reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test GeForce FX 5500, 5600 & 5700, část II. - střední cesta

27.4.2004, Zdeněk Kabát, recenze
Test GeForce FX 5500, 5600 & 5700, část II. - střední cesta
V druhém díle našeho testu se setkáme se střední částí mainstreamových karet společnosti nVidia, s rodinou GeForce FX 5600. Kromě verze 5600XT se 128-bitovým paměťovým rozhraním, kterou vám dlužíme od včerejška, se dočkáte recenze grafických čipů GeForce FX 5600 a 5600 Ultra. Tyto karty byly zavrhovány, protože výkon byl slabší. Je tomu ale skutečně tak?
Galaxy Zeus GeForce FX 5600
  • Frekvence jádra: 325MHz
  • Frekvence pamětí: 250MHz
  • Paměťová sběrnice: 128-bit
  • Cena: 4 260 Kč vč. DPH


Obr. 8 – Krabice od grafické karty Galaxy Zeus
Klikněte pro zvětšení

Další karta v testu přišla od vcelku neznámé společnosti Galaxy, která se už se ale začíná ve světě pomalu prosazovat. Její grafické karty se jmenují Zeus, což je také velmi znatelně zmíněno na krabici od karty. Jinak bych řekl, že na designu se dá trochu zapracovat.


Obr. 9 – Grafická karta Galaxy Zeus zepředu
Klikněte pro zvětšení

Musím říci, že na první pohled se jsem si „Dia“ oblíbil. Kromě elegantně černého PCB totiž obsahuje kontrastní stříbrné a designově podařené chladiče. Napájení na přední straně vypadá relativně propracovaně, opět je vidět nevyužité místo pro VIVO čip.


Obr. 10 – A další snímek je zezadu
Klikněte pro zvětšení

Zadní strana je na součástky spíše chudá a absence paměťových čipů značí, že je jich všech osm vměstnáno na stranu horní. Takový design je možná vhodný výrobně, ale funkčně nemusí znamenat ideální situaci, protože ke každému čipu pak vedou různé dlouhé datové dráhy.


Obr. 11 – Detail chladiče na čipu
Klikněte pro zvětšení

Chladič, který Galaxy integrovala na svou grafiku, má zcela jednoduchý a účelný design. Malý větráček je lemován hliníkovými žebry a vzhledem k tomu, že GeForce FX 5600 nepatří mezi hi-endové čipy, jsou jeho schopnosti dostatečné. Pasivy naleznete i na pamětech a jejich bohaté žebrování zajišťuje ideální odvod tepla.

Tyto heatsinky jsou bohužel důvodem, proč vám nemohu říci nic o paměťových čipech. Přeci jen jsem si s lepidlem nechtěl příliš pohrávat. Uspořádání všech osmi čipů na přední straně může být právě důsledkem záměru použít pasivní chlazení.


Obr. 12 – Příslušenství
Klikněte pro zvětšení

Příslušenství zahrnuje již tradičně kabel pro TV-Out, manuál a CD s ovladači, tedy nic neobvyklého.

Zkušenosti a přetaktování
Musím přiznat, že grafická karta od Galaxy se mi i před počáteční nedůvěru zalíbila. Kromě toho, že vypadá opravdu pěkně, je její stříbrné chlazení velmi účelné. Chladič na čipu byl nejen účinný, ale hlavně tichý, což se musí u aktivního řešení ocenit. Teploty byly jak na chladiči, tak na paměťových pasivech relativně nízké.

Co se týče přetaktování, tak to se také vcelku podařilo. Z 325MHz se mi podařilo zvýšit frekvenci jádra o 40MHz (na 365MHz), zatímco paměti jsem přetaktoval o 42MHz, takže jejich frekvence byla 292MHz. Celkový overclocking můžeme vyjádřit procentuálně jako +12%/+17%.
reklama