blížil, měla podložka šanci se v testu slušně umístit. Jako pozitivní prvky lze vnímat skládací konstrukci s dobrou mobilitou, nulovou hlučnost vzhledem k pasivnímu chlazení a relativně dobré zpracování. Bohužel výsledky testů ukázaly, že se notebook s podložkou zahřívá přinejlepším stejně jako bez ní.




Zpracování
Žádný chladící výkon
Dobrá mobilita
Ikona Odkaz na databázi
Nulová hlučnost
Ikona Odkaz na databázi
Obal na přenášení
Ikona Odkaz na databázi
Orientační cena 891,- Kč s DPH (TN Trade)

Akasa notebook cooler and USB-hub (AK-NBCH-01B)

Akasa vypadala na první pohled nadějně, zejména zpracování bylo pěkné. Bohužel chladící účinek se i přes dva větráčky a hliníkový pasiv řadí spíše k horší části dnes testovaných podložek, stejně tak na tom je špatně i mobilita vzhledem k hmotnosti a konstrukci. Podložka však není úplným propadákem, svůj jistý výkon si odvedla, bohužel to však není ještě ono a vzhledem k výsledkům její používání pravděpodobně nepovede k viditelnému rozdílu v životnosti notebooku. Výhodou jsou naopak přídavné USB porty, které se u každého notebooku hodí.



Zpracování
Slabší chladící výkon
Malá hlučnost
Špatná mobilita
Přídavné USB porty
Ikona Odkaz na databázi
Orientační cena 940,- Kč s DPH (TNTrade)

Lian Li 15-inch Notebook Cooler Pad NC-01A

Chladicí podložka od výrobce Lian Li vyniká zejména v chlazení, ve kterém se v testu umístila na druhém místě. Špatné není ani zpracování, občas se také může hodit polohovací držák na dokumenty. Horší je to s mobilitou, které brání nejen konstrukce, ale i nedostatečně chráněná spodní strana podložky. Slyšet jsou také trochu větráčky, ale není příliš rušivě to nepůsobí. Přesto, že jsem zmínil několik negativních vlastností, skvělé chlazení stále převažuje. Jde hlavně o to, že se umístění podložky hodí spíše na stabilní místo, nikoliv na cestování.



Skvělé chlazení
Špatná mobilita
Zpracování
Nechráněná spodní strana
Držák na dokumenty
Mírná hlučnost
Orientační cena 1189,- Kč s DPH (TNTrade)

Primecooler PC-NTB I Coolpad

Podložku od Primecooleru si pamatuji jako jednu z prvních na trhu, možná proto už patří spíše k zastaralým produktům. Přesto se podobná konstrukce využívá i nadále, bohužel chladící výkon je této podložky je slabší a trochu slyšet jsou i větráčky. Vzhledem k zaobleným hranám je možné ji celkem slušně přenášet, ale cestovat opět nedoporučuji. Výhodou je nižší cena a celkem pěkné dílenské zpracování.



Zpracování
Slabý chladící výkon
Ucházející mobilita
Mírná hlučnost
Nízká cena
Ikona Odkaz na databázi
Orientační cena 738,- Kč s DPH (TN Trade)

Revoltec Notebook Cooler RNC-1000

Papírově slabší model od Revoltecu celkem překvapil v testu chlazení, což jsem vzhledem k absenci pasivního chladiče nepředpokládal. Dva větráčky s regulací mají slušný výkon, bohužel se s rostoucími otáčkami zvyšuje i hlučnost. Plastová konstrukce nepůsobí zrovna dobře, ovšem na přenášení je to zase výhoda. Mobilitě napomáhají i skládací nožky na upravení sklonu a gumové podstavné nožky pro notebook a využití jistě najdou i odkládací prostory ze spodní strany.



Slušný chladící výkon
Mírná hlučnost
Dobrá mobilita
Použité materiály
Úložné prostory
Ikona Odkaz na databázi
Regulovatelné otáčky
Ikona Odkaz na databázi
Orientační cena 865,- Kč s DPH (TN Trade)

Revoltec Notebook Cooler RNC-2000

Druhý model od Revoltecu je na první pohled lépe zpracován, svou zásluhu na tom má i kvalitní materiál a zajímavě pojatý design. Boční úložné prostory na samonavíjecí kabel a třeba USB flash disk se hodí při přenášení, bohužel tvar podložky a hmotnost není na tuto funkci příliš stavěná, ale v rámci občasného převozu to možné je. Trochu hluku si užijete od integrovaných větráčků, chladící účinek však až tak výrazný není.



Slušný chladící výkon
Mírná hlučnost
Zpracování
Vyšší cena
Řešení úložných prostorů
Ikona Odkaz na databázi
Ucházející mobilita
Ikona Odkaz na databázi
Orientační cena 1214,- Kč s DPH (TN Trade)


Thermaltake R150N01 iXoft

Velmi zajímavá podložka s chytrým nápadem na řešení chlazení pomocí vnitřní speciální výplně má solidní chladící účinek. Výborná je také mobilita a možnost položit notebook na kolena, což jsou určitě přednosti, které bychom u ostatních podložek v testu hledali marně. S pasivním chlazením přichází i výhoda nulové hlučnosti a výrobce překvapil i nízkou cenou. Záporný bod jsem prakticky nenašel, to ovšem neznamená, že podložka musí být vítězem, protože hlavním ukazatelem je chlazení, a tak uvidíme, zda-li to bude na některé konkurenty ve finále stačit.





Dobrý chladící výkon
Ikona Odkaz na databázi
Výborná mobilita
Ikona Odkaz na databázi
Nulová hlučnost
Ikona Odkaz na databázi
Nízká cena
Ikona Odkaz na databázi
Nápad a zpracování
Ikona Odkaz na databázi
Orientační cena 593,- Kč s DPH (TN Trade)

Zalman NC-1000 Notebook cooler

V testu chlazení se jednoznačně na prvním místě umístila chladící podložka od firmy Zalman. Na svědomí to mí kombinace pasivního hliníkového chladiče a dvou větráčků s úkolem odvádět teplý vzduch ze spodní strany notebooku. Za velmi dobrou lze označit i konstrukci s kvalitním opracováním a jako kompenzaci za napájení nabízí výrobce jeden USB port navíc. S aktivním chlazení přichází i trochu hluku, odradit vás může i vyšší cena, ale vše vám bohatě vynahradí chladící účinek.



Výborné chlazení
Mírně vyšší hlučnost
Dobrá mobilita
Vyšší cena
Zpracování
Ikona Odkaz na databázi
Orientační cena 1489,- Kč s DPH (TN Trade)

Nexus TDD-3000

Podložka od firmy Nexus bohužel zklamala chladícím výkonem. Technologie Heat-Pipe se mi zdála dosti nešťastně zpracovaná, stejně tak podložka vypadala na první pohled jako produkt, který byl navržen jen kvůli rozšíření sortimentu výrobce. Zpracování je velmi jednoduché, jedná se v podstatě o hliníkovou desku se dvěma trubičkami ze spodní strany. Nápad je to sice dobrý, ovšem chtělo to více promyslet systém odvádění tepla. Podložka má výhodu nulové hlučnosti a ještě snesitelné mobility. Cena je (podle mého názoru ) vzhledem k nenákladné výrobě přehnaná.



Nulová hlučnost
Slabý chladící výkon
Ucházející mobilita
Zpracování
Nápad
Ikona Odkaz na databázi
Orientační cena 1021,- Kč s DPH (TN Trade)
reklama