reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test GeForce FX 5500, 5600 & 5700, část III. - výkonná triáda

28.4.2004, Zdeněk Kabát, recenze
Test GeForce FX 5500, 5600 & 5700, část III. - výkonná triáda
Dnes vám přinášíme třetí část našeho testu GeForce FX 5500/5600/5700, což je poslední díl s popisy karet a zítra ho bude následovat závěrečné vyhodnocení. Níže si představíme ty grafické karty, které jsou dnes nejvíce v módě, a to GeForce FX 5700LE, 5700 a 5700 Ultra. Jsou postaveny na architektuře CineFX 2.0 a jejich výkon přesvědčuje stále mnoho uživatelů. Hurá na ně!
XpertVision GeForce FX 5700
  • Frekvence jádra: 425MHz
  • Frekvence pamětí: 275MHz (550MHz DDR)
  • Paměťová sběrnice: 128-bit
  • Cena: 4 870 Kč vč. DPH


Obr. 8 – Krabice od karty XpertVision
Klikněte pro zvětšení

XpertVision je známý spíše jako výrobce OEM grafických karet a jeho produkty tak nejsou zaměřeny na náročnou část uživatelstva. Motiv na krabici mi přišel minimálně neobvyklý, ale budiž.


Obr. 9 – XpertVision GeForce FX 5700 zepředu
Klikněte pro zvětšení

Přední strana nepřináší nic extra zajímavého. PCB je fialové a obsahuje mnoho napájecích kondenzátorů a dalších podpůrných součástek. Prázdná pozice pro VIVO čip již nikoho nepřekvapí.


Obr. 10 – Tatáž grafická karta zezadu
Klikněte pro zvětšení

Na zadní straně také nic neobvyklého nenajdeme.


Obr. 11 – Chladič na čipu GeForce FX 5700
Klikněte pro zvětšení

Chladič mi tentokrát nepřišel příliš vyvedený. Hliníkový základ je spíše hrubě vytvarovaný a žebra jsou příliš silná. Navíc je celý heatsink přikryt slabým plíškem, který je přišroubován jen tak naoko (z toho plyne lehké drnčení, viz níže).


Obr. 12 – Paměťový čip Samsung

Společnost Samsung, jako největší dodavatel pamětí na světě, má své zástupce i na této kartě. Jedná se o 3,6ns čipy certifikované na frekvenci 275MHz. To je přesně tolik, na kolika běží tato grafická karta, ale prostor pro přetaktování tam nějaký bude.


Obr. 13 – Příslušenství
Klikněte pro zvětšení

Jak jsem říkal, jde tu spíše o OEM kartu a tomu odpovídá příslušenství. Nevím jak vám, ale mně přijde jedno CD a redukce DVI->VGA pro relativně výkonnou grafiku málo.

Zkušenosti a přetaktování
Zpracování chlazení mě nepotěšilo hlavně z důvodu, že chladič byl na čipu uchycen velmi lehce a navíc obsahoval slabý plíšek. Ten při provozu karty drnčel, což by sice šlo spravit přilepením kouskem izolepy k pasivu, ale je to velká vada na kráse. Přestože chladič nebyl příliš horký, nemohu ho hodnotit kladně.

I přes tyto vady bych ale kartě udělil bodíky v přetaktování. Po postupném zvyšování frekvence jádra se mi ji podařilo ustálit na 540MHz, tedy o 115MHz výše než je referenční takt. Nárůst o 27% je vynikající. Paměti se také vcelku podařily, z původních 275MHz jsem je vytáhl až na 327MHz, což je o 19% více.
reklama