reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test dvou GeForce 6800GT: MSI vs. Gigabyte

11.11.2004, Zdeněk Kabát, recenze
Test dvou GeForce 6800GT: MSI vs. Gigabyte
Tak se nám do redakce dostala jedna z nejlákavějších nabídek současného grafického trhu, GeForce 6800GT, a na potvoru hned od dvou výrobců - MSI a Gigabyte. Zatímco MSI se drží klasického designu a obsahuje obrovský bundle, Gigabyte sáhl k netradičnímu chlazení a přibalil DOOM 3. A jejich výkon?
Přetaktování

Vzhledem k tomu, že výkon obou grafických karet je přibližně na stejné úrovni, rozhodnu mezi nimi až na této stránce - při posouzení přetaktování, teplot a hlučnosti. Co se týče přetaktování, tak jsem k němu použil poslední verzi RivaTuneru, kde je nutné vypnout test frekvencí, který při overclockingu provádějí ovladače. Poté již stačí postupně navyšovat posuvníky a ž do cílové frekvence.

Nejvyšší frekvenci jsem zjistil hlavně pomocí testů v 3DMarku 03 a 05. Zatímco na frekvenci jádra nejlépe platí testy Troll's Lair a Mother Nature v 3DMarku03, na paměti se osvědčil hned první test Return to Proxycon v letošní verzi benchmarku. Zde jsou výsledky pro obě grafické karty:
  • MSI NX6800GT: 350/500 MHz -> 430/580 MHz
  • Gigabyte GV-N68T256DH: 350/500 MHz -> 405/575 MHz

Zde těžko říci, jak moc záleží na chlazení grafického čipu. Vzhledem k tomu, že se ale stále ještě jedná o první revize jádra, půjdou asi jednotlivé čipy přetaktovat velmi různě. Protože je chlazení obou grafických karet na výborné úrovni, bude klíčový právě limit konkrétního GPU. U pamětí lze naopak říct, že 2,0ns Samsungy s aktivním chlazením půjdou přetaktovat přibližně stejně, a to na 550-600MHz, což je velmi dobré.

S přetaktováním se samozřejmě úměrně zvýší i výkon grafických karet, ale v tomto duelu jsem se rozhodl jej detailněji neproměřovat. Přesto nabídnu dvě hodnoty, kterých dosáhla po přetaktování grafická karta MXI NX6800GT - 12 145 bodů v 3DMarku03, resp. 4387 bodů v 3DMarku05. To je zatím nejvíce, co se mi podařilo kdy dosáhnout.

Teploty a hluk

Dalším klíčovým bodem je hluk a efektivita chlazení. U Gigabyte je to složitější posoudit, protože neumí odečítat z teplotního čidla v jádře. Po delším provozu je ale celý chladič, tedy oba velké pasivní heatsinky a samozřejmě i heatpipes, poměrně horký. Bohužel je ale větrák hodně hlučný, což je škoda. Gigabyte si dal hodně práce s designem chlazení, ale přesto není zdaleka ideální.

U grafické karty MSI jsem měl naštěstí k dispozici teplotní čidlo a dokonce i regulaci otáček. Musím říct, že mě chlazení MSI velmi potěšilo - na nízké otáčky (2800rpm, 30dB) je větrák velmi tichý (podle mě méně než 30dB) a teploty lehce nadprůměrné - 58 °C v klidu a 72 °C při zatížení. Na vysoké otáčky (4000rpm, 39dB) již hučí více, ale pořád je tišší než Gigabyte. Teploty jsou pak 55 °C v klidu a 64 °C při zátěži. Bod pro MSI.


Obr. 16 - Grafická karta MSI v celé své kráse
Klikněte pro zvětšení

Vyhodnocení a závěr

Recenzi bychom mohli rozdělit do několika kategorií a musím říct, že mě více potěšila grafická karta MSI. Co se týče zpracování, je vyrovnáno (karty se drží referenčního designu), stejně tak je tomu u výkonu, MSI ale vítězí v dalších kategorií - výbava, přetaktování, chlazení a hlučnost. Cena, kterou vidíte níže, hovoří pro změnu pro Gigabyte. Celkové skóre je tedy 6:3 ve prospěch "červené karty".

Když se podíváme na výkon GeForce 6800GT jako takové, je to poměrně jasné. Již výsledky v 3DMarku03 a 05 totiž předeslaly, že se nVidia zařadí přibližně mezi Radeon X800Pro a Radeon X800XT, v některých hrách je na tom lépe, v jiných hůře. Když ale vezmu výkon v Doom 3 enginu, tak se prostě sérii GeForce 6 velmi daří. Vzhledem k tomu, že ale 6800GT stojí stejně jako Radeon X800Pro, je zde vítěz jasný.

Zde jsou ještě klady a zápory testovaných karet:


Ikona Odkaz na databázi
MSI NX6800GT-TD256
Gigabyte GV-N68T256DH
Klady
Vysoký výkon (hlavně Doom 3 engine)
Velký softwarový bundle
Heatpipe chlazení
Kvalitní, tiché chlazení
Bundlovaný Doom 3
Regulace otáček
Ikona Odkaz na databázi
Slušné přetaktování
Ikona Odkaz na databázi
Zápory
Vyšší cena
Nic mě nenapadá
Hlučný větráček
Tab. 3 - Klady a zápory

Vítězem testu se tedy stává MSI NX6800GT-TD256, která má snad vše, co si bohatší hráč může přát. Pokud máte kolem 14 000Kč na grafickou kartu (běžná maloobchodní cena), tak vřele doporučuji. Navíc má karta záruku 3 roky!

Cena karty MSI NX6800GT-TD256: 14 840 Kč vč. DPH
Cena karty Gigabyte GV-N68T256DH: 13 540 Kč vč. DPH
Záruka obou karet: 3 roky



Za zapůjčení grafické karty MSI děkujeme společnosti: LEVI International
Za zapůjčení grafické karty Gigabyte děkujeme společnosti: Gigabyte
Za zapůjčení grafické karty Toxic Radeon X800Pro děkujeme společnosti: Sapphire
reklama